Whisky-O & RodryGÓL

Végre elstartol a kedvenc fantasy/mese/thriller/horror/sci-fi/dráma/vígjáték/sitcom/akció/kaland sorozatunk, azaz az UEFA Bajnokok Ligája idei kiírása. Címvédőként, papíron könnyű sorsolást sikerült hűtött-fűtött golyókkal és időben kézbesített kenőpénz-szatyrokkal kicsikarni, de az is lehet, hogy Yaya Touré  tavalyi sámán-boszorkánykodásának a késői mellékhatása a szerencse, ami az elmúlt szezon sorsolásai során nagy ívben elkerült bennünket. Az ominózus szerencséből, legalább a mérkőzéseken jutott valamennyi, illetve pont annyi, hogy felszínes szakértők egy az egyben erre fogják a 14. BL sikert. Egy magát hitelesnek tartó szakembernek ennél kicsit mélyebbre kellene ásnia.

Simek Péter az M4 stúdióban, mikor 1 perc eltelt és még nem mondta el, hogy a Real Madrid CSAK a szerencsének köszönheti a tavalyi sikert. (POV: Real Madrid-Frankfurt UEFA szuperkupa meccs)

Yaya idén nem szarral gurigázik, szó szerint saját kezébe vette az irányítást, ugyanis ő húzta ki a „kalapból” a neveket a csoportkör sorsolásakor. A továbbjutás idén is kötelező feladatnak ígérkezik, a csoportkörös ellenfelekről és a sorsolásról bővebben José írt korábban. Első ellenfelünk a skót bajnok Celtic csapata lesz, akik már a címerükbe rejtett négylevelű lóherével is elsősorban a Real Madrid szerencséjét hivatottak elrabolni.

Celtic

Nem túlzás kijelenteni, hogy kedd esti ellenfelünk bomba formában várhatja a Madrid elleni összecsapást. A Celtic idén eddig megállíthatatlanul robog a skót bajnokságban, ledózerolnak mindenkit, aki szembe jön. 6 mérkőzésből 6-ot megnyertek a gólkülönbségük pedig 25-1. Egy fordulóval ezelőtt kilencet gurítottak szegény Dundee Unitednek, ahol a védők azt se tudták merre vannak arccal és sikerült hat, többé-kevésbé ugyanarra a sémára épülő gólt kapni: Az indokolatlanul magasan húzott védelmi vonalat a szélen beinduló embernek érkező kiugratás szétzilálta, majd a szélső laposan középre lőtte a labdát, az érkező ember pedig bepasszolta a hálóba.

Ez a fajta támadásépítés a Celtic egyik legnagyobb fegyvere, és az edzőjük Ange Postecoglou ismertető jegye, Skóciában egyszerűen „Angeball”-nak, vagy „Postecoglou-way”-nek hívják. Rögtön a szezonbeli első találatuk a Kilmarnock ellen is ugyanilyen koreográfiából született. Ezt a videót már csak a későbbi ollózós gólok miatt is érdemes megnézni:

Postecoglou mester módszere olyannyira jól működik, hogy 2021 júniusa óta, mióta átvette a Celtic irányítását, tehát kb. 13 hónap alatt 150-nél is több rúgott gólnál tart a Celtic. Mi több, a legutóbbi fordulóban az örök rivális Rangers-nek is sikerült gurítaniuk egy négyest.

A meccsen Kyogót, a Celtic japán csatárát karsérülés miatt le kellett hozni ideje korán, azonban a győzelem ünneplésekor nem fogta vissza magát… 😀 😀

Nem kis tett ez, hisz ez ugyanaz a Rangers volt, amely Van Bronckhorst vezetésével tavaly még EL döntőt is játszott, játékban mégis alsóbbrendű csapat benyomását keltették a kelták ellen. Érdemes tehát kicsit beleásni magunkat Postecoglou filozófiájába, hogy megértsük miért jó csapat a Celtic, és miért lesz a kedd esti meccs keményebb dió, mint azt sokan várják.

Angeball

Same energy.

Fentebb már jellemeztem, hogy a Celtic a támadások végső fázisában hogyan próbál operálni, azonban építkezésben is kifinomult módszerei vannak a Görögországban született, de Ausztráliában nevelkedett Ange Postecoglou-nak. Egy klasszikus Celtic támadás a kapustól, az ismerős arc Joe Hart-tól szokott indulni, aki néha egészen neueri magasságokban egyfajta középső védőként szokott helyezkedni és az építkezés első fázisában aktívan részt vállalni. Csak Thomas Tuchel meg ne tudja, mert le is igazolja középső védőnek.

Ellenünk ehhez hasonló jelenetet aligha fogunk látni, ha igen akkor előre be lehet satírozni a menetrendszerű, végletekig kimunkált Benzema potyeszt. 😀 A Madrid nem igen fog a saját térfelére ily mértékben visszahúzódni.
Ilyen viszont előfordulhat mint a Legia ellen, kicsit hátrébb ugyan, de Hart proper középső védőként funkcionál, hogy megkönnyítse a labdakihozatalokat fentebb helyezkedő ellenfelek ellen is. Általa a középpályások fentebb kaphatják a labdákat és hamarabb az ellenfél térfelére érhetnek. A hibafaktor benne van ebben a taktikában, amit a madridi támadóhármas és Camavinga, Valverde, Tchouameni is agresszív letámadással kiaknázhatnak majd.

Kihozatalaikban tehát gyorsak tudnak lenni és direkten, kevés érintésből vertikálisan halad a támadásépítés. Inverted full-back-eket használnak, sajnos magyar fordítást nem tudok erre a szerepkörre. A lényeg az, hogy a szélső hátvédeik a pálya közepére mozognak, ami több előnnyel is jár:

  • Egyrészt biztosítékként működnek, amikor a középpályások feljebb helyezkednek segíteni a támadókkal való összjátékot. Labdavesztés esetén a pálya közepe le van zárva és nagyobb eséllyel akaszthatnak meg egy kontrát.
  • Build-upban is számbeli fölényt jelentenek a középre mozgó szélső hátvédek, így a labdakihozatalok is egyszerűbbek. Postecoglou ezt még megspékelte a fent említett megoldással, vagyis, hogy még Joe Hart-tól is aktív szerepvállalást vár. Ezzel a két módszerrel oldotta meg a Celtic 2020/21-es szezonban tapasztalt labdakihozatali problémáit, amikor is a Rangers, – először, mióta Premiershipnek hívják a skót bajnokságot (2013) – elverte a Celticet. Méghozzá Steven Gerrard vezérletével veretlenül lett bajnok a Rangers akkor.
Inverted full-back taktika előnyei.
A védő, Taylor középre mozog. A támadó (Alebiosu) sakk-mattot kap. Ha követi akkor a szélességet biztosító és visszamozgó Turnbull kapja szabadon a labdát, ha nem akkor Taylor viszi tovább az akciót. A szélsők, full-backek és középpályások strukturált rotációja megoldhatatlan feladat elé állítja a skót bajnokság csapatait. Hasonló rendszerrel érte el az Atalanta a közelmúltbeli sikereit Gasperini irányítása alatt.

Labda nélkül sem esnek kétségbe. Az Angeball-nak ugyanis része a szervezett letámadás is, hogy minél hamarabb visszaszerezzék a bogyót:

Labdást aktívan kergetik, területeket szűkítik, hosszú labdákra igyekeznek kényszeríteni az ellenfeleket. A skót bajnokságban a Celtic dominálja a labdaszerzések (tackle), lefülelt passzok (interceptions) és megnyert párharcok (duels) statisztikákat is, ami jól mutatja a presszingjük hatékonyságát.

Kulcsjátékosaik + semlegesítési ötletek

  • A két inverted full-back: Greg Taylor bal oldalon és Juranovic a jobbon, fentebb elmagyarázva miért.
  • Callum McGregor és David Turnbull a középpályán, ők a legfontosabb szereplők, a Celtic labdakihozatalainak katalizátorai. Az ellenfél térfelén a szélsőknek generálnak területet, vagy maguk futják be (3. emberes beindulás) a kombinatív játék során keletkezett védelmi réseket. Ancsa, ha nem túl magasra tolt letámadással meg tudja akasztani a Celtic építkezéseit, azzal kihúzhatja az Angeball egyik méregfogát. Benz-Vini-Rodrygo/Fede támadóhármassal és Camavinga-Tchouameni középpályával a Madridnak adott a minőség, hogy sikerrel véghez vigye ezt. Lukita pedig osztogathatja a forintos küllőit.
  • Villámgyors, gólerős szélsők Liel Abada, Jota és a csatár Kyogo Furuhashi. Ők hárman 16 gólt termeltek a 25-ből, amit a Celtic berámolt az ellenfeleiknek idén. Bár én nagy híve vagyok az Alaba -> Balhátvéd, Mendy -> kispad rendszernek, ezen a meccsen Mendy védekezése fog kelleni azon az oldalon. Carvajal-t viszont féltem, ő idén sem az igazi és Jotáék megehetik vacsorára. Eddig Militao rendszerint kihúzta a pácból, viszont a Celtic ellen Federico Valverdét lenne ideális bevetni jobb szélen Rodrygo helyett, aki Danit hatékonyan ki tudja segíteni védekezésben is. Később jöhetne Rodrygo, mint supersub.
  • Davide, mondd meg apunak, hogy egy mid-to-low block védekezés lenne az ideális. Ha magasan ragad a hátvédsorunk akkor jönnek a Dundee-s Ange-gólok és a fejfájás. Kell ez?
Ez lenne az alap, és ha a Celtic sikeresen tör előre, szépen vissza kell állni mélyre. Nem tanácsos fejjel a falnak menni és magasan védekezni + letámadni ezt a Celtic-et, mert Postecogluéknak megvan a módszere a labdakihozatalokra és megvannak a gyors játékosaik elől, akik meg a területeket be tudják futni ha érkezik a kiugratás. Majd Benzema megoldja a letámadást egyedül, tőle úgyis összebarnázzák az alsóneműt a kapusok, ha megközelíti őket… 😀 Viccen kívül, szerintem a két leendő továbbjutó összecsapása lesz a keddi meccs, így kéne hozzáállni.

Ajánlott ital a meccshez:

Celtic drukkerek, ahogy feleségüket hátrahagyva indulnak a meccsre:

Utóirat: Aki kedvet kapott hogy utána járjon Ange Postecoglou életrajzának ne tegye, második részben róla lesznek érdekességek.

Gwolf

View Comments

Share
Published by
Gwolf

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago