Categories: BeharangozóLa Liga

Az első hazai bajnoki

Sergio Ramos WhatsApp-jából származó beszélgetés:

Én: Hola Cris!
Cris: Hola Sergio! Mi van veled?
Én: Áh, szörnyű. A két kopasz annyi edzést tart, hogy már a stoplis is visszeres, alig tudok együtt lenni Pilarral meg a kölkökkel. Pár hete ahogy hazaérek, bealszom. Két hete nem is kufircoltunk az asszonnyal. Tegnap a piámba rakott egy löket speedet és viagrát, hátha lesz valami.
Cris: Jó éjszaka lehetett 😉
Én: Áhh. Csak gyorsabban aludtam el állva, elestem a konyhában és betört a járólap.
Cris: Fuhh, az szar lehetett, de vágom miről beszélsz, bár én rájöttem, hogy hogy lehet átbaszni a rendszert.
Én: Mesélj!!!!!!!!
Cris: Emlékszel, Barcelonában kiszórt az a kis rigógyerek. Akkor eszembe jutott, hogy Madridban a kölkökkel nézhetem a meccset. De ha meglököm a köcsögöt, akkor nem kell menni veletek mindenhova, hanem otthon lehetek az ikrekkel, nézhetem a Vidi meccset. A többit már te is tudod…
Én: Te egy zseni vagy baszoooood! Foglalj helyet a Valencia ellen. Viszek sört.

Roni és a família. Na ugye, hogy jobb így, mint ott lent izzadni?

A többit meg tudjátok. Ronaldo és a Kapitány hiányában (?) várjuk a meccset a Valencia ellen. Nézzük mit várhatunk a denevérek ellen!

História

Nézzünk bele az ellenfél történelmébe, hiszen van mit nézni. A klubot 1919-ben alapították, azóta pedig Spanyolország egyik legsikeresebb csapatává nőtte ki magát a két gigász után. Első bajnoki címükre pedig 22 évet kellett várni, amit később 2 követett ebben az évtizedben. A következő bajnoki aranyat egy bizonyos Alfredo Di Stefanóval a padjukon nyerték 1971-ben. A korszak legismertebb játékosa talán az argentin Mario Kempes, aki két egymást követő szezonban lett a bajnokság legeredményesebb játékosa. A 80-as években adósságproblémák közepette esett ki a csapat a másodosztályba, ahonnan Don Alfredo kormányozta vissza őket. A kilencvenes években olyan klasszisok fordultak meg a csapatnál, mint Zubizarreta, Mijatovic vagy Romario, míg a kispadon Luis Aragones és Jorge Valdano is csücsült. Történetük egyik legnagyobb sikere a 2000-ben és 2001-ben megvívott két BL-döntő. Az elsőn, Párizsban szeretett csapatunk múlta felül őket 3-0 arányban, 2001-ben pedig a bőrnadrágos osztag verte meg őket 5-4 arányban büntetőpárbajban. A sorsdöntő büntetőt az a Mauricio Pellegrino hagyta ki, aki tavaly Theót és Llorentét edzette az Alavesnél. Akkoriban olyan játékosok voltak a Los Che tagjai, mint Canizares, Gerard, Farinós, Mendieta, Angulo, Aimar, Ayala vagy épp Claudio Lopez.

2001-ben a Pincér váltotta Raúl Héctor Cúpert a padon. A szezon végén bajnoki címet ünnepelhetett a csapat, amit 2004-ben meg is ismételtek. Ehhez kellett a Real Madrid balf@szsága is, ugyanis 8 pontnyi előnyt adtak le, elvesztették az utolsó öt meccset, és végül a bajnoki címet is.
Ezután kezdődött a valenciai klub hanyatlása, mely az elmúlt 2-3 szezonra tetőzött. A 2000-es évek végére több, mint 400 millió eurós tartozást halmozott fel, ezért 2010-ben David Villa és David Silva, 2011-ben pedig Juan Mata távozott a csapattól jelentős eurómilliókért. 2014-ben egy szingapúri üzletember – Peter Lim – vásárolta meg a csapatot. Így került a csapat közelébe jó barátja, Jorge Mendes, és vele jó néhány ügyfele: az edző Nuno Santos, a katalánok kedvence, Andre Gomes, illetve az akkoriban a Real Madriddal is összeboronált Enzo Perez. 2015-ben a BL csoportkörben való kiesés után az edző lemondott és helyére érkezett az elmúlt évek egyik legrosszabb La Liga-edzője: Gary Neville. Félelmetes, 25%-os győzelmi mutatója 12 meccs erejéig tartotta a kispadon. A tavalyi szezont négy vereséggel nyitották, ami az angolt helyettesítő Paco Ayestarán munkájába került. Őt 3 hónapig Cesare Prandelli váltotta, aki 2016 végén mondott fel a meg nem kapott átigazolások miatt, majd őt követte a sportigazgató egy héttel később. A tavalyi szezont a 17. helyen fejezték be. A nyárnak új elnökkel (Anil Murthy), sportigazgatóval (Mateu Alemany) és edzővel (Marcelino García Toral) vágtak neki.

Lim csábosan néz

Lehet-e idén újra tényező a Valencia?

A nyár folyamán egyértelműen erősödtek a tavalyi szezonhoz képest. Zaza most már végleg a csapat játékosa, a tizenegyesölő Diego Alvest Neto váltotta a Juve padjáról, illetve Maksimovic érkezett a védelembe. Múlt hét péntektől felpörögtek az események a Turia partján: 11 millióért jött Gabriel Paulista az Arsenalból, ezen a héten pedig kölcsönadták ugyan egyik legjobbjukat (Joao Cancelo) az Internek, de helyette (szintén kölcsönben) érkezett Murillo és – az egykor a Real Madriddal is összeboronált – Kondogbia. Még érkezhet Lucas Perez szintén az Arsenalból, illetve Guedes Párizsból, ha nem kell a Monacónak Mbappéért cserébe. Távozott a két említetten kívül Enzo Perez, Bakkali, Negredo és a cserekapus Ryan.
Az első fordulóban a tavalyhoz képest jelentősen meggyengült Las Palmas ellen játszottak. Marcelino akkor 4-4-2-ben küldte fel csapatát, és a hírek szerint ezt tervezi egész szezonra, azonban az igazolások fényében lehet, hogy változtat ezen a mai mérkőzésen. A szigetlakók ellen nem domináltak, de a jól záró védelemmel és Zaza egy villanásával (meg a csapat sok kihagyott helyzetével) 1-0-ra nyertek.
A mai meccsen is egy védekező felfogásban felküldött csapatot várok tőlük, amiből megpróbálnak majd kontrákkal a védelmünk mögé kerülni.
És hogy a rész témájául szolgáló nyitókérdést is feszegessem egy kicsit: lehet. Kicsit bővebben: Marcelino jó edző, ezt bizonyította már a Villarrealnál is, de ez minden bizonnyal nem lesz elég. Az új vezetőség részéről sokkal professzionálisabb és tudatosabb csapatépítésre lesz szükség, mert amit az elmúlt években csinált a régi, annál egy 12 éves kissrác jobban tolja Fifában meg Football Managerben. Az irány jónak tűnik mindenesetre.

Szeretett Csapatunk

A hétközi hakni (gyors összefoglaló annak, aki nem látta – én se –: Ronaldo még mindig tud lőni, Ramos és Marcelo meg felemelhették az indokolatlanul bazi nagy kupát) után a csapat feltehetőleg visszatér a szokásosabb összeállításához, bár a Mestert ismerve biztos lesz valami csalafintaság a kezdőben, hogy még közelebb kerüljek a tippverseny utolsó helyéhez. A Bernabéu-kupán ugyanis a második sor játszott, kiegészítve a bevezetőben bemutatott két észlénnyel. A csapat számára az ilyen meccsek (mármint ami ma este lesz, nem a szerdai) rendkívül fontosak, hiszen az ilyen európai kupákra törő csapatok elleni meccseken szoktunk pontokat hullajtani, és ezt most nem kéne. A legnagyobb riválisaink közül egy máris megtette, míg a másiknál jelenleg egy 170 centis argentin srácon múlik minden, szóval az ottani esetleges botlásokat ki kell használnunk, hogy minél nagyobb előnnyel vághassunk neki a tavaszi hajrának.

A tavalyi szezonban mindkét meccsen a hazai csapat nyert 2-1-re, az elmúlt 10 évben pedig főleg madridi győzelmek voltak, számos döntetlen mellett, de az utolsó szezon, amikor mindkét meccsen a királyiak nyertek a 2010-11-es volt. Veszélyes ellenfélről van tehát szó, de bárkit képes megverni a csapat. A legfrissebb hírek szerint Varane nem edzett a csapattal, Vallejo pedig biztosan nem játszhat, így Nacho alkalmi társat kaphat a védelemben, amennyiben a francia nem játszhat. Természetesen nem lehet ott a pályán Európa legjobb védője és támadója sem, így a tippelőknek nehéz feladatuk lesz ma (este 20:30-ig lehet leadni a tippeket). Bízzunk Zidane-ban és a csapat játékában, illetve az éledezni látszó Bale-Benzema duóban. A meccs 22:15-kor kezdődik a Sport1 közvetítésében. Reméljük, nem késik le a meccs elejét, hiszen a mérkőzés előtt adják át a bajnoki trófeát a Bernabéu népe előtt. Hala Madrid!

TIPPELDE! Ha már kitöltötted a második fordulóra, ne küldd be újra, mert az elsőt vesszük figyelembe. Ha még nem töltötted ki... akkor gyorsan-gyorsan, mert 20:30-kor zárul az űrlap!
Raulitás

View Comments

    • Benzemának fáj a jobb felső hármas foga vagy belement a gyrosos hús a fogai közé, amit Arda csinált neki meccs előtt, és ezt piszkálgatja a nyelvével. Mayoral pedig bezselézi a haját, mert indul lassan a madridi éjszakába, hisz a közeli klubban most Kis Grofó lesz, és akciós lesz az gintonic. Mindezt tétmeccsen! Felháborító!

    • az senkit nem érdekel :)
      meddig tart hozzáadni max. 5-öt a múlt heti értékekhez?

  • Még mindig emésztem magam picit . Egyszerűen nem tudok elmenni Benzema szar teljesítménye mellett (sokadik ilyen). Annyira gyenge lehet fejben, egész egyszerűen másra nem tudok gondolni. Oké Cr-el marha jó páros,de könyörgöm ha nincs akkor ugyan már 5 ziccerből illene minimum 2db gólt vágni. Tegnap kb úgy csaptam az ágyra ,mint Z a földre :D Kész vége nálam megbukott ez kampós orrú algériai teve hajcsár. Viszont Bale még mindig tízszer haszontalanabb. Neki itt lefőtt kész vége.. Sajnálom ,mert szimpatikus srác és van tehetsége ,de kamatoztassa máshol. Ha tegnap nem balfasz módon Bale-t kezdeti, hanem mondjuk Kova vagy éppen LV sokkal előrébb lettünk volna. Ettől függetlenül be kell látni,hogy a hiányzók és a az x ellenére is kellene egy gólerős csatár aki alkalmanként kezdő de bírja a padot ( Falcao,Fernando Llorente ők ketten ugrottak be hirtelen) .Annyira nem volt tragédia a játék tegnap ,mert a helyzetekki voltak dolgozva és a dupla B-n kívül mindenki feljavult a 2. félidőre. Nem akarok károgni ,de ha Cr lesérül vagy szarabb etapot fog nekünk reszeltek, ha a kamu szamurájtól meg a kurvapecértől várjuk a csodát. Csóri Asensio meg nem fogja tudni mindig megmenteni a seggünket...Jó ideje most először érzem úgy,hogy a középpálya és a védelem nagyon okés ellenben a támadó sor nemhogy orr nehéz ,hanem egyenesen fing. Bízom benne,hogy Z tanult a tegnapból , mert volt miből. Perez meg remélem SOS tol valami igazolást ésszerű keretek és összegek között egy csatár formájában.

    • Nem tudom létezik é valamiféle statisztika arra, hogy Benzema valóban jó dolgozik alá CRnek(mondjuk hány gólpasszt adott CRnek, és az menyire arányos a góljai számával...vagy ilyesmi), mert megnézném szívesen. Szerintem ha csak szimplán kiszolgálásról van szó, akkor arra egy Isco/Asensio/Lucas is bőven képes lenne, amellett, hogy többet is tehetne a játékhoz.Gondolom én. De most legalább láttam Benzemán, hogy őt is zavarja, hogy elbafta, és nem csak sétálgat unott fejjel. Talán felébred csipkerózsika álmából.

      • Engem nem a stat zavar, nem is érdekel. Teljesen egyértelmű, hogy CR hű fegyverhordozója lett Benzema az elmúlt években. Ő járt vissza védekezni, kivette a részét a csapatmunkából (már ha volt kedve), kiszolgálta a Királyt, de tavaly is több olyan meccs volt, és idén még több lesz, amikor Ronaldót pihentetni fogja Zidane. Benzema meg ezzel a helyzettel egyelőre nem tud mit kezdeni. Nem képes már alfa hímként villogni, mert az elmúlt években sose volt az legfeljebb a pályán percekre, max a 18-as kiscsajoknál megy ez még neki, de az meg nem az a játszótér. Benzema mentálisan nem bírja el ezt a terhet, és a legrosszabb az egészben, hogy míg Ronaldo, Bale stb legalább kapar érte, belead mindent, ő letargikusan veszi tudomásul hogy már megint kihagyta a 123. ziccerét...

        • Értem én, csak arra kéne valami megfogható válasz nekem, hogy mint fegyver hordozó hasznos e még?!

      • Biztos van olyan oldal ahol meg lehetne nézni az erre vonatkozó statokat.

  • Javaslom a Tippeldében a lehetséges góllövők közül vegyétek ki Benzemát, mint opciót, mert nem korrekt megtéveszteni a szerencsétlen, nyerni vágyó olvasókat.

  • Benzema... (tudom taktika meg minden, de ha csak az egyik ajtó ablak helyzetét beveri...)

  • Újranézem a meccset de Benfalábúzema még mindig szar. Talán harmadszori nézésre majd berúg valamit.

  • Benzema _helyett_ nem jön senki. Ha jönne, már 5 évvel ezelőtt jött volna. Bale más történet, de ő is marad még egy szezont legalább. Legalább adunk egy kis esélyt az elleneknek :)

    • Egy BL címvédő, hogy ne legyen olyan egyszerű megnyerni megint a BL-t meg a bajnokságot direkt hendivel indítja a meccset saját magának...

  • Didier Deschamps on Kylian Mbappe: "He's changing club but staying in Ligue 1. The future will say if he's made a good decision."

    • Ezért is kérdeztem az előbb, hogy van-e esély valakire :)

Share
Published by
Raulitás

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago