Categories: Bajnokok Ligája

Ellenfeleink a BL-csoportkörben

A tegnapi sorsolás után kiderült, hogy szinte csak komolytalan csoportok jöttek össze a BL-ben. Mindenhol nagy bizonyossággal meg lehet tippelni a két továbbjutót, de minimum a csoportelsőt. Igaz, éppen mi vagyunk azok, akik ippen megfelelő komolytalansággal vesszük a csoportköröket…

A következő sorrendet tudom elképzelni a 6. meccs után:

  1. Real Madrid
  2. Szoboszlai és társai
  3. Shaktar
  4. FuraFradi

Nézzük meg a három másik csapat elmúlt szűk időszakát:

A Lipcse kimenekítette Timo Wernert a Chelseaből (20m euró), mégsem ő volt a legdrágább igazolása a klubnak, hanem a Hoffenheimtől igazolt 24 éves balhátvéd, David Raum (26m euró). Rajtuk kívül a középpályára érkezett a Wolsfburgtól Xaver Schlager (12M euró), illetve nagyon sok kölcsönjátékosuk érkezett vissza, akiket máshova ismét kikölcsönöztek. A klub végül 16 millió euró plusszal áll a mostani átigazolási szezonban, mert az eladási oldalon ott szerepel a Leedsnek eladott Tyler Adams (17m), a Wolvesba igazoló Hee-chan Hwang (16,7M), Bryan Brobbey (Ajax, 16,3M), Nordi Mukiele (PSG, 12M), Ademola Lookman (Atalanta, 9M), Eric Martel (Köln, 1,2M), Noah Ohio (Standard Líege, 1.1M) és még pár kölcsönjátékos után is kapnak valamennyi aprót. Az egyik kölcsönjátékos Angelino, akit annak idején Pep is megpróbált beépíteni a rendszerbe, illetve tavaly Tedesco is. Nagyon izgalmas kutatási téma, hogy a 20-as évek elején járó piszok tehetséges játékosok a túl nagy ugrásokat hogyan tudják megugorni, vagy miért buknak el. Angelino valószínűleg az utóbbi, hiszen őt a ManCity 16 évesen igazolta le a Deportivo la Corunától, majd többszöri kölcsönadás (Amerika, Hollandia, Spanyolország, Németország) után csupán 15 mérkőzés jutott neki az Olajbárók csapatában. Azóta lejátszott 100 meccset a Lipcsében – lehet, hogy ez az ő szintje?

De mi a Lipcse szintje? Tavaly egy kellemes tockos képében megkapták a csoportkörre a ManCityt és a PSG-t is. Gulácsiék képtelenek védekezni. 6 meccsen benyeltek 14 gólt, de mégis harmadik helyen mentek tovább (hála a bravúros City verésnek az utolsó fordulóban, amikor de Bruyne-ék már biztos csoportelsők voltak), mivel 15 gólt lőttek mellette. Hazai pályán kaptak ki a Brugge csapatától – ez volt talán a legnagyobb meglepetés.

Az Európa ligába pottyanva egészen az elődöntőig meneteltek és a Rangers elleni párharcot megelőzően mindenki őket várta erről az ágról a döntőbe. Ehhez képest 3-2-es összesítéssel a skót csapat jutott be a fináléba, ahol végül a Kölntől (eltévelygésemért elnézést) Frankfurttól ők is kikaptak tizenegyespárbajban.

Tavaly a Bundásban a negyedik helyen végeztek, bántóan távol a dobogó legalsó fokától (58 pontot szereztek, a Kusen 64 ponttal lett bronzérmes). Rengeteg vereség szerepelt a nevük mellett, szám szerint 10.

A mostani kiírásban három forduló alatt még nem nyertek. Két döntetlen (Köln, Stuttgart) és egy vereség (Union Berlin) áll a nevük mellett. Mint ismeretes Szoboszlait piros lap miatt kiállították a Stuttgart ellen a második fordulóban.

A Lipcsében jelenleg Nkunu, Olmo és Werner az, akire igazán oda kell figyelni, illetve a ki tudja milyen pályaívet befutó André Silva lehet még komoly tényező idén. Vagyis… ismét a támadókról van szó. Bár mi, magyarok szeretjük a pozitív híreket Szoboszlai, Orban, Gulácsi miatt a csapatról, de egyikük sem üti meg jelenleg az európai elit szintjét teljesítményben. Ettől még természetesen azt kívánjuk, hogy mindhárman játszanak jól ellenünk és ha úgy alakul, akár egy értékes döntetlennel is kisegíthetjük őket. A tavalyi, támadó teljesítményük alapján a csoport második helyére jósólhatóak, de a védekezésük alapján mocsárharc lesz a Shaktar-Celtic párossal egyetemben.

A Shaktar Donyeck szinte csak ukrán játékosokból indítja újra sportéletét. Természetesen minden jóérzésű ember szurkol nekik, hogy jól tudjanak teljesíteni a pályán. A magyar focit követők tudhatják, hogy a Fradiból Zubkov, a Vidi (oppardon, a Fehérvárból) Petryak igazolt haza. Az urkán foci most indul újra, így alapvetően őket éri a legnagyobb hátrány, hiszen nagyon komoly idő, nagyon komoly traumával meghintve van mögöttük. Nyilván józan érvek alapján ők lennének a csoport utolsó helyén, de legyen annyira kegyes Fortuna, hogy legalább az El-be essenek ki. A Shaktar klasszikus felfogása a támadásra épül, ezt már mi is megtapasztaltuk ellenük, igaz, akkor leginkább brazilokból állt a keretük. Meg Pjatov. Pjatov örök.

Bár soha nem a focisták értéke dönti el a meccseket, de álljon itt két adat: a Lipcse játékoskeretének becsült értéke 481M euró; a mostani Shaktaré 73,6M euró.

A 3 nappal ezelőtt lejátszott első bajnokin hazai pályán döntetlent játszottak a Metaliszt csapatával. A meccsek jelenleg zárt kapuk mellett kerülnek megrendezésre. Kérdés, hogy a BL találkozókat hol játsszák majd le. A Shaktar hazai BL-találkozóit Warsóban bonyolítják le.

Azt gondolom, a háború miatt értelmetlen arról írni, hogy mi volt velük az előző szezonban. Ugyanis most tényleg a teljes ukrán foci majdnem a nulláról indul.

A Celtic… Ahhh, nosztalgia fog el. A 2000-es években szinte végig követtem a skót bajnokságot. Szerettem a nyers brutalitásukat. 😀 Egy jó Old Firm… A sportfogadó oldalak már nem is engedtek oda piros lapra fogadást kötni. 1967-ben a Celtic az első brit és észak-európai csapattá vált, amely megnyerte a BEK-et, ami korábban kizárólag  az olasz, portugál és spanyol klubok kiváltsága volt. A Celtic megnyert minden sorozatot, amiben elindult abban a szezonban: a Scottish Premier League-et, a Skót Kupát, a Skót Ligakupát, a Bajnokcsapatok Európa Kupáját és a Glasgow Kupát.

De mit mutat a jelen? Először is, egy 100 millió euróra taksált keretet. Egy jól ismert rossz kapust (Joe Hart), egy kamu színészt (Dane Murray), egy spanyol bevándorlót (Alexandro Bernabei – jó, igazából argentín a srác) és még egy rakat fura nevű játékost. Ide készíthet majd Raulitás egy bingót. 😀

4 bajnoki ment le a skót bajnokságból, az első két helyen természetesen a Celtic és a Rangers áll. A Celtic vezeti a tabellát, szolíd 12-1-es gólkülönbséggel. Az elmúlt 10 évben csupán egyszer nyertek bajnokságot a Protestánsok, egyébként mindig a Celtic nyerte az adott kiírást. Ez aztán szorosabbá tette a versenyt az összes bajnoki címek versenyében, bár tény, hogy a Rangers pénzügyi megbicsaklása után a kék csapat sokáig nem szerepelt az első osztályban. De tény, hogy a világrekordot jelentő, 55 bajnoki címet birtokló Rangers már érzi a Celtic lehelletét a nyakán, hiszen a skót Fradi jelenleg 50 bajnoki cím birtokosa.

A tavalyi szezonban már nagyon kicsi volt a különbség, 6 pont az első Celtic és a második Rangers között. Az azt megelőző szezon volt ugye SteveG bajnoki szezonja a Rangers élén, amikor veretlenül, 20 pontot vertek a Celticre. Viszont a 2019/20-as bajnokságtól nézve minden szeonban több, mint 10 pontos különbség volt a két gárda között, sőt, a 2016/17-es szezonban írd és mond: 37 pontos differencia állt be közöttük.

Tavaly az Európai Konferencia ligában a Bodo/Glimt verte ki a Celticet. Ide az Európa Liga G jelű csoportjának harmadik helyéről érkezett, talán Ti is emlékeztek, hogy itt játszott a Fradi is. A Leverkusen 13, a Betis 10, a Celtic 9 pontot gyűjtött. Az Európa ligába pedig a BL-selejtezőből került, amikoris a Midtylland 3-2-vel lépett túl a skót csapaton.

A Shaktar iránti szimpátiám miatt tettem őket a csoport utolsó helyére.

Ami még kérdés, hogy a Celtic, vagy a Shaktar ellen szerezzük meg a hagyományos, évi ciki vereségünket a csoportban? Ti mit tippeltek?

Jose

View Comments

Share
Published by
Jose

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago