Categories: BeharangozóLa Liga

Vegyes érzésekkel a La Liga nyitánya előtt

Szombaton este, ha úgy tetszik főműsoridőben kezdni meg a Real Madrid a 2023/24-es La Liga kampányát. Ancelotti legénysége a Katedrálisba látogat, az otthon mindig nagyon motivált Atletic Bilbao vendégeként. A csapat némileg átalakult, de utóbb azért sajnos leginkább aggasztó hírek érkeztek. Milyen rajtra számíthatunk?

Először kis színesként említem meg, hogy a spanyol elsőosztályú bajnokság neve hivatalosan La Liga EA Sports -ra változott. Legalább egy szezonon át ezzel kell megbarátkozni.

A Bilbao kapcsán fel szoktam hozni két vonatkozást. Az egyik, hogy aközé a három csapat közé tartozik Spanyolországban, mely még sosem esett ki az első ligából. A másik kettőt könnyedén kitalálhatjuk. A másik vonatkozás, hogy ha nem Madrid drukker lennék, akkor minden valószínűség szerint a Bilbao lenne a kedvencem. Volt szerencsém a San Mamésben személyesen is szurkolni (a Real Madridnak), és nagyon meggyőző volt a baszk tábor. Azóta szimpatizálok velük. Sajnos ez már egy 25 éves történet.

De nézzük a friss információkat! Egy fontos adat: mennyit is költött az idény előtt játékosokra a Bilbao? Biztos többen gondoltok egy nem túl nagy számra, de a valóság az, hogy egy huncut euro centet sem. Zéró, nulla. Ez a visszafogottság egyébként szinte a teljes La Ligára jellemző. Ernesto Valverde legfontosabb érkezője, az a 24 esztendős Javier Martón, aki lejárt szerződéssel ingyen érkezett a Real Sociedad B-ből. Ő volt az, aki az előszezon sztárja volt, a legtöbb góllal, és a legnagyobb hatással a csapatra. Szintén szabad ügynökként érkezett a Mallorcától, a nem különösebben ismert, de már 29 éves Galarreta, akire támadó középpályásként számítanak. Ezen kívül lejárt kölcsönszerződésű futballisták téblábolnak a kapuban, akik vagy újabb kölcsönre várnak, vagy megpróbálnak eligazolni valahova. Közülük talán Villalibre az, akinek minősége megütné a La Liga szintjét, de pechjére tumultus van a posztján, ezért is töltötte az elmúlt szezont az Alevésben, igaz nem sok bizalmat kapott ott sem.

Szóval a Bilbao háza táján nem sok változás történt, Davide Ancelotti elővehette a tavalyi itinert, és a tavalyi fájlokat a meccsre való felkészülés során. A következő játékosokat nevezte be Valverde:

Simón (1), Agirrezabala (13), Morcillo (2), Vivian (3), Paredes (4), Vesga (6), Berenguer (7), Sancet (8), Iñaki Williams (9), Muniain (10), Nico Williams (11), Guruzeta (12), Lekue (15), Galarreta (16), De Marcos (18), Imanol (19), Villalibre (20), Herrera (21), Raúl García (22), Nolaskoain (23), Martón (24), Unai Gómez (30) és Prados (33).

Mint ismeretes, a Real Madrid az utóbbi esztendőkhöz képest jobban mocorgott a játékos piacon. Viszonylag sokan mentek, és sokan jöttek.

Kezdjük a távozókkal!

  • Hazard
  • Benzema
  • Asensio
  • Vallejo
  • Mariano

A TransferMarkt szerint ezen játékosok piaci értéke jelenleg 70 millió € körül mozog (ez kb. Benya és Ase értéke), ehhez képest egy centet sem realizáltunk ezekkel a transzferekkel.

Érkeztek:

  • Bellingham
  • Arda Güler
  • Fran Garcia
  • Joselu
  • Brahim

Összesen 128,5 millió €-t pattintott ki Perez papa a kincstárból. Ma már pontosan tudjuk, hogy sajnos nem ez lesz a vége…

Engedtessék meg, hogy komolyabb következtetéseket pár fordulót követően vonjunk le, de előzetesen a következő benyomásaim keletkeztek:

Bellingham komoly vétel volt, nagyon értékes része lesz a csapatunknak, de nem vagyok biztos benne, hogy Ancelotti megtalálta a helyét a csapatban. Amit már biztosan meg lehet fogalmazni, hogy az utóbbi évek leginkább támadó attitűdökkel megáldott középpályása a gárdában. Éles, nagyon jól indul, és kifejezetten keresi a lehetőséget, hogy hosszabb indításokkal kerüljön a védők mögé. Rüdiger méltatlanul elhallgatott, zseniális passzából már lőtt is egy ilyen gólt. Jude abszolút pozitív, és egyelőre a térde is bírja.

Joselu a nagy öreg, fog ő pár fontos gólt jegyezni, inspiráló, hogy volt egy szépségdíjas találata az előszezonban, viszont az is tény, hogy nem volt túl hatékony a kapussal szemben, jó pár nagy helyzete kimaradt.

Brahim szintén kiváló baller, iszonyat gyors a srác, kikupálódott a Milánban, sokat fogunk neki tapsolni, ha megkapja a játékperceket. Ahogy jelenleg kinéz, nagyon fog kelleni mind az előkészítésben, mind a befejezésekben.

Fran Garcia végre érdemi erősítés a szélső hátvéd poszton, ha jobbra is érkezett volna egy hasonló kaliber sokkal nyugodtabb lennék! De nem érkezett.

És akkor jöhet a fekete leves! Arda Güler, akinek a bemutatkozását én személyesen a legjobban vártam, sajnos megsérült. Egyetlen éles percet sem töltött eddig a pályán madridi mezben. Nagyon fiatal, túl lesz rajta, és felettébb remélem, hogy nem töri meg a lendületét ez gonosz térd porc sérülés. A hírek, egymásnak ellentmondva érkeztek róla 3 naponta, váltakozó előjellel. Sajnos utóbb ott tartunk, hogy meg kell műteni mégis…

De itt még nem fékezett le a szopóroller, ugyanis Courtois-nak elszakadt a bal térdében az elülső keresztszalag. A szezonjának annyi, és sajnos 32 lesz, amikor vissza kellene rázódnia a top szintre. Kapusoknál ez még nem tragédia, de pokoli nehéz meló lesz ez. Dupla az érvágás, mert a build up-ban egy igencsak labdabiztos kapust vesztettünk el, akinek fontos szerepe volt abban, hogy a pályát átlátva elindítsa a támadásainkat. Emellett – tudjuk jól -, egy felettébb stabil kapusteljesítménnyel támasztotta meg a csapatot. Mindkét vonatkozás nagyon fontos, és nem vagyok benne biztos, hogy találunk olyan kapust, aki ennek a 80%-át hozni tudja. Ancelotti persze azonnal leszögezte, hogy Lunyinban 100%-os a bizalmunk. Ezzel együtt épp kapust keresünk. De Gea a gyenge passzteljesítménye miatt úgy sem az első választás, hogy jelenleg ingyen igazolható, és spanyol. Bonót hoznánk leginkább a Sevillából, ha fogadni kellene, rá tenném a voksom. (Anno az Atletiben egyébként Kurta és Bono csapattársként együtt felelt a kapu védelméért.) A holnapi keretben Lunyin mögött ott van a legendás, madridi nevelésű, de talán legszebb éveit a Valenciában töltő kapus, Santiago Canizares fia, a 21 éves Lucas is.

Sajnos történelmet is írt a csapat, hisz a Real históriájában még sosem fordult elő a 100+ éves történelme során, hogy egy idény nyitányán ne legyen 9-es számú játékosa a keretnek.

Nyilván Mbappénak van tartogatva a szám. De, hogy idén jön-e, vagy csak jövőre, azt szerintem még senki sem tudja a világon. A PSG tulaj Nasser Al-Khelaifi-vel a Real Madridnak nincs túl jó kapcsolata (talán még emlékszünk a sejk ámokfutására a Bernabeúban), és most Perez van abban a helyzetben, hogy megmondja, mi az a maximum összeg, amit hajlandó a jövőre lejáró szerződésű franciáért fizetni. Mivel Mbappé jelenleg abszolút partner ebben (!!!), a Real Madrid stabil pozícióból őrölheti fel Al-Khelaifi idegeit és türelmét. Vagy ideadja Mbappét egy viszonylag nyomott áron most, vagy jön ingyen jövőre. Meglátjuk, Luis Enrique fogja-e edzeni a franciát valaha. Kihagyta a japán túrából és nem nevezte az első fordulóra sem. Én azt gyanítom, a katariaknak jobban fájna, hogy egy évig játék nélkül fizessenek iszonyat összeget Mbappénak, mint az, hogy most egy 150 + 20-ért megváljanak tőle. A két eshetőség között több 100 millió € különbség van. Végtelen a pénz, de nem ennyire. Az nem mutatna jól a faliújságon, hogy a világ legdrágább játékosa 100 milliók felmarkolása után ingyen hagyja ott a klubot. Azt már nem is merem említeni, hogy a pénzügyi fair play szempontjából is hatalmas mínusz lenne, mert az eddig sem zavarta a PSG-t.

Amire még mindenképp ki szeretnék térni egy szűk bekezdésben a szezon előtt, az Ancelotti helyzete. Továbbra sem értem, hogy ha a szezon végén elmegy Braziliába, akkor miért rá bízza Perez ezt az átformálódó szezont. Szerintem nem ebben a legjobb az öreg.

Íme a meccskeret:

Összességében nagyon sok kérdőjel van bennem. Ami egészen biztos, hogy nem ilyen előjelek után szokták a felkészülést optimálisnak nevezni. A pozitív énem azt mondja, hogy egy Vinivel, Rodryval és egy megerősített védelemmel – egy ilyen brutális választékú középpályával – vajon mi félnivalónk lenne? De a mérleg másik serpenyőjében ott van, hogy elvesztettük a csapat egyik oszlopát hátul, a másikat meg elől. Az előszezonban túl sok gólt kaptunk, és nagyon keveset szereztünk. A csapat élessége, hatékonysága nagyon sok kívánnivalót hagyott maga után. És még csak azt se éreztem, hogy megvan a legerősebb 11, és a megfelelő taktika hozzá. Formálódóban vagyunk, amiből bármi kijöhet.

Ennek a bárminek az első felvonását nézhetjük meg szombaton este 21:30-tól.

Sultan

Share
Published by
Sultan

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago