Categories: BeharangozóLa Liga

Rayo Vallecano – Real Madrid (Beharangozó)

Szombat este Vallecas-ba látogat a Real Madrid, ahol a Rayo vendégeként lépnek pályára a habfehérek. A papírforma alapján ennek a találkozónak távolról sem a hazai együttes a favoritja. Beharangozó.

Európa keleti régiójával szemben Madridban hűvös napok járnak. A kizárólag végletekben gondolkodó többségi madridisták hurráoptimizmusát letörte a csapat párizsi teljesítménye és hirtelen minden értelmetlennek, az edző alkalmatlannak, a csapat gerince pedig kis túlzással kutyaütő öregembernek lett titulálva. Hiszen ez a Real Madrid és mindig és minden körülmények között csak a győzelem elfogadható.

Realitás

Nem kívánom a blogunkast messiásként beállítani, pusztán itt jön elő, hogy milyen hasznos dolog tud lenni a dolgok értelmének és kontextusának kutatása, az arra való kíváncsiság. Ami Párizsban történt, az csupán a realitás csattanó pofonja a habfehér orcákon – már persze azokén, akik szerint napjaink Real Madridja az európai elitfoci krémjéhez tartozik.

Előre temetem az esetleges BL-csodát és a Párizs elleni továbbjutást? Természetesen nem, a végsőig hiszek a csodákban (lásd Ramos bólintása Lisszabonban). Egyáltalán BL beharangozóval készültem nektek? Dehogy, van még addig másfél hét. Csak kicsit szeretnék hangsúlyt adni a realitásnak.

Annak a realitásnak, ami egy csapat életében a szezonközi hullámvölgyeket is magában foglalja. Való igaz, hogy az újévben a Szuperkupa behúzásán kívül bőséggel adódtak olyan periódusok, amikor alacsonyabb lángon pislákolt a Királyi Gárda, de ez természetes folyamat. Mint ahogy természetes, hogy adódnak helyzetek, amikor sérüléshullám sújt egy gárdát – COVID, vagy mi a fene. Ezeknek a tényezőknek a figyelembevételével szerintem egyből nem tűnik olyan vészesnek a helyzete a csapatnak.

Persze, vizsgálnunk kell az okozati tényezőket és a közép-, hosszútávú tendenciánkat. Például, hogy a keretforgatás és a fiatalok beépítése igenis probléma. Az ezekre vonatkozó felelősség egyértelműen Ancelottit terheli. Az olasz kinevezésekor pontosan erre a műsorra lett befizetve a Madrid, hiszen minden hiányosság, amit felhántorgatunk az olasznak, gyakorlatilag évtizedes sajátosságai az ő karakterének.

A negatívumok mellett pedig a jó tulajdonságait is hozta magával Carletto. Egy ilyen, átmeneti szezonban a bajnokságért harcolunk, ráadásul újra van stílusa és identitása a Real Madridnak. Ezek olyan dolgok, amelyekért Zidane második uralma alatt összetettem a két kezem. Természetesen, nagyszerű lenne, ha egy 23 éves átlagéletkorú keret minden játékosa egyenlő arányban osztozna a játékperceken, de ez maximum a FIFA 22 manager módjában lehetséges olyan rövid idő alatt, mint ami eltelt az olasz kinevezése óta.

A nyár minden bizonnyal új szeleket hoz majd, köztük az edző kiléte is napirendre kerülhet. Perez földhöz vághatja a malacperselyt, jöhetnek az újak, mehet sok régi. De a hídon átmenni ráérünk majd, ha odaértünk, jelenleg a legfontosabb feladata a csapatnak és Carlónak a bajnokság megnyerése.

Aktualitás

A remekül rajtoló Rayo lendülete szinte az egész első félszezonra kitartott. A Barcelona skalpjának begyűjtésének is köszönhetően már szinte a nemzetközi kupaindulás ajtaján kopogtattak a Darazsak. Mindemellett parádés kupaszereplést tudhatnak magukénak, hiszen az elődöntőig jutottak, ahol a Betis elleni párharcban mérkőznek a döntőbe jutásért.

Az elmúlt hetekben azonban kipukkadni látszik a nagyra fújt lufi, hiszen a csapat legutóbbi 4 bajnokiját kivétel nélkül elvesztette – visszacsúszva így a liga középmezőnyébe. Az említett kupa-elődöntőben sem nekik áll a zászló, az első felvonást a Betis tudta behúzni Vallecasban.

Ha ki szeretnék emelni valakit a keretükből legalább említés szintjén, az Luca Zidane aki második számú portásként őrzi a kaput a madridi külvárosban. Rajta kívül a nyári sztárigazolásuk is említést érdemel, hiszen a karrierje zenitjén jócskán túllevő Tigrist sikerült szerződtetni. Falcao 5 góllal holtversenyben ugyan, de természetesen vezeti a házi góllövőlistájukat.

Kérdés, hogy mit tervez kifőzni a hazaiak mestere, Iraola. Csütörtökön következik ugyanis a sevillai vendégjáték a kupaelődöntő visszavágójaként. Mondanom sem kell, hogy a baszk legenda edzői karrierjének, no meg a Rayo históriájának is hatalmas sikere lenne a döntőbe kerülés.

Összegzés

A Rayo jóval szerényebb képességű gárda a miénknél. Mindezt persze sok futással, harcias szellemiséggel, urambocsá’ kemény belépőkkel igyekeznek majd kompenzálni – ahogy egyébként tették a szezon során eddig szinte végig.

A kvalitásbeli különbségek, no meg a vendéglátóink rossz formája alapján kötelező győzelemnek kellene lennie ennek a találkozónak a Real Madrid számára. Ehhez persze meg kell oldani a védelemben Alaba pótlását, aki izomproblémák miatt nem került a meccskeretbe. Helyettese minden bizonnyal Nacho lesz.

Extra öröm lenne, ha a CKM helyett némi vérfrissítést láthatnánk a középpályán. Nem valószínű, hogy egynél több játékos kezdőből való kihagyását be merné kockáztatni Carlo a szupertrióból. Én mindenesetre örülnék, ha Fede és Cama mellett, egy esetleges előny birtokában mondjuk Ceballos-t is megnézhetnénk.

Persze, egy idealizált világban ez mind bekövetkezhtne. De a realitás talaján maradva, no meg a legfontosabb célt, a bajnokság megnyerését szem előtt tartva szombat este egyedül az számít, hogy 3 pontot szállítsunk haza a Bernabéuba.

Hasta el final! Vamos Real!

Kezdés: 18.30

TV: Spíler2

Bende

View Comments

  • Két kérdésem lenne.
    1, az milyen már, hogy a Bilbao ennyire a fakót küldte ki a Barca ellen? Se Muniain, se Iniaki testvérek, se Inigo Martinez, se Sancet.
    2, van valami hír a facebook oldalról? ahogy látom, továbbra sem kereshető.
    ...és ahogy ezeket írtam, meg is szerezte a Barca a vezetést.

  • Ej, hogy nekünk nincs egy Klopp-unk! Nem Perez fit edző, de nagyon bírtam volna, ha elszegődik hozzánk!

  • Off: elképesztő az a sebesség ahogy játszanak a che-liv kupadöntőben...
    Nagyon nehéz elképzelni hogy mire mennénk egy ilyen sebességgel játszó csapattal szemben.
    (Jól mutatta ezt a PSG meccs is)

  • Ha lényeges, hogy ki adott upvote-ot, akkor visszatérünk a disqusra. Ehhez kérek majd visszajelzest.

    • Azért hiányzik, nem tagadom.
      Tulajdonképpen jó volt visszajelzésnek, hogy ki ért egyet azzal amit gondolok.
      Ami nagyon hiányzik és fontos, az értesítések, hogy valaki válaszolt nekem stb.
      Ha ez megoldhato, akkor talán el tudnám engedni az upvote részét.

    • mondhatjuk azt hogy lényegtelen de (nem neked címzem):

      1. honnan tudod hogy nem a csajok csinálják és/vagy
      2. akkor minek kellett kezelőfelületet váltani?

      nekem ez speciel akár mind1 (bár közel 10 év után jó tudni ha bármilyen fórumon akár személyes ismeretség egyet ért) de az már nem, hogy elég érdekes lesz úgy kommunikálni hogy nem kapok visszajelzést arról sem ha máshol "járok", hogy vki itt éppen válaszolt nekem. Ezen az új felület adatlapján tök üres az interakció rész, nem mutatja sem a válaszokat se másmilyen reakciókat, a régi (disqus) adatlapomon pedig csak azok jelennek meg amiket a disqus hagyományos felületén végzek. Ezáltal értelemszerűen így pld voyager stb oldalán a nevem mellett soha nem fog jelentkezni az itteni kommunikáció, hogy azonnal tudjak reagálni.

      Persze ha vannak ezekre megoldások és én néztem be - ok, de így azt mondom ennél a csajok is jobbak és meg fogja ölni pont azt, ami miatt ez az oldal jó volt: értelmes viták, azonnali válaszok :))

  • Köszönöm a komment frissitessel kapcsolatos visszajelzest.
    Pár dolgot módosítottam. Most már kell, hogy lássátok majd a friss kommenteket. Illetve a bubi is jelez, ha minden igaz.

    • Mondjuk ezen a feluleten az upvote-nal sem látszik ki adta. Vagy másnak igen?

      • Jelezni kell kommentben: én adtam a második like-od kedves Kodex
        disqus_AycBWMrBtN :D

    • ha lehet, akkor a kommentszámjelzőt át kellene tenni a jobb oldalra, mert kitakar bizonyos kommentrészt - köszi

  • Elég látványos változást hozott Valverde beállása. Tényleg nem értem hogy milyen okok mentén helyezi Carlo Casemirot elé a rangsorban, ha már őt kell helyettesítenie. Lejjebb írtam hogy Kroos és Modric egyszerre nem fér meg a pályán, hát most megkövetem magam! Azt nem tudom hogy a PSG ellen is működne-e ez a felállás de Fedével kiegészülve sokkal hatékonyabb lett a játékuk.

Share
Published by
Bende

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago