Categories: La LigaÖsszefoglaló

Pintus, a tudomány a futball mögött

A Real Madrid egy visszafogottabb első félidő után meggyőző fölénnyel győzte le a Deportivo Alevést a Medizorozza stadionban a La Liga nyitó fordulójában. A 4 lőtt gólt azonnal elfogadnánk idei meccs átlagnak, főleg, ha hozzátesszük, hogy az Alavés egyetlen találatát is mi ajándékoztuk oda. A nagy következtetések ideje még távolabb van, de láttunk máris pozitív dolgokat a Zidane-érához képest! Ugrás a kommentszekcióra

A Real Madrid kezdője tekintetében a legtöbben a hátsó alakzat összeállítása kapcsán találgattak. Ancelotti végül úgy döntött, hogy Carvajal gyenge formája nyomán régről maradt egyetlen dedikált jobb hátvéd, Odriozola helyett inkább Lucas Vazquezzel kezd. Alaba végül a baloldalra került, és az előző szezonban szinte hibátlanul teljesítő Militao-Nacho páros kapta meg a két belső védő szerepkörét. Sokan nehezményezték, hogy Alaba jobban érezné magát középen, de én nem látok abban kivetnivalót, hogy így álljunk fel, ha mindenki egészséges. Miguel egy kincs, nagyon jó játékosnak tartom, de nyilván, ha Alabával kell versenyeznie a helyért, kevesebb lehetőséget fog kapni. De szeretnék emlékeztetni mindenkit arra, hogy ezt a szezont sem fogjuk sérülések nélkül megúszni, ugyanakkor remélem, hogy a klub történetében sem lesz még egyszer 60+ sérülésünk egy évadban. De ha megfogyatkoznak az elérhető játékosok, vagy ha ésszel forgatja a csapatot Ancelotti, nagyon jól fog jönni, hogy van variációs lehetőség hátul, sőt, ne legyen igazam, ha Carvajal vagy Odri elmegy, még gondjaink is lehetnek…

Középen Modric és Casemiro helye biztos volt, végül nem Isco, hanem Valverde kezdhetett mellettük. Elől nem volt meglepetés, a szakma által is várt Hazard, Benzema, Bale trió állt oda a kezdő sípszóhoz. A tavalyi bennmaradásnak is nagyon örülő Alavés bátor játékkal rukkolt elő, nem álltak vissza mélyen, ha a Madrid birtokolta a labdát, ha nem is száz százalékben megszervezve, de próbáltak némi nyomást gyakorolni a labdafelhozatalainkra. Ha van még némi fejlődési lehetőség a Militao-Nacho páros munkájában, az biztosan a buid-up körül fogalmazható meg. Ebből a szempontból nem tudnak teljes mértékben Ramos helyébe lépni.

Most úgy érzem, hogy ha Alaba játszik majd középen, valamivel egyszerűbb lesz a labdákat kihozni. Leginkább Militaón érzem, hogy ha nem is bizonytalan a felpasszokban, de mintha kicsit dobná a felelősséget, és több a biztonsági passza. Ez mondjuk utolsó emberként nem biztos, hogy szapulható, de Ramos ezeket magabiztosabban oldotta meg. Nacho talán az egyetlen emberünk a hátsó alakzatból, aki remekül ismeri fel, ha meg lehet lódulni a labdával, is minden meccsen van több olyan 15-20 méteres megindulása, mellyel könnyedén kerülünk a pálya középső részére, és nagyban egyszerűsödik az előre játék. Alaba balon is nagyon hasznos volt, nyilván még szokja a Madridot, de kiváló futballista, egyértelműen beleteszi azt a minőséget, ami Ramos nyomán hiányozhat, ha nem is pont abban a szerepkörben. Ne feledjük, a szombati roll-ja Marcelo szerepével kerül összevetésre. Értitek, nem kell részletezni. A kommentszekcióban volt olvasható, hogy több jó befelé passza volt, mint a kis brazilunknak egész szezonban. Ez persze túlzás, de a különbség osztálynyi. Előre is, és védekezésben is.

Az első félidőben két nagyon hasonló egyéni akció volt a részünkről a legveszélyesebb. A 18. percben Hazard cselezett balról befelé, és a bal felső sarkot célozva tekert kapura. Szinte pontosan ugyanezt tette Benzema a 32.-ben, sajnos mindkét próbálkozás elkerülte a kaput. A meccs kissé lassú lefolyását jól aposztofálja, hogy az első szögletünkre 35 percet kellett várni.

Az Alevés legnagyobb helyzete abból alakult ki, hogy Alaba kifutott a középpályára egy megelőző szerelésre, de nem érte el a labdát, átjátszották, és a helyén villámgyors támadást tudott vezetni a hazai gárda. A keresztlabda még jó volt, de szerencsére a befejezés nem sikerült. De ez nem rajtunk múlt.

(Az első félidő után sok olyan komment volt olvasható, hogy ez unalmas, semmi sem változott, fiatalok a padon, 29,7 éves átlagéletkor, nincs lendület, mindmeghalunk, stb. Ezek persze szépen átalakultak a meccs végére. Még mindig sokunkat elvisz a pillanat, a most, pedig egy futbalmeccs képének objektív elemzéséhez néha nagyon hasznos párat hátrébb lépni, és esetleg kicsit később megfogalmazni a sommázatokat.)

A második játékrészre egy lényegesen gyorsabb, eltökéltebb, ötletesebb Madrid futott ki, és a fölényünk hamar gólt eredményezett. Hazard gólpassza bátor, rizikós megmozdulás után keletkezett, Benzema kegyetlenül használta ki az előtte optimálisan felpattanó labdát.

Rá 8 percre Nacho mutatta meg, mitől volt (többek között) zseniális CR7 nálunk, aki úgy tudott érkezni a bepasszokra, mint senki. Nacho a portugál klasszist idéző módon robbant rá Modric keresztpasszára, és megszerezte a megnyugtató második gólunkat. Szerencsére mi gyakran dicsérjük Nachót, de úgy nemzetközi szinten szerintem az egyik legalulértékeltebb futballista, komoly hatással tud lenni a mérkőzésekre.

A harmadik találatunkhoz kellett egy kis szerencse is, Benzema duplázása a földre pattintott lövéssel nem mindig jutna át a gólvonalon, de ezen a napon ezzel sem volt gond. A helyzet Valverde remek egyéni munkája után alakult ki, megkerülős cselét benyelte a komplett védelem. Az ilyen megmozdulások adják a különbséget! És itt következett be számomra az egyik legnagyobbra értékelt mozdulat, még ismételték a gólt, mutatták Carlo papa reakcióját, aki röviden nyugtázta a találatot, ránézett Pintusra, és intett, hogy cserélünk! A 62. percben jártunk. Én ilyen kevéssel is beérem! Mert ez a profizmus, ez az előre gondolkodás, ez a helyes módja a keret pihentetésének. Egyebek mellett ezt hiányoltam fájóan Zidane munkájából. Gyors egymásutánban lejött Hazard, valamint Bale, és a két kis brazilunk érkezett szétfutni a hazaiak fáradó védelmét. Ennyi.

Az Alavés számára a kis szépségtapaszt Militao gyenge hazaadása jelentette, és az ennek nyomán jogosan befújt 11-es. Kicsit aggódtam, nehogy kiszórja pirossal (utolsó emberként) a bíró Courtois-t, de megúszta sárgával, a csapat meg egy bekapott góllal. Semmi jelentősége, Militao csak élesebb és pontosabb lesz egy ilyen lecke után. Benne van a hibázás mindenki játékában. Nem bántanám emiatt. Legjobbkor jött, mert szerencsére nem osztott, nem szorzott.

Az utolsó három cserénk már csak gesztus értékű volt, az időzítésben azért még maradt fejlődési lehetőség, de megmutathatta magát a kamerának Isco, Asensio és Jovic is. A hosszabbítás perceiben Alaba is feltette a nevét a kanadai táblázatra, gólpasszt adott Viniciusnak, aki tőle szokatlan módon fejjel volt eredményes.

Azt gondolom, egyik játékosunkra sem lehet panasz, tetszett, hogy Hazard és Bale is hozzátette a magáét, fizikailag mindkét játékosunk átalakult. Alaba mellett eddig a legfontosabb igazolásunk kétségtelenül Pintus. Nagyon korai még értékelni, de a munkája máris látható. A második játékrészben egyértelmű volt a fizikai fölényünk, rámutatnék, hogy a késői óra ellenére is pokoli meleg volt, nagy páratartalommal, ami elképesztő nehézség. Pintusnak nem csak az a feladata, hogy az edzésmunka fizikai részét megtervezze, hanem meccsen belül is felügyeli a játékosok állapotát. Ott van az ölében a jegyzetfüzet, többször lehetett látni, hogy megjegyzéseket ír, regisztrál valamit. Egy normális világban a vezetőedző egyeztet a fizikai trénerrel a cseréket illetően, és jó volt nézni, ahogy Ancelotti is Pintusra nézett a csere előtt. Így fonódhat össze a taktikai munka az erőnlétivel, és így kell optimalizálni egy csapat teljesítményét a pályán. Nem csak az adott meccs képe alakulhat kedvezőbben, de az időben pihentetett játékos könnyebben, gyorsabban regenerálódik, kevésbé lesz sérülékeny. Pintus hozzáadott értéke hosszabb távon lesz kifejezett, de melengeti a szívemet az is, amit eddig láttunk. Nagyon remélem, hogy csereként Blanco, Miguel, Park is kap majd lehetőséget, és néha kezdőként is láthatjuk őket. Lehetőleg ne sérülések miatt, hanem pl. CdR meccseken.

A 1-4-es végeredmény, és a második félidőben mutatott hozzáállás biztató a továbbiakra nézve, és kell is a lendület, mert a Bernabeu munkálatainak befejezésére várva az első három meccsünket idegenben játsszuk (Levante és Betis lesz még), és nem lenne jó belehibázni. A csilivili stadionunk avatója szeptember 12-én lesz, amikor is a Celta Vigót láthatjuk vendégül.

Sultan

View Comments

Share
Published by
Sultan

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago