Categories: BeharangozóLa Liga

Derbi, kupával a zsebben

A címvédő gyenge szezonjának miértjei

Suárez és Llorente visszaesése

Tavaly úgy nézett ki, hogy Simeone sikeresen halad az új arculatú Atleti felépítésében. 86 ponttal lettek bajnokok, védekezésük szokás szerint a legjobb volt a ligában és támadásban is tudták hozni a gólokat. Ebben Luis Suáreznek és Marcos Llorentének volt kulcsszerepe, akik ketten vitték hátukon az Atleti támadójátékát. Az uruguayi vámpír 24 pontot focizott össze a kanadai táblázaton (23 gól 1 gólpassz), míg Marcos 23-at, 12 gól, 11 asziszttal. Idénre azonban a 35 éves Suárez már nem tudja hozni az extra teljesítményt és csak 12 gólnál jár. Llorente pedig még csak gólt sem szerzett idén, ami a tavalyi teljesítménye tudatában meghökkentő. Utóbbi főleg annak tudható be, hogy Simeone nem támadó középpályásként számolt vele idén, hanem többnyire jobbhátvéd pozícióban tűnt fel Marcos. Csak Simeone tudja, miért döntött így. A többi támadó (Felix, Correa, Carrasco) nagyjából hozzák a tavalyi termésüket, viszont Suárez és Llorente kontribútumának durva visszaesésével rengeteg gól „eltűnt”.

Jan Oblak földbe állása

Amit az előző madridi derbinél írtam Oblakról és az egyéni védelmi hibák kapcsán, azok még most a szezon végéhez közeledve is megállják a helyüket. Jan Oblak konkrétan az 5 topliga leggyengébb kapusai közt van. Ez a visszaesés is érthetetlen attól a portástól, aki zsákszámra gyűjtötte a Zamorákat nem is oly régen. Maga a védekezés annyira nem vészes, hiszen 29.5-es várható gólt tudtak az Atleti ellen összekaparni az ellenfelek, tehát még mindig nehéz minőségi helyzeteket kidolgozni a Colchoneros ellen. Viszont erre az xG-re kaptak, kapaszkodjatok meg, 41 gólt! Oblak, ezt a statot nem teszi ki az oblakba.

Kiszámíthatatlan forma, horror-december

Eredmények tekintetében egész korrekt szezont hozott az Atletico egész decemberig. 14 meccsből 9 győzelem, csak 1 vereség, a többi döntetlen. Viszont december hónapban az összes meccsüket elvesztették. Kikaptak a Mallorcától, tőlünk, a Sevillától és még a Granadától is. December végére az Atleti esélyei a bajnoki címvédésre lényegében elszálltak. Januárban rontott a helyzeten a Sociedad elleni kupakiesés, így az Atléti céljai a top 4 elérésére és a BL-re vonatkoztak innentől. Február közepétől április elejéig volt egy jobb, konzisztensebb időszakuk, ennek köszönhetően tudtak visszakapaszkodni a Sevillára és a BL-helyekért folytatott harcban viszonylag jó pozíciót sikerült kiharcolni a szezonhajrára. Azóta viszont az elmúlt 4 meccsen ismét visszatértek a korábbi gondok, a védelmi hibák, az esetleges támadójáték, sérülések. Ismét egy Mallorca elleni vereséggel indult a lejtmenet, amit ha nem állítanak meg időben, akár a BL indulásba is kerülhet a matracnak, ugyanis a Betis mindössze 3 pontra liheg a nyakukon. Egy mai győzelem esetén (a tegnapi Betis zakó miatt) ez 6 pontos előnyre növekedne, ami már 99%-ban elég lenne a BL indulás kivívására. Az Atleti tehát az életéért küzd majd a meccsen.

Griezmann besülése

Visszatérése big L

Nem tud csapata hasznára lenni. Mindössze 8 gólt kapart össze idén, azoknak felét a BL-ben. A csoportkörből való továbbjutásban fontos szerepet játszott, de a Ligában mindössze 3 gólt lőtt. Legutóbb Januárban a Rayo Majadahonda elleni kupameccsen talált be, a bajnokságban pedig egészen a novemberi Cádiz elleni meccsig kell visszamenni az időben, hogy Griezmann gólt találjunk. Annyit ért a visszatérése, hogy keresztbe tett Correa és Cunha perceinek, akik jobban megérdemelnék az állandó kezdőtagságot.

Simeone állandó variálása

Egyes  hangok szerint az argentin menedzser már-már túlzásba esik a rotálással. Legutóbb a Bilbao ellen is 5 helyen változtatott a korábbi meccshez képest. A szezonnak ebben a szakaszában már ritkábban rotálnak a menedzserek, ilyenkor a fontos pontok megszerzése kerül előtérbe. Az, hogy Simeone még most is ennyit variál azt mutatja, nem sikerült megtalálni a működő formulát. Kivétel idén a Real Madrid, ugye, aki már bajnokként megteheti, hogy egy szinte B csapatot küldjön pályára. Ancelotti a nem-rotálást az októbertől március-áprilisig tartó időszakra (tehát a szezon nagy részére) „időzítette” 😀

Aktualitások

Ancsa már nyilatkozta, hogy a kapuban Lunin fog védeni. A kezdő többi részét nehéz megtippelni, nem is vállalkozom erre. Ceballos hiányozni fog sajnos, mivel összeszedett egy kisebb sérülést, így a szezon végére nagyszerű formában beszálló Cebát ma nem láthatjuk. Alaba továbbra is sérült.
Felix és Lemar sérült, Hermoso eltiltott. Suarez és Griezmann nem valószínű, hogy kezd. Ez lehet a várható kezdőcsapata Simeonénak. Sok fog múlni Click to edit kapuson (megint elfelejtettem a kapust beírni 😀 )

Statok

  • 6 éve nem győzött a Tico a Real Madrid ellen a bajnokságban. (2016)
  • Azóta 8 meccs, 6 clean sheet, 4 győzelem 4 döntetlen
  • A Wandában még veretlen a Real (1 győzelem, 3 döntetlen). Mivel jövőre új nevet kaphat az Atleti stadionja, előfordulhat, hogy ameddig Wanda Metropolitano-nak hívták a stadiont, az Atleti nem tudta benne legyőzni a Real Madridot.
Gwolf

Share
Published by
Gwolf

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago