Categories: La LigaÖsszefoglaló

Kínkeserves győzelem: Rayo Vallecano – Real Madrid (Összefoglaló)

Szombat este a Real Madrid nagy nehézségek árán két vállra fektette a Rayo Vallecanót, megszerezve így mindhárom bajnoki pontot. Mély, szakmai analízisre és tartalmas, hosszan kifejtett gondolatokra ettől a cikktől ne várjatok – ellenben rögtönzött helyzetértékelésnek talán megteszi. Összefoglaló.

Ha nem én vittem volna a Rayo elleni találkozót, bevallom férfiasan, hogy valószínűleg nem a Madrid vallecasi vendégjátékát választom szombat esti programnak. Előzetesen sem vártam sokat a találkozótól, már ami a színvonalat illeti, úgyhogy mindenképpen tetemes mennyiségű szeszes italra és kiemelkedően jó társaságra lett volna szükség ahhoz, hogy cikkírástól függetlenül, élőben kövessem az eseményeket. Így viszont, hogy a jelen sorok okozta, szíves kötelezettség rám hárult, nem volt más eshetőség, mint végigizzadni a 90 percet – közepes mennyiségű szeszesital társaságában.

Nyitány

A kezdőcsapat vonatkozásában nem történt semmi meglepő. A házigazdáknál már annál inkább, felkaptam a fejem a korrendben második Zizou-fiú kezdő-tagságára. Ezen a ponton persze már borítékolható is volt, hogy Luca élete meccsét fogja játszani.

Váratlanul intenzíven kezdődött a találkozó, egész jó iramot mentek a fiúk és Asensio lábában két ízben is bennragadt a gól. Az átlövések hatásos fegyvernek bizonyultak, Vini is próbálkozott egy hasonló kísérlettel.

A túloldalon Bebe volt az, aki szép és hasznos megoldásokkal vétette észre magát. Látványosan agilisan focizott a fiú a meccs egészében és az ő nevéhez köthető az első hazai lehetőségecske is. A Rayo-játékosok egyébként Darázs létük ellenér, szorgos kis hangyák módjára, melós, sokat futó, jó kis iparos focit prezentáltak a publikumnak – ők ezt pedig feltétel nélkül, élvezettel támogatták.

Meleg percek

A kezdeti lelkesedés lankadásával számomra szembetűnő volt a betonbiztosnak gondolt CKM gyakori, felesleges sarkazgatása, könnyelműsége. Sem Toni, sem Luka nem játszotta élete meccsét, de Casemiro vitte a prímet. Teljesen felesleges volt a pályára vezénylése a brazilnak és jobbára a porcelánboltban szédelgő elefánt benyomását keltette!

Az első játékrész hajrájára fordulva jöttek az elszórakozott labdakihozatalok és a kényes területeken elszórt labdák is, amelyek érzékeltették, hogy abszolút favorit létére a Real a tűzzel játszik. Casinak volt még egyébként egy szépen léc alá vert labdája, amit les miatt elvettek a VAR szobában, illetve Lucának egy közeli, Benzema-fejes utáni nagy mentése. Így 0-0 állt az eredményjelzőn a szünetben. Aggodalomra semmi ok, úgyis a fordulás után szerezzük a góljaink kétharmadát a bajnokságban!

Kérdés, hol az az egy? A második félidő elején ugyanis, ha nem is szegezte a kapujának a blancókat a Rayo, de a szögletek után belőtt labdáik igencsak forró perceket okoztak hátul. A legközelebb Mario Suarez járt a gólhoz, egy léc alá tartó fejessel, de Courtois ezt is védte – földöntúli bravúr!

Káosz

Egy órához érve aztán beérett a mi Casemironk áldásos tevékenysége és egy újabb hanyag, pontatlan átvétel után kis híján kettétörte Valentin bokáját. Rózsaszínes megoldás, de nincs VAR. Carlo viszont nem vacakolt és értett az intő jelből: Fede folytathatta a brazil helyén. Kroos örökölte a védők előtti, mélységi irányító szerepét, Fede pedig végre nem a vonal mellett, hanem a pálya közepén kamatoztathatta a dinamikáját.

Az idő múlásával egyre kétségbeejtőbb lett a helyzet, hiszen a Beharangozóban írtaknak megfelelően a Rayonak szemmel láthatóan sikerült eltüntetnie a kvalitásbeli különbséget a pályáról a harcias, „sok futás és még több futás” taktikájával.

Aggodalmaim a 80. perc környékén öltöttek testet végképp: addig ment a töketlenkedés az ötösünkön, amíg a szenzációs Curtának kétszer is, már elvetődve, földön fekve kellett hárítania a Rayo próbálkozását, közvetlen közelről. Eszméletlen ez a pali, kétség nélkül a világ legjobb kapusa pillanatnyilag! Meccsenként minimum egy, végeredményt befolyásoló bravúrt hoz konzisztensen: ezúttal is alaposan bevédve a csapat hátsóját az őrült blamától.

Minden jó, ha a vége jó

Érzékelték a bajt az elől játszók, a növekvő nyomás így aztán célt is ért. A Vinicius-Benzema duó hozta a győzelmet érő találatot, 5 másodperc gyönyört csempészve a végigszenvedett 90 percembe. Higgadt, okos megoldás mindkét támadótól, kis területen villantott nagy foci, 1-0!

A felvezetőmben írt óhajomnak megfelelően az előny birtokában megnézhettem Cama mellett Ceballost is, röpke 5-8 perc erejéig. Nagyon kedvelem a fiú játékát, aki ezúttal is megkérdőjelezhetetlen akarattal és elszántsággal tette magát hasznossá a számára jutott rövidke idő alatt.

Összegzés

Amiért jöttünk, azt visszük is, hiszen zsebben a 3 pont. Láttunk egy szép gólt, no meg példát arra, hogy abszolúte nem tud elvonatkoztatni Carlo a középpályás triónk szükségességétől. Legalább időben beszállhatott Fede és a Cama-Ceba duó is kapott perceket.

Egyéni teljesítmények szempontjából Asensio akaratát és szüntelen próbálkozását én ezúttal kiemelkedőnek láttam (hivatalosan be is gyűjtötte az MVP címet), de nálam ennek a meccsnek a hőse egyértelműen Tibó.

Kár tovább szaporítani a szót, hiszen ez a találkozó többet talán nem is érdemel. Győztünk és ez a lényeg, folytatás jövő héten a Sociedad ellen!

Hasta el final! Vamos Real!

Bende

View Comments

  • Emlékszem, hogy valami lényeges dolog lesz ma, de hogy mi is az... 🤔

    • A várva várt negatív beharang, vagy a ki hol tart második része?

      • Amennyiben emlékeim nem csalnak, Jose és még pár ember a blogról személyesen lesznek ott a meccsen holnap, és már lehet, hogy jelenleg hispániában vannak. Talán erre gondolhatott Jose.

  • Valahol hallottam, hogy 1,5-2 hónapja sérült Haaland, talán a csípőjével?...erről esetleg tudtok valamit, vagy, hogy ez mennyire lehet egy tartós sérülés (Káká, Bale, Hazard)?

    • sztem mar most van annyi penze h nem lesz gondja egy eletre. itt se lenne templom egere.. en azt mondom (remelem) itt nem a penz lesz a donto tenyezo

      • Az a baj, hogy ez a legtöbb "sztárra" igaz, de sajnos a legtöbben még is a pénzt választják.

    • Money, money, money. Always suny, in the rich man's world.

    • Hihetetlen hogy a jelenlegi állapotok közt kell ezt a f*szméregetést elindítani, de majd valaki biztos meg fogja mondani hogy ez milyen jó...

  • Kubot rebesgetik, hogy visszajon a nyáron.
    RM-ben akkor: Asensio, Rodrygo, Kubo, ?Mbappe?
    Felteve ha a kis Brazil nem megy kölcsönbe és Asensiot se veszi meg senki 50+misi korul.

  • OFF: közben Buffon aláírt a Pármához 46 éves koráig... nagyon kemény!

    • 46 éves korban már nagy dolog ha "nagyon kemény"? 😁
      Szóljatok, még azért van jó pár évem addig, de szeretném tudni, hogy mire készüljek.
      [spoiler title=""] Nincs ZeRo, így nekem kell helyetesítenem. [/spoiler]

  • A rohadt eletbe. A Barcelonanak vmi iszonyatosan osszejovoben van. Ez nagyon rossz hir.

    • Csak így, ex-catedra kijelentve kicsit sarkosan fogalmazol, mert attól függ, milyen szempontok alapján írtad. Ha attól félsz, hogy a következő évekre most kezd kialakulni egy ismét jó, ütőképes Los Cules, igazad van, ha azért mert mi nem ezt az utat járjuk, akkor is igazad van, de ha csak attól rettegsz, hogy újra kellene már végre gondolni a galaktikusság fogalmát és annak kialakítását, akkor talán ez az a pont, ami elősegítheti a mélyreható szemléletbeli és állománybeli gyors változásokat a csapat -ban és körül. Viszont változás itt a szemléletben jelenleg nincs, igény sem látszik rá, ettől rosszabb vezetési elképzelés nem létezik, arab pénz nélkül pedig a stadionépítés(Perez mauzóleumaként is felfogható) anyagilag nem teszi lehetővé egy PSG szintű csapat összevásárlását. Márpedig az itt egyelőre nem látszik elérhetőnek és a rendelkezésre álló második vonal sem tűnik a mostani vezetési módszer mellett felhozhatónak. Én attól fél(né)ek inkább, hogy ameddig Perez papa elnököl, addig itt csak a neki fejbólintó edző-managerek maradnak, jönnek-mennek, a látszólagos és időszakos( a többiek gyengesége miatti átmenetekben elért)sikereikkel. Ez jobban aggaszt, mint hogy ismét lesz egy erős, ütőképes ellenfelünk a bajnokságban, mert akkor nekünk is ki kellene lépnünk a jelenlegi "csak a mai meccset éljük valamilyen eredménnyel túl" szemléletből és a csapatépítéssel foglalkoznánk, nem csak öregedő félben lévő, vagy éppen a csúcsra ért sztárok beszerzésével, hanem a saját nevelésből felhozottak beépítésével is.

    • Hát elég fura a keretük, nem tudom, hogy pénzügyileg hogy lehet kerek. Támadónak ott van Fati, Depay, LDJ, Dembele, Braitwaite, Auba, Traoré, Fernan Torres meg még akik feljöttek fiatalok vagy hárman. Esetleg tūzoltásnak tartható egy félszezonig ez, de egy pénzügyi gondokkal küszködō csapatnál hát nem tudom. Hosszú távon ezek a spílerek nem fognak mind nulla fizetésért padot koptatni.

      • Ehhez nem sok köze van Pedrinek. Amióta vettek három kész és jó játékost a támadósorba, azóta megy nekik a játék. Xavi ugyanúgy betlizett mint Koeman, amíg nem jöttek az igazolások. Ha mi is vennénk egy jobb szélsōt, egy irányítót meg két szélsō hátvédet mi is tarolnánk.

        • nem a vita miatt, de ezeket mi is megvehettük volna, a hatszáz éves Dani Alves nem igazán nagy vétel és Dest is csak valamelyik öreg hiányában játszik. Szóval Perez papa kicsit túltol(j)ta a galaxisát és inkább a mauzoleumára költ, meg a majdnem arraérett edzőkre.
          Arról nem is szólva, hogy a szent teheneinkre is ráférne időnként kis lazítás, pihenés.

    • Ez van amikor, az edzőnek muszáj azzal dolgoznia ami van (jelen esetben jó pár ígéretes fiatal kap állandó lehetőséget!).
      Nyilván kellett idő mire ide eljutott Xavi és a csapat, de szépen lépkednek előre.
      Ettől függetlenül, azért még jobb ha nem hiszik el, hogy minden rendben van.

    • Azt hittem Bilbao kicsit megizzasztja őket, de elvileg tartalekos volt a vendeg csapat rakeszulve a hétközi meccsukre.

      • Az hab a tortán hogy egyre több kommentet olvasok, hogy Dembelét meg kell tartaniuk azonnali szerződést neki stb. :D. Hosszabbitanak vele szep kis summáért aztan a gyerek megint megy a rehabra fifázni hónapokra.

Share
Published by
Bende

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago