El Clasico a Copa del Rey-ben – I. rész

Ma este kerül sorra a Copa del Rey idei kiírásának második elődöntő mérkőzése a Bernabeu stadionban. A Real Madrid a kissé foghíjas Barcelonát fogadja 21 órától. Az első elődöntő odavágóján az Osasuna egygólos előnyt szerzett az Atletic Bilbaót vendégül látva.

A Barcelona nem érkezik jó ritmusban a találkozóra, mint ismeretes, kiesett az EL-ből a Manchester United ellenében, majd a Liga legutóbbi fordulójában kikapott a kieső helyen tanyázó Almeria otthonában is.

Vannak olyan vélemények, hogy eddig teljesített erőn felül a Barca, és a menetelés nem volt már tartható. A sok egygólos győzelem, utolsó pillanatban kivívott három pont nem biztos, hogy tükrözte a csapat valódi erejét. De maradjunk a tényeknél, csütörtök este sérülés miatt kimarad a keretből Lewandowski, Pedri és Dembélé. Úgy hírlik, hogy Ansu Fatit „összedrótozzák” az elődöntőre, így valószínűleg pályára tud lépni. Minden bizonnyal Ferran Torresszel fog kezdeni Xavi, Rafinha és Gavi társaságában. Igazából egyáltalán nem rossz támadó hármas ez, viszont az is tény, hogy a meccs utolsó harmadában nem nagyon tudnak majd a katalánok hasonlóan erős támadóval frissíteni. A cserepadunk egyértelműen hosszabb lesz.

Szembeötlő, hogy bár mindenki Lewa hiányával van elfoglalva, de eredményesség és vesztett pontok tekintetében, a statisztikák tükrében Pedri az, akit nélkülözve a legjobban szenvednek a katalánok. Ez kissé visszább tekintve is megerősíthető. Amikor Pedri pályán volt, a lehetséges 36 pontból 32-t zsebre vágott a Barca (nem volt veresége, 2 döntetlen fért bele), miközben, ha Pedri nem tudta vállalni a játékot, a lehetséges 78 pontból csak 41-et sikerült abszolválni. A „fiatalember” a Machester elleni odavágón sérült meg, s ahogy említettük, azóta két vereséget is elszenvedett a Barca. Pedri nem csak helyezkedésével, dinamikájával, és kiváló passzaival véteti magát észre, de góljaival mintegy 10 pontot szerzett meg a katalánoknak a Ligában. Az Osasuna, a Celta, a Getafe, a Girona és a Villarreal ellen is ő mentette meg a katalánokat. Sőt a számok azt mutatják, hogy Pedrivel a pályán rendre jobb statisztikái vannak Kessiének, Sergi Robertónak, de még Busquetsnek, Gavinak és De Jongnak is. A gyűjtés azt mutatja, hogy jelenleg Pedri hatása a legnagyobb a csapat eredményességére.  Az látszik, hogy Pedri még a hétvégi, Valencia elleni rangadón sem áll majd Xavi rendelkezésére.

Madridi részről a bal bekk poszt okozhat fejtörést Ancelottinak, mert Alaba és Mendy is sérült. Úgy gondolom a legfontosabb kérdés az, hogy Camavinga lesz-e „száműzve” ebbe a pozícióba, vagy megpróbáljuk Nachóval megoldani. Mert középpályán most nagyobb a variációs lehetőség. Talán a nyilatkozatokból inkább az szűrődik le, hogy Camavinga sebességét és „tüdejét” megpróbáljuk majd a középpályán kamatoztatni. Ha így lesz, akkor viszont nem biztos, hogy kezdeni fog. A baloldalunkon nagy valószínűség szerint Rafinhát kell majd fogadni és megállítani, ha valami nem működik meccs közben, akkor is lehet rá reagálni, ahogy pl. a Pool ellen is megtette Ancelotti. Ha arra gondolok, hogy akkor pont Nacho beállása stabilizálta a baloldalunkat, Valverde besegítésével, valid a felvetés, hogy ma este is hasonlót láthatunk.

Jó hír, hogy Rodrygo már teljes edzésmunkát végzett, de valószínűtlen a kezdése, és van egy olyan érzésem, hogy ha úgy alakul a mérkőzés, akkor még egyáltalán nem fog játszani. A kispadon viszont már ott lesz.

A komment mezőben is felmerült jogosan, hogy Benzema már nem nagyon képes egymás után 2 jó meccset játszani. Leginkább magamtól kérdezem, hogy akkor vajon hármat tud? Vagy mondjuk azt, hogy legutóbb rápihent az El Clasicóra? Nagyon fog kelleni egy éles, labda nélkül is sokat mozgó, és a letámadásokat vezérlő Benzema. Nagy hatása van a csapatra, a meccsképre, ha ma sem tud érdemben hozzátenni, akkor nagyon komoly extráknak kell érkezni a középpályáról a győzelemhez.

Kétségtelen, hogy mindkét gárda ki van zsigerelve, ez az évad legsűrűbb része, és eddig majdnem annyi terhelés érkezett a Barcára, mint a Madridra. Egy FIFA Klub vb-vel vagyunk mi „beljebb”, melynek fizikai terheinél talán többet számított a trófea megnyerése mentálisan. Nagyon igaz, hogy egy győztes meccs után könnyebb regenerálódni.

A Barcelonával 5 alkalommal kell megmérkőzni ebben a szezonban, ebből az első bajnokit viszonylag simán behúztuk 3-1-re a Bernabeúban, majd jött a vereség a Spanyol Szuperkupában. Ma este indul egy kétmeccses párharc a kupában, és még megyünk laligázni a Nou Campba is.

Jobb lett volna a Copa del Rey döntőjében összekerülni a katalánokkal, de ha már így hozta Fortuna, és 2 meccses plusz terhelést biztosan kap a csapat, akkor már túl kellene jutni a Barcán, és „rá kellene menni” erre a trófeára is. Amikor szorul a hurok, és szét van játszatva a keret, általában ezt a sorozatot engedjük el leghamarabb, de most már a körülmények tükrében nem tehetjük ezt meg. Annál inkább sem, mert a Spanyol Szuperkupa győzelem után úgy érezhették a katalánok, hogy nekik áll a zászló, fel is lettek boost-olva a következő meccseikre. Most egy sikeres Copa del Rey párharccal visszavehetné a mentális előnyt a Madrid. Úgy néz ki, a körülmények nem is teremthettek volna ehhez szerencsésebb felütést. A fogadóirodák matematikusai is úgy látják, hogy komoly előnyben van most a Madrid, így már csak az van hátra, hogy azt a pályán gólok formájában is kifejezzük. Egyszerűen nem szabad elszalasztani ezt a lehetőséget!

Ja, és, míg el nem felejtem, 1943-ban a kupa elődöntőben 11-1-re nyert a Mardid a Barca ellen – ebbe azért bele lehet kapaszkodni…😉

Várható kezdők:

Real Madrid: Courtois; Carvajal, Militao, Rüdiger, Nacho; Tchouaméni, Kroos, Modric; Valverde, Benzema és Vinicius.

Barcelona: Ter Stegen; Araujo, Koundé, Christensen, Balde; Busquets, De Jong, Sergi Roberto; Raphinha, Gavi és Ferran Torres.

A Copa del Rey elődöntőt a Sport TV adja 21 órától.

Sultan

Share
Published by
Sultan

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago