Categories: BeharangozóLa Liga

Elkezdődött a 91. La Liga szezon

A pénteki, két piros lapot, de csak egy gólt hozó Valencia – Getafe találkozóval kezdetét vette a 2021/22-es La Liga szezon. A Real Madrid szombat este 22 órakor a Deportivo Alavés vendégeként száll harcba az első pontjaiért. Új edzővel, megvariált kerettel, és nem utolsó sorban újabb reményekkel lép pályára a királyi gárda.

A Liga presztízse az elmúlt szezonokban kétségtelenül amortizálódott. CR7 távozásával lett ez a folyamat karakteres, és most Messi elengedésével került fel az i-re a pont. A spanyol élvonal két meghatározó csapata, a Real Madrid és a Barcelona, különböző okokból, de szezonok óta szenved. Ezzel izgalmasabb lett ugyan a Liga, de a színvonala csökkent, igaz, a kisebb csapatok előtt is megnyílt az út nem csak a nemzetközi kupaszereplésre jogosító helyek elérésére, de akár a dobogó közelébe is.

Ezt a nem túl látványos, de egyértelmű lecsúszást tudja még megfejelni a Liga a közvetítési jogok kétes értékesítésével, és olyan szabályozással, melyre félig-meddig joggal mutogathatnak a Messi-hívek és az egész katalán közösség. Messi távozásában ugyanis, nem az elmúlt évek eszetlen költekezése, a mérleg felborulása, és az argentin sztár szezonok óta kigazdálkodhatatlan fizetése merül fel okként, hanem a Liga új pénzügyi szabályozása. Ez az új szabályozási környezet a legtöbb klubnál kiveri a biztosítékot, és perek, jogi procedúrák tucatja várható a futballmeccsek hátterében. A dolog ott tart, hogy bizonyos források (pl. Mundo Deportivo) már arról cikkeznek, hogy a Real Madrid vizsgálja a lehetőségét a Premier League-ben való indulásnak. 🙂 A La Liga valószínűleg jobban tenné egyébként, ha a saját portáján sepregetne – ezúttal szó szerint, hisz a hivatalos honlapjuk szerint Varane még mindig a Real Madrid játékosa. Szerencsére a játékosoknak ezzel nem kell foglalkozni, és térjünk át mi is a mérkőzéssel kapcsolatos tudnivalókhoz.

Ancelotti  nyilatkozatát címlapon hozta a Marca: „A keretünk kiváló, de a játékospiac még nyitva van!” Ez jelenti azt is, hogy még érkezhet Mbappe (Perez 120 milliós ajánlatáról ír a sajtó), de ami szomorú, úgy tűnik, hogy Odegaard előtt kinyitották az ajtót. Sőt, már lökdösik is hátulról. A norvég egyelőre nincs benevezve erre a szezonra, bár erről azt mondta az olasz tréner, hogy ez gyorsan változhat (gondolom, ha nem jön érte értelmes ajánlat). Nem tudhatjuk, mi van a háttérben, igazából magának Odegaard-nak a véleményét sem ismerjük a kérdésben, de kívülről is látszik, hogy valami nem kerek. Minden bizonnyal el fogjuk veszíteni ezt a tehetséget is. Nem tudom kiverni a fejemből, hogy ez még Zidane sara, bár megfogadtam, hogy a nevét se’ írom le még egyszer. A tényt, hogy Carvajal-ra sem számít Ancelotti – gyakorlatilag átadólistán van ő is – már némileg jobban tudom fogadni. Viszont itt meg szakmailag merül fel, hogy akkor Odriozolával próbáljuk majd megoldani a jobboldalt, vagy Vazquezre számít majd ezen a poszton állandóra? Park is volt jobb bekk az előszezonban, igaz, ő egy 3 védős formációnak jobb futója lenne igazából. Túl sok még a kérdőjel…

Amit eddig Ancelottitól láttunk az előszezonban, az nem sok. Rendben, abban a szakaszban még a kísérletezésé a főszerep, legyünk türelemmel. De, ahogy a régi-új tréner bejelentésekor is idéztem abból a posztból, melyet anno a kirúgása után közösen írt a szerkesztőség, Ancelotti vesztét – többek között – az okozta, hogy Bale be volt betonozva a kezdőbe, és indokolatlanul játszott túl sokat mások kárára, úgy, hogy nem ritkán a kerékkötője volt a csapatnak. Ne feledjük, hogy ekkor még CR7 vitte a hátán a Reált, és többször bírta el a csapat Bale-t, mint nem. Ez ma már nem fog állni. Nem török előre pálcát Bale felett, nézzük meg milyen szezonja lesz! Ezzel együtt az előjelek baljósak, és amikor az egyetlen reményem, hogy Ancelotti tanult, fejlődött az eltelt évek alatt, akkor, amit eddig láttunk, az eléggé lehangoló.

Az Alavés az idei szezonra nem költött játékosra, mégis alaposan átalakult a kerete. Kilenc játékos kölcsönszerződése járt le, velük nem hosszabbítottak, meghatározó nevek viszont nem igazán voltak köztük. Akik érkeztek, azok vagy kölcsönbe jöttek, vagy ingyen igazolhatóak voltak. Jelenlegi keretükből pár név azért ismerős, a Gijón támadó középpályása, Manu Garcia, akitől láttunk már kiváló teljesítményeket, a New Castle-ből kölcsönzött Florian Lejune, vagy a keret legértékesebb játékosa Joselu, ahogy a kapus Pacheco is. Viszont a Manchester Unitedből érkező Facundo Pellistri nevét életemben nem hallottam, de a korábban az Atleticóban pallérozódó Toni Moya arcát sem tudnám felidézni, nem beszélve a japán Taicsi Haráról. Szokás szerint ezekben a kis-középcsapatokban nagy a fluktuáció, sok a kölcsönjátékos, akik közül nem mindenki fogja „igazi otthonának” tekinteni a Mendizorrozát, és a csapat teljesítménye megjósolhatatlan előre. Nyilván mindannyian a foci nemzetközi nyelvét beszélik, de mégiscsak egy új összetételű gárdáról van szó.

Nálunk továbbra is sérült Kroos, Ceballos, Mendy és Marcelo. Asensió ugye kb egy hete játszott olimpiai döntőt, bár keretben van, nem biztos, hogy most be fog állni, mert elől azért egész jól megvagyunk.

Kapusok: Courtois, Lunin és Fuidias.

Védők: Militao, Alaba, Nacho, Odriozola és Miguel Gutiérrez.

KP: Modric, Casemiro, Valverde, Lucas Vázquez, Isco és Blanco.

Támadók: Hazard, Benzema, Asensio, Jovic, Bale, Vini Jr. és Rodrygo.

A meccs leginkább azért lesz érdekes, mert most már hivatalosan fogjuk látni, milyen elképzelései vannak Ancelottinak. Ami körvonalazódik, hogy Bale, és Isco nyertese lehet az edzőváltásnak, Odegaard, Mariano, valamit Carvajal pedig ilyen értelemben a vesztese. Persze van olyan olvasata is az esetleges távozásuknak, hogy végre ott játszhatnak majd, ahol meg is becsülik őket. Beszédes, hogy bár csak 5 védőt nevezett a keretbe Carlo, ezzel együtt kimaradt Vallejo, aki a harmadik Ceballos és Odegaard mellett, akit még a La Ligába se nevezett be a Real.

A Rangers és a Milan ellen egyetlen percet sem kapó Benzema és a Hazard viszont minden bizonnyal kezdeni fog, és jó esély van egy Hazard, Benzema, Bale első hármasra, ami megfelelő forma és hozzáállás esetén akár még jól is hangozhatna. Megjegyzem Hazard-on nincs felesleg (Isco a másik, aki fizikailag nagyon látványosan összeszedte magát), szóval üzenjük a belgának, hogy jöjjön és lepjen meg bennünket ebben a szezonban! Bale fizikailag úgy néz ki, mint, amikor megérkezett hozzánk anno, visszább vettek az izomtömegéből, de szálkás, mint a sült keszeg.

Azoknak, akik arcról nem ismerik fel a játékosainkat, megjegyezném, hogy Bale 18-asban szerepel mostantól, Rodrygo 21-esre váltott, továbbá az a csávó elől 16-osban, aki ha véletlenül beáll, akkor sem fog labdát kapni, tadáááám, Jovic lesz.

Nagyon vártuk már, hogy elkezdődjön a szezon, legyenek újra nézők a stadionokban, legyen újra Real Madrid tétmeccs. Egyébként Ancelotti lehet az első edző a történelemben, aki megnyeri mind az 5 nagy ligát Európában! Ehhez persze be kellene húzni a szezont. Jó lenne egy lendületes meccsel kezdeni, zsebre vágni a 3 pontot, lerázni magunkról a Barcát… 🙂 A katalánok egy Barcelona – Real Sociedad mérkőzéssel vágnak bele a poszt Messi érába – a fél világ azt figyeli majd, hogy reagálja le a csapat az argentin klasszis hiányát.

A Deportivo Alavés – Real Madrid találkozó 22 órakor kezdődik.

Sultan

Share
Published by
Sultan

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago