Categories: BeharangozóLa Liga

Jöhet a feszült „kis madridi derbi”

A válogatott meccsek okozta bajnoki szünet után végre újra pályán láthatjuk kedvenceinket. Továbbra is győzelmi kényszerben futnak ki a gyepre a srácok (bár egy Real Madrid mikor nem? …), és többek között ez is okozza majd a feszültséget a Getafe csapata elleni bajnokin. Némi válogatott körbetekintéssel egybekötve beharangozunk!

Hogy miért esett már a címben is a feszült szóra a választásom? Ennek több oka is van. Először, mint már fentebb írtam, győzelmi kényszer van a csapaton. Másodszor, talán egy kicsit szimbolikus, hogy a tavalyi idény utáni feszültségcsökkentés keretében elküldött játékosok hiányában most épp a hiányuk okozhat problémát, ezáltal feszültséget. Hogy csak két hiányposztot említsek: Danilo és Morata+Mariano távozásával sem jobbhátvéd-, sem pedig csatáralternatívánk nem igazán maradt. Bár ha Achraf és Mayoral beválik, akkor feleslegesen károgok.
Harmadszor pedig, van egy utolsó indok, amiért a feszült szóra esett a választásom. Kommentben lehet találgatni, a nyertes jutalma virtuális vállveregetés.

Kezdjük a beharangozó érdemi részét egy kis válogatott körképpel. Az első keret alábbi játékosai szerepeltek válogatott meccsen az elmúlt pár napban, válogatottak szerinti bontásban:

  • Spanyolország (4): Ramos, Nacho, Isco, Asensio
  • Franciaország (1): Varane
  • Horvátország (1): Modric
  • Portugália (1): Ronaldo
  • Németország (1): Kroos
  • Marokkó (1): Achraf
  • Costa Rica (1): Navas
  • Brazília (1): Casemiro

A fenti sorrendben haladva pár szó az eredményekről: Spanyolország mindkét meccsét megnyerte, ezzel csoportelsőként kijutott a jövő évi VB-re. Ramos mindkét meccset végigjátszotta, a másik három úriember pedig egy-másfél meccsnyi játékidővel érkezik vissza Madridba. Albánia 3-0-s legyőzéséből Isco góllal és gólpasszal vette ki részét.

Franciaország szintén csoportelsőként kvalifikálta magát Oroszországba, Varane mindkét meccset végigjátszotta.

Horvátország Izland mögött a második helyre ért oda, így nekik pótselejtezőt kell vívniuk. Luka mindkét mérkőzésen végig a pályán volt, Ukrajna ellen gólpasszt adott. A pótselejtezőn várhatóan rá és Kovacicra is számít az új szövetségi kapitányuk, így idén november 9-14. között rájuk nem számíthatunk akkor sem, ha egészségesek lesznek.

Portugália a magyar válogatott csoportjában nagy küzdelemben megszerezte az első helyet, pótselejtezőre kényszerítve ezzel az utolsó fordulóig hibátlan Svájcot. Ronaldo Andorra ellen csereként beállva győztes gólt szerzett, Svájc ellen végig játszott.

Németország az európai selejtezők egyetlen hibátlan csapataként, címvédőhöz méltóan kvalifikálta magát a jövő évi világversenyre. Kroos az első meccsen játszott, és mivel a németek csoportelsősége már ott biztossá vált, a második meccsen már a keretben sem volt. Köszi, Jogi!

Európából alig délre tévedvén, az afrikai selejtezősorozatban is részt vesz egy játékosunk, név szerint Hakimi. A marokkói válogatott két meccsén egyszer kezdőként, egyszer csereként kapott lehetőséget, a csapat pedig kedvező helyzetből várhatja az utolsó fordulót.

Elérkeztünk az egyetlen olyan játékoshoz, akit megtámadt a FIFA-vírus az elmúlt napokban. Első számú kapusunk, Navas két hétre kidőlt, a kijutást bebiztosító Costa Rica második meccsén már nem is kapott lehetőséget. Biztosan nem játszhat holnap a Getafe, illetve később a Tottenham ellen.

Kedvenc Costa Rica-ink nagyjából két hétig partvonalon kívülre került

Végül a már korábban biztos csoportelső Brazília csapatában Casemiro szerepelt, mindkét meccset végigjátszotta, és Bolívia ellen csapatkapitányként vezethette övéit. Csak így tovább, Tank!

Összegezve a válogatott meccsek eredményeit: Navas megsérült, a horvátjaink pedig pótselejtezőre kényszerülnek. Juhé! … De azért tekintsük a pozitív(?) oldalát is: mindegyikük csapata kint van a vébén, vagy van még lehetősége kiharcolni ezt.

Rátérve a holnapi mérkőzésre: ellenfelünk az a Getafe lesz, aki tavaly a rájátszásban szerezte meg a feljutás jogát. Jelenleg a tabella 12. helyén állnak, ami friss feljutóként nem rossz teljesítmény. Főleg, ha azt nézzük, hogy a három vereségüket a Barca, a Sevilla és a Depor ellen szenvedték el. Három hazai meccsükön eddig az említett Barca és Sevilla elleni vereségek mellett a Villarreallal játszottak, és óriási meglepetésre 4-0-ra győztek. Ebből is látszik, hogy nem mehetünk biztosra ellenük. Még akkor sem, ha idegenben eddig hibátlanok vagyunk.

Ami a keretüket illeti, a feljutás után jelentős vérfrissítésen estek át, a jelenlegi keretből mindössze 14 játékos volt a feljutó keret tagja. Ennek ellenére (vagy talán épp ezért) viszonylag kevés olyan játékosuk van, aki jelentős spanyol első osztályú rutinnal rendelkezne. Akiket talán leginkább érdemes kiemelni, az a Sociedadtól kölcsönbe megszerzett Markel Bergara, illetve a korábban a Valencia portáját is védő Vicente Guaita. Számunkra még érdekes lehet Alvaro Jimenez, aki a tavalyi feljutást kölcsönjátékával segítette, idén pedig végleg odaigazolt a Castillától.

Edzőjük az a Pepe Bordalás, akinek ez az első idénye a spanyol első osztályban. Tavaly szezon közben vette át a csapatot a gyenge kezdést produkáló, korábban a Real Madrid futballistájaként is tevékenykedő Juan Esnaidertől. Azóta pedig szárnyalnak, mint az a fentebb leírtakból is kiolvasható.

Általában klasszikus 4-4-2-es hadrendben állnak pályára, ha nem, akkor pedig 4-2-3-1-ben. Már ebből is következtetni lehet rá, hogy leginkább ellentámadásokkal, és gyors kontrákkal próbálják meg az ellenfeleiket maguk alá gyűrni. Én már csak emiatt is aggódom egy kicsit, mert a szezonban az eddigi, hasonlóan a kontrákat hangsúlyozó ellenfelekkel bizony meggyűlt a bajunk (ld. Betis). Masszív védekezésük jellemzi őket leginkább, a szezonban eddig egy meccsen sem kaptak kettőnél többet, és ha kikaptak, akkor is maximum egy góllal. Ami az ellenfelek nevére tekintve megsüvegelendő tény. Bár talán még korai ezt mondani, de szerintem az év végén nem lesznek kiesési problémáik.

Ettől függetlenül az a véleményem, hogy illene őket több góllal megtorpedózni, de legalábbis „fixkettes” meccs a holnapi. Jó lenne, ha sikerülne folytatni a nagyszerű idegenbeli győzelmi sorozatot, mert egy esetleges újabb pontvesztés esetén -10 is lehet Madrid hófehér felén.

Ami a mieinket illeti, sérülés miatt biztosan nem játszhat Navas, Carvajal, Kovacic, Bale (mily meglepő…), és még jó néhány úriember játéka kérdéses. Az eredmenyek.com szerint biztosan nem lép pályára a fenti négy úriemberen kívül (bár ők Navast nem írják) Theo, Benzema és Marcelo sem, valamint nagy valószínűséggel Kroos is hiányzik majd.

Újra sérült a musztáng (vagy kigyúrt póni) – meglepődik ezen még valaki?

Jó lehetőség ez Casillának, hogy megmutassa, lehet rá számítani a Costa Rica-i hiányában. Ígérem, további ötleteket nem adok a Tippeldében résztvevőknek, de azért valljuk be, minimum bátor az, aki Lucát a kezdőbe jelöli.

Én személy szerint nagyon örülnék, ha az idáig kevesebb lehetőséget kapó játékosok közül néhány pályára léphetne holnap. Gondolok itt például Llorentére, vagy Vallejóra, aki állítólag felépült sérüléséből. Mikor, ha nem most, egy frissen feljutó csapat ellen? Bár ez némileg ellentmond a győzelmi kényszeres dumámnak, de akkor is, na. Győzelmi kényszer ide, feszültség oda, én szívesen kísérleteznék új felállással, vagy az eddigiektől eltérő taktikával. Ötleteim: 1, kontrajáték, hadd pihenjen Kroos, meg kicsit fojtsuk meg őket a saját fegyverükkel. 2, háromvédős rendszer, ha már alig van egészséges szélsőhátvédünk, ez esetben pályára léphetne Lucas. 3, Taktika nélküli „rúgdelőre” és „legyentöbbgólunkazellenfélnél”… ja, nem, az nem lenne újítás, előkerült már idén.

Kommentben írjátok meg, hogy ti mit szeretnétek látni! (Mielőtt bárki elsütné, nem Timit.)

Persze, ha nagyon keresünk, lehet találni egyértelmű pozitívumokat is a mai meccs kapcsán. Például oké, hogy idegenbeli meccs, de a csapatnak alig 10-15 kilométert kell utaznia, mindezt városon belül, ami igencsak jól jöhet most a válogatottól hazautazó játékosoknak. Akik sérültek, azok is a helyszínen tekinthetik meg a meccset, ha akarják.

Az előző két meccsen úgy tűnt, hogy kezd beindulni a szekér, és nagyon remélem, hogy ez a tendencia folytatódik holnap is. Szeretnék szép játékot, és győzelmet látni a fiúktól. Nem vagyok telhetetlen, nem kell sokgólos győzelem. De győzzenek.

A mérkőzést a Sport2 adja, és 16:15-kor kezdődik magyar idő szerint. Mindenkinek jó szurkolást, és természetesen Hala Madrid!

Illetve a Tippelde:

ReAlantos

View Comments

Share
Published by
ReAlantos

Recent Posts

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

10 óra ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

4 nap ago

La Liga #34: a Bernabeu már ünnepelni akar

Ahogy a múlt héten, úgy most is matek órával indul a beharangozó. Ha Real Madrid…

1 hét ago

BL: első felvonás a döntőért

Ma este a Bajnokok Ligája kiírás első elődöntő mérkőzésén a müncheni Allianz Arénában vendégeskedik a…

2 hét ago

La Liga #33: a mindig nehéz Real Sociedad

Most már tényleg a matek a lényeg. Ha azt feltételezzük, hogy a Barca minden hátra…

2 hét ago

LaLiga #32: a legérdektelenebb EC valaha?

Ahogy olvasom a híreket és a kommenteket a vasárnap esti El Clasico előtt, azt tapasztalom,…

3 hét ago