Categories: BeharangozóLa Liga

Bilbao – Real Madrid beharangozó | Ráfordulás a célegyenesre

Vasárnap este fél héttől újra pályán láthatjuk kedvenceinket. Helyszín a Nuevo San Mamés, ellenfelünk pedig az Athletic Bilbao csapata lesz. Beharangozunk.

Két fordulóval a vége előtt még három csapat esélyes a spanyol bajnoki címre. A Sevilla ugyan pontszámban még beérheti a matracot, az egymás elleni eredmények azonban a piros-fehéreknek a madririaknak kedveznek. Így a trófeáért az utolsó előtti csatában az Atletico, a Real Madrid és a Barca küzdhet még.

Formabontó

A Madrid formája sajnos nem adhat túl sok okot a bizakodásra. A Granada ellen ugyan parádés játékkal sikerült győzedelmeskedni, a Clásico óta lejátszott kilenc mérkőzésen mindössze három győzelmet sikerült összekaparni a habfehéreknek. Ebben ugyan van három nyeretlen BL-meccs is, azonban így is elmondható, hogy a bajnokik felét sikerült csak megnyerni.

Zidane-ról sokszor elmondtuk már, hogy – bár az első pár hónapját kivéve talán sosem tartozott a kedvenc edzőink közé – elvitathatatlan érdemei vannak a 3 BL-győzelemben, mégpedig a remek formaidőzítéseinek köszönhetően.

Az idei szezonban azonban elkövette azt a hibát, hogy túl hamar indította meg a tavaszi hadjáratot. Közrejátszott ebben persze az is, hogy december elején már igencsak ingott alatta a kispad, mégis, a Sevilla otthonában megnyert rangadó és a már említett Barcelona elleni tavaszi győzelem között bemutatott teljesítmény kalapemelésre adhat okot még akkor is, ha a mutatott játék kapcsán azért ez idő alatt is többször fogalmazódtak meg bennünk kritikus gondolatok.

A probléma – szerintem – nem is itt van. Hanem ott, hogy e dicsőséges tavaszi hadjárat közben parancsnokaink kimerültek, és a döntő jelentőségű ütközetekre már fáradtan, teljesítményük maximumának közelében sem, vagy sok esetben sajnos bevethetetlen állapotban érkeztek.

Hogy egy Forma-1-es hasonlattal éljek: ez pont olyan, mint amikor kihívnak egy versenyzőt a boxba egy kerékcserére. A friss gumikkal azonnal (de legfeljebb egy-két körön belül) lényegesen jobb eredményre képes az ellenfeleknél. Azonban a csapat rosszul számolta ki a gumik élettartamát, így azok a verseny vége előtt „elfogynak”. A versenyzőnek két lehetősége van: a pályán marad, és ezzel biztosítja, hogy a jelenleginél jobb helyen nem végez; vagy kimegy a boxba egy újabb kerékcserére, és bízik benne, hogy az esetleges azonnali pozícióveszteségek ellenére a nagyobb sebesség miatt jobb helyezést képes majd elérni, mint amin akkor állt, mielőtt újra a boxutcába hajtott volna.

Nem teljesen tökéletes az analógia, tudom, hiszen most lehetőség sincs újabb „kerékcserére” – azaz formaidőzítésre – a Madrid esetében. Mégis úgy érzem, talán ez a szcenárió írja le a legtökéletesebben jelenlegi helyzetünket.

Ez most nem egy Zidane-savazó poszt. Nyilvánvaló, hogy neki is köze van ahhoz, hogy a jelenlegi szezonban több sérülés volt az első csapatban, mint ahány gólt szereztünk a bajnokságban. Mégsem lehet ezt kizárólag az ő nyakába varrni (amúgy idén jár le a szerződésünk a Sanitas-szal, csak mondom 😀  ).

Ami biztos: a majdnem rekordnagyságú előnyről betlizni látszó Atletico most újra nyeregbe került, és saját kezében van a sorsa: ha hátralévő két meccsét megnyeri az Osasuna és a Valladolid ellen, akkor bajnok lesz a többi mérkőzés kimenetelétől függetlenül.

Bilbao

Az Athletic számára már tét nélküli a bajnokság, hiszen sem a kiesés réme nem fenyegeti őket, sem az európai kupákba nem kvalifikálhatják magukat. A 9. helyen állnak a tabellán, ami az elmúlt szezonok helyezéseit tekintve átlagosnak mondható.

Mivel már nincs tétje a szereplésüknek, ezért biztosan kemény ellenfélre számíthatunk (Murphy bácsi vigyázó szemeitől követve).

Leggyakrabban 4-4-2 felállásban játszanak, és nem felejtették el a bilbaói harcmodort. Kemények, néha már inkább durvák is, de emellett azért focizni is tudnak – többnyire. Az Huesca elleni vereségük a legutóbbi fordulóból azért így sem épp dicséretre méltó.

Ki kell emelni Iñaki Williams-t, aki sorozatban 194. meccsén léphet pályára a LaLigában. Ezzel második az örökrangsorban, és már csak 8 meccsre van az első helyezettől, a tartományi rivális Sociedad védőlegendájától, Larrañagától.

Real Madrid

A bevezetőben már elég sokat írtam a Madridról, így itt most inkább az aktualitásokat említeném.

Kezdjük a kerettel:

A védelem továbbra is erősen foghíjas, a középpályáról most épp Kroos esett ki karantén miatt, egyedül a támadósorban van értelmezhető változtatási lehetőség.

Az előző meccsen kezdő Marvin most nem került be a keretbe, nem tudom, hogy ennek köze van-e ahhoz a csúnya belépőhöz, amit a Granada ellen szenvedett el, és amit Bende is említett az összefoglalóban.

A másik fontos pletyka a csapat tájáról, hogy 2018-hoz hasonlóan Zidane állítólag újfent a lelépésen vacillál. Amennyiben megteszi, a két leggyakrabban említett név a helyére Raúl és Allegri. Ti mit gondoltok, mennyire válnának ők be? Vagy ti kit szeretnétek inkább Zidane helyén látni, amennyiben távozik?

A meccs 18:30-kor kezdődik, és, ha minden igaz, kivételesen a Spíler1 csatornáján követhetjük majd.

Tippelésre fel! Határidő: 17:00.

Hala Madrid, előre a bajnoki címért, amíg van matematikai esély!

ReAlantos

View Comments

  • I appreciate you sharing this blog post. Thanks Again. Cool.

  • This was beautiful Admin. Thank you for your reflections.

  • I very delighted to find this internet site on bing, just what I was searching for as well saved to fav

  • Very well presented. Every quote was awesome and thanks for sharing the content. Keep sharing and keep motivating others.

  • Every time I read a new post, I feel like I've learned something valuable or gained a new perspective. Thank you for consistently putting out such great content!

  • It's always a joy to stumble upon content that genuinely makes an impact and leaves you feeling inspired. Keep up the great work!

  • Great information shared.. really enjoyed reading this post thank you author for sharing this post .. appreciated

Share
Published by
ReAlantos
Tags: #ZidaneOut?

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago