Formaidőzítő: Real Madrid – Liverpool (Beharangozó)

Kedd este a Real Madrid a Liverpool ellen lép pályára a Bajnokok Ligájában. A Blancók 3 év után értek oda ismét a negyeddöntőbe, így a felfokozott várakozásoknak megfelelni igyekezve, ezúttal is készültünk nektek felvezető írással. Beharangozó.

A „felfokozott várakozások” kifejezés leírása furcsán hat számomra. Végtére is, a torna e szakaszáig eljutó csapatok szurkolói tudnának másképp tekinteni az aktuális mérkőzésükre? A képet némiképp árnyalja a tény, miszerint nem csupán a legrangosabb klubtrófea reménye, de a Madrid tavasszal látott teljesítménye is okot ad a madridisták bizakodására. De haladjunk sorjában.

Az Atalanta elleni nyolcaddöntős visszavágón Zidane előrántotta a tarsolyából a rég látott, 3 belsővédős rendszert. Közel 3 hét távlatából sem gondolom úgy, hogy egyértelműen az ő taktikai mesterhúzásának köszönhetően, de magabiztosan sikerült túllépnie a gárdának az underground futballberkekben a legfelkapottabb együttesek listáján előkelő helyet elfoglaló bergamóiakon.

Zidane magic – újratöltve?

Ami szembetűnő volt már azon a találkozón is, az a játékosainkból áradó magabiztosság. Sokat ekéztem már Zizout az időnként felbukkanó, banális edzői hiányosságai miatt, de úgy érzem, hogy most végre reflektorfénybe kell helyeznem az erősségeit is.

A francia mestert az oldschool edzői iskola nagykövetének tartom. Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy nem rendszerként tekint saját csapatára, hanem egyéniségek összességeként. Mi következik ebből? Hogy az unalomig begyakorolt együttmozgások helyett sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonít a játékosok egyéni képességeinek.

Az Atalanta elleni párharcnál maradva a példa kedvéért: Kroos és Modric teljes mértékben szabad kezet kaptak a labdakihozatalok vezénylésére, kötetlen szerepkörben kezdhették meg a támadások szövését. Az eredményt tudjuk: a középpályás duó emlékezetes teljesítménnyel járult hozzá a győzelemhez.

Formaidőzítés

Zidane nem titkolt célja tehát az, hogy a játékosai egyéni szinten csúcsra járatva, a legjobb énjüket tudják nyújtani a pályán. Sokáig Carlo Ancelotti védjegye volt, hogy hasonló megfontolások mentén gondolkodva az európai elitfoci legjobb formaidőzítőjévé vált. Nem kell a 2000-es évek közepének Milanjáig visszanyúlnunk ennek igazolásához. Elég, ha a 2014-es Madridra gondolounk.

Carletto tanítványaként Zidane is birtokában van ennek a képességnek, miszerint a csapata késő tavaszra tudja igazán magasra tornázni a teljesítőképességét. Lásd például a 2017-18-as szezont, ahol az ősz folyamán komolyan kongtak a vészharangok a francia feje fölött. Aztán a BL egyenes kiesése szakaszának 7 találkozójából 5-öt megnyert a csapat. Az ellenfelek sorban: Párizs, Juventus, München, Liverpool.

A megfelelő formaidőzítés talán kisebb hangsúlyt kap napjaink focijában, ahol majdnem minden a taktika körül forog. Saját magamnak is gondolatébresztőnek szánom, hogy adjunk csak egy kicsit komolyabb hangsúlyt ennek és a mentális felkészítés jelentőségének. Pláne akkor, ha a jelenlegi edzőnknek ez a legnagyobb erénye. (Merengjünk el azon, hogy mit alkothatna egyszer Zizou urambocsá’ a francia válogatottal egy világeseményen…)

Az elmúlt hetek

A jó formát emlegetni könnyű akkor, amikor jönnek az eredmények. A válogatott szünet előtt az egyáltalán nem könnyű ellenfélnek számító Celtát sikerült lelépni, majd a folytatásban az Eibar lett kárvallottja az éledező Madridnak. Utóbbi összefoglalójában egyébként ReAlantos kolléga részletesen is kivesézte a 3 védős szisztémát, megéri a kattintást!

Az Eibar játékereje természetesen meg sem közelíti a sorban következő ellenfelünkét. Azt mindenesetre világosan kiolvashattuk a találkozóból, hogy a jó formát sikerült átmentenie a csapatnak a válogatott meccsek utánra. Önbizalom, határozottság és tetszetős foci jellemezte a szombati teljesítményt.

A válogatott szünet kapcsán még egy gondolat. Madridban már sajnos hagyomány, hogy nem mindenki tér vissza egészségesen a nemzeti kötelezettségekről. Ezúttal Ramos kényszerül kihagyásra – a szezon legfontosabb periódusára… Jobbulást Capi!

Szereposztás

Ha szóba kerültek a hiányzók, akkor térjünk is rá egyrészt a Liverpool elleni találkozónkra, másrészt a játékoskeretekre. Madridi oldalon a már említett Ramoson kívül nincs Carvajal. Ezenfelül a múlt heti hírekkel ellenétben Hazard sem lesz ott a társakkal – ki-ki döntse el magában hogy ez valós hátrány-e a csapatnak.

Miután körbeudvaroltuk a cikk elején a 3-5-2-es formációt, furcsa lenne, ha nem emellett érvelnék a várható kezdőcsapat kapcsán. Ami működik, azon minek változtatni?

A kapuban Curta, a jobb oldalon Lucas játéka tűnik biztosnak. Középen a Nacho-Varane páros egyre inkább összecsiszolódik, valamint a védelem balján Mendy helye is egyértelműnek tűnik. A középpályánkon a CKM jelenléte nem is lehet kérdés, miként a támadósorban Karim Benzemáé sem.

A kezdő tizenegyből fennmaradó 2 pozíció várományosait megtippelni igencsak nehézkes, hiszen nem láthatunk bele ZZ kopasz búrájába. Ha ragaszkodunk a 3-5-2-es hadrendhez, akkor felmerülhet az az eshetőség, hogy az Eibar elleni munkamegosztáshoz hasonlóan Mendy húzódik a pálya közepe felé és Marcelo játszhat szabadabb szerepkörben szárnyvédőt. A másik brazil, Militao bevetése is megoldást jelenthet a védelem közepére. Van persze egy harmadik brazilunk is erre a posztra! Elvadult húzás lenne, de Casemiro is alkalmas lehet a harmadik bekk szerepének eljátszására, utat engedve ezzel a középpályán a felgyógyuló Fede Valverdének. A támadósorban a hétvégi rotációs akció után Viniciust érzem befutónak, kérdés csupán hogy mennyire lesz a vonalhoz szegezve a brazil. Esetleg elengedjük a 3-5-2-t és Vini valalmint Fede lesz a két vonalszélső?

Variációs lehetőségek akadnak bőven, ne habozzatok megosztani Ti sem a saját meglátásaitokat a kommentek között!

Túl a Zeniten?

Persze nem a szentpéterváriakon. A Liverpoolal való legutóbbi találkozása zsinórban a harmadik, összesen a 13. Bajnokok Ligája elsőségét jelentette a Madridnak. Az angoloknál Jürgen Klopp munkássága ebben az idényben még nem hozta meg a megérdemelt gyümölcseit, de az ezt követő évadban már végső győztesként zárták a BL-idényt. Egy évvel később ráadásul sikerült 30 év után ismét Anglia legjobb csapatának bizonyulnia a Vörösöknek.

Az utolsó Madrid-Pool óta tehát egy BL serleg és egy bajnoki cím is került az Anfield vitrinjeibe, ezek alapján tehát minden alapja megvan annak, hogy napjaink meghatározó csapatának nevezzük a Liverpoolt. Még akkor is, ha az idei szezon kellemetlen fordulatot hozott a csapat életébe.

Van Dijk hosszú ideig tartó nélkülözésének is nagyban köszönhetően a Pool formája jelentősen visszaesett. A bajnokságban például még nem sikerült mérkőzést nyerniük hazai pályán az újévben. A jövő évi BL indulás kivívása is komoly feladatnak ígérkezik számukra – még akkor is, ha a hétvégén simán felülkerekedtek a szintén gyengélkedő Arsenalon.

A BL nyolcaddöntőjében a nem sok ellenállást tanúsító Lipcsét sikerült két vállra fektetni Budapesten. A korábban meghatározó jegyekként említhető, magas presszingen és hosszú indításukon alapuló focijuk azonban az utóbbi hónapokban mintha kezdene kiismerhetővé válni. Ezzel együtt a legnagyobb fegyvert Klopp kezében a támadóharmadban felbukkanó egyéniségek jelenthetik.

Senkinek nem kell bemutatni a Salah-Firmino-Mané triót, de akiről én most kiemelten szót szeretnék ejteni az Diogo Jota. A portugál eszméletlen szezont fut és szerintem az egyik legalulértékeltebb támadó manapság. Gyors, agilis, jó cselezőkészsége van, remekül indul be az üres területekbe, illetve a kapu előtt is feljtalálja magát, különös tekintettel a fejjátékára – alacsony termete ellenére. Érdemes lesz vigyázni vele!

Természetesen a Pool is cipeli a maga keresztjét, nevezetesen a védelem közepén tátongó űrt. A már említett van Dijk mellett sem Joe Gomez, sem Joel Matip nem lesz bevethető a Madrid ellen. Rajtuk kívül a csapat vezére, Jordan Henderson sem fog tudni játszani.

Összegzés

Fontos, hogy a két mérkőzést egyben érdemes néznünk, még úgyis, ha az odavágó után már valószínűleg okosabbak leszünk a várható eshetőségek tekintetében. Az is biztos, hogy Liverpool a jelenlegi BL mezőnyben a sötét ló, hiszen láthattunk már tőlük ellenálhatatlan focit és totális összeomlást is az elmúlt hónapokban.

A fentiekből fakadóan, no meg a City elleni tavalyi kiesésből tanulva én az első mérkőzésre a biztonságot érzem legfontosabbnak. Hátul zárnia kell a madridi retesznek, hogy ellehetetlenítsük a Pool játékát, valamint féken tudjuk tartani a támadóikat. Az igazi nagy öröm számomra az lenne, ha sikerülne kapott gól nélkül nekivágni az idegenbeli visszavágónak.

Másfelől pedig, ahogy a cikk elején is írtam, van okunk a bizakodásra is: ha pusztán az aktuális forma határozná meg a mérkőzés végeredményét, akkor nem félteném a blancókat. De ahhoz, hogy ebből valalmi igazán jó (értsd: előny a visszavágóra) sülhessen ki, mindenképp szükség lesz a már emlegetett varázslatra.

Hasta el final! Vamos Real!

Real Madrid – Liverpool

2021.04.06. 21:00

TV: M4Sport

Bende

View Comments

Share
Published by
Bende

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago