A Real Madrid, a Celtic otthonában tovább folytatta győzelmi sorozatát a szezonban, immáron 6/6 a mérleg, amire korábban a duplázós 2016-17-es szezonban volt példa. Ancelotti pedig ismét megmutatta, miért van a stílusedzőknek extrém nehéz dolga a Real Madridja ellen, főleg, ha ez szignifikáns játékoskvalitásbeli előnnyel is párosul. Összefoglaljuk 0-3-as glasgow-i sikert.

Back with a bang. A Celtic szurkolók kitettek magukért, a himnuszok után még a Madrid játékosok is megtapsolták, majd meccs után a social mediában is dicsérték az atmoszférát.
És még a jó ügyért is kiállnak közben. Valószínűleg történelmi okokból ők jobban észreveszik, ha a szemük előtt zajlik az elnyomás és gyarmatosítás a 21. században.

Carlo úr és Sir Ángelosz értékelése – exkluzív 😀

Események, időrendiséget szabadon értelmezve

The Free Folk

Ancelotti nem becsülte le az ellenfelet, a tavalyi Liverpool elleni kezdőcsapatot küldte fel, ami valljuk be, a leglogikusabb döntés volt. A beharangozóban említettem, miért jó ötlet Fedével túlbiztosítani a jobb oldalt, illetve miért szükséges Mendy védekezése is majd. Egyéb kérdés nem volt, ami a kezdőt illette.

A kommentszekcióban felmerült, hogy Kroos helyett Camavingával még patentabb lett volna a csapat, de erre a hipotézisre rácáfolt a német karmester. Ancelotti azért játszatta Kroos-t, mert a labdás játék kontrollálását többre taksálta a Celtic ellen, mint azokat az előnyöket, amiket Camavinga tud adni a csapatnak. Legalábbis így akart nekivágni a találkozónak. Ezzel szerintem nem volt baj, és Kroos alá is támasztotta a teljesítményével a döntés helyességét.

A meccs legjobbjának választották Tonit. Statisztikái: 119/122 sikeres passz, 136 labdaérintés, 17/17 sikeres hosszú passz (!!!), 2 interception, 2 szerelés és Hazard gólja előtti pre-assziszt. #cruisecontrol #vagyna #krooscontrol

A másik wildling, aki nagyot játszott, nem más mint Fede Valverde.

Kroos a passzaival, Valverde pedig a labdacipeléseivel nyújtott kiemelkedőt (amellett, hogy Fede passzai voltak a legpontosabbak a meccsen – köszi Berto). Kettejük kiemelkedő teljesítménye is kellett, hogy a Celtic letámadása csak a meccs egy nagyon rövid periódusában legyen hatékony. Carvajal és Mendy  „felnőttek” Modric szintjéhez, ami főleg Mendynél meglepő, aki idén, mintha fejlődött volna passzhatékonyságban, pressz-rezisztenciában és a saját térfélen ügyesen tartja meg a labdákat. Big up. Tchouameni-nél pedig az látszott, hogy a labdás játékunk hatékonyságán emelt szintet, sokkal jobban megtartja és továbbítja (k.r.e.a.t.í.v.a.b.b – kodex) a lasztikat, ezáltal biztosabb a labdakihozatala, labdatartása a csapatnak. Úristen, very big up.

A néhány alkalom, amikor a Celtic-nek sikerült magasan labdát szerezni, többnyire nem a presszingjük sikerességének volt betudható, hanem azok átjátszása után a Madrid játékosai rossz döntéseket hoztak.

Igazán veszélyes helyen nem tudták megkaparintani a bogyót és a 7 alkalomból amikor az ellenfél térfelén labdát szereztek, 1x tudták csak lövésig játszani az akciót, vagyis a Madrid korrigálni tudott. PPDA-juk 21.9 volt, vagyis kb. 22 Madrid-passz után tudták visszaszerezni a labdát. Nálunk ez a stat sokat nem jelent (16.9 amúgy), mert mi nem igyekeztünk magasan letámadni, Ancsa okosan középmagasan játszatta a csapatot, és ahogy meccs előtt elmondta: „Nem aggódunk, ha visszább kell húzódni védekezni.” Néhány alkalommal szemet gyönyörködtető módon hoztuk ki a labdákat, amit már meccs alatt jeleztem, a kommentszekcióban. Azt mondtam, ha így hozzuk ki a bogyót, akkor a Celtic vagy elfárad, vagy fel fogja előbb-utóbb adni a letámadást, mert értelmetlenné vált.

Nos, az első félidőben nem adták fel.  Mentek, mint a mérgezett egerek. Próbálták távoli lövésekkel tesztelni Courtois-t, próbáltak gyors egyritmusú kontrákból helyzetet kicsikarni, és ha a Madrid visszazárt, akkor az Angeball-t hívták elő, vagyis szélről középre betett labdákból próbáltak gólhelyzetbe kerülni. A legnagyobb Celtic helyzet is ilyen szituáció után adódott a 20. percben, amikor a szélről középre tett labdát a csatár visszagurította a második vonalból érkező Callum McGregornak.

GLASGOW, SCOTLAND – SEPTEMBER 06: Celtic’s Callum McGregor and Real Madrid’s Eduardo Camavinga during a UEFA Champions League match between Celtic and Real Madrid at Celtic Park, on September 06, 2022, in Glasgow, Scotland. (Photo by Rob Casey/SNS Group via Getty Images)

A Celtic kapitányának bombája a kapufán landolt, majd elhagyta a játékteret a labda. Ha ez bemegy és a Celtic megszerzi a vezetést, onnantól nagyon nehéz dolgunk lett volna, mert akkor kénytelenek lettünk volna feljebb húzódni, ami a Celticnek nagyon-nagyon jól jött volna (– mikor nem jön jól egy, vezető gól… mondjuk pont a Real Madrid ellen tavaly.. 😀 de értitek, stílusilag a Celtic sokat profitált volna ha ők szerzik a vezetést.-), ezt meg is említette Postecoglou mester a meccs után.

Látható, hogy az első félidőben a Celtic jól játszott, veszélyességi mutatóban a 35. perc környékéig előzték a Madridot. Nem értem azt a take-et, hogy a Madrid félgőzön játszott és azért volt jobb a Celtic. Miben nyilvánult ez meg Hegyi Iván (és ahmed) úr? A Madrid tökéletesen játszott, viszont a támadó harmadba érkezve a szélsők eléggé elszigetelve találták magukat, középen gyakran egy lyuk tátongott, nem volt kinek tovább passzolni a labdát. Benzema megint nem élete meccsét játszotta. A legveszélyesebb madridi próbálkozás is egy átlövés utáni sikerült, Fede Valverdétől a 27. perc környékén. A játék működött, viszont a támadások befejezéseihez közeledve kicsit elakadt.

Fordulópont

A meccs képe kb. fél óra után billent a Madrid javára, ekkor már láthatóak voltak azok a jelek, amik a második félidőben padlóra küldték a Celticet, amely a Benzema nélküli – 28. perc sérülés, Ödön váltotta – Madridot sem tudta már igazán féken tartani és a félidő vége felé a magasra tolt védővonal már nem nagyon tudott visszazárni, hogy megakadályozzák a Madrid transition akcióit. A királyiak a 42. percben Vinicius révén szerezhettek volna vezetést, amikor is a saját térfélről adott hosszú labdára hamarabb ért oda a védőknél és nyargalhatott a kapus felé, szélről-befelé. Joe Hart védett.

Félidőben cserélt egyet Ancsa, kiderült, hogy Militao sem tudja folytatni a találkozót, így már 2 vezéráldozatnál tartottunk. A Benzema helyére beálló Hazard botrányosan szállt be a meccsbe… később viszont belejött.

A második félidőben az utolsó Celtic életjel rögtön a 46. percben volt, amikor egy Angeball után a frissen beálló Maeda, ígéretes helyzetben nem tudta eltalálni a kelleténél kicsit erősebben középre küldött labdát. Ez után a Celtic EKG-ja kisimult, elpuskázták a ziccereiket, a Madridon volt a sor.

Fehér balett

Oh bhoys, micsoda dominancia és micsoda gólok következtek.  Először az 55. percben Vini gólja döntött rekordot, 2004 óta a BL-ben idegenben ennyi passz (22) még sosem előzött meg madridi találatot. Az akció vége kicsit hasonlított a Liverpool ellen szerzett gólra, Fede szaladt el szélen, vágta be középre (ezúttal tudatosan 😛 ) és Vini szépen begurította. Még majdnem a perc is stimmelt, Liverpool ellen 3 perccel később jött a gól.

A 60. percben már kettő volt, ismét transition, ezúttal Eden Hazard volt a felbujtó, ő hozta fel a labdát (Celtic megint fent ragadt), tette le Modricsnak aki megeremtette a lövőhelyzetet, gondosan ügyelve arra, hogy küllővel rúgja be a hálóba aztán a labdát. <3

0-2, ezzel eldőlt. És még a control-freak Rafa Benitez arra kérte, hogy ne használja a külsőjét… 😀

A 76. percben újabb rekordot döntött meg a Real Madrid. Mióta az Opta statisztikai oldal méréseket végez (2003-4), azóta soha a BL-ben nem előzött meg ennyi egybefüggő passz madridi gólt. Ezt be is illesztem, az egészet, nem is fűzök hozzá sok mindent, Caselele kommentelő szavaival élve, recskaszünetet rendelek el.

Gólszerző Hazard, akit José így értékelt meccs után.

Belejött.

Végére a labdabirtoklásban is nagy különbség alakult ki, 65-35% lett az a statisztika.

Következő ellenfél a Mallorca a ligában, innentől 3 naponta meccsek a VB-ig, szóval hajrá. Amint Militaóról és Benzemáról infók lesznek, a kommentszekcióban már zajlani fog a diskurzus. Hala Madrid, csak így tovább.

Küldöm mindenkinek, aki szereti… meg a Celtic szurkolóknak és Ángelosz mesternek.

Gwolf

View Comments

Share
Published by
Gwolf

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago