Categories: La LigaÖsszefoglaló

Húsvéti feltámadás | Real Madrid – Eibar összefoglaló

Öt gólt szerzett a Real Madrid a szombati meccsen! Ebből ugyan csak kettő sikerült szabályosra, mégis örömmel tölt el, hogy leírhattam az előző mondatot. Rég volt már, hogy támadásban ennyire élt a csapat. Real Madrid – Eibar összefoglaló következik.

A kezdő láttán nem én voltam az egyetlen, aki felhúzott szemöldökkel nézte értetlenül a tizenegy nevet és a formációt. Engedelmetekkel, idézném egy nagy ember meglátásait akkorról (hú, ez most szerényre sikerült):

Reakciónk a kezdőt figyelvén:

Öhm… érdekes.

Nézzük a pozitívumo(ka)t: Militao kezd, jót tehetne az önbizalmának egy értelmes kezdőként lerakott teljesítmény.

Tekintve, hogy az Eibarról már a fenti posztban is leírtam, mennyire szeretnek támadni, ez még akár jó is lehetne egy kontrákra berendezkedő taktikával. Csak akkor mi a francot keres ott Isco, miért nem Vini nyargalászik a szélen, vagy miért nem Mariano/Rodrygo támad, és Ase jön egy sorral hátrébb?

Nem látom az ötletet ebben a kezdőben…

Amiben igazam volt véleményem szerint: Isco nagyon nem illett a tegnapi csapatba. Igaz, hogy gyakran hátralépett segíteni a labdakihozatalokat, de a támadások segítésében Casemirónak sokkal több haszna volt nála, ami erőteljes kritika a spanyolra nézve. Militao pedig összességében egy teljesen vállalható produkciót nyújtott a hosszú kihagyás után.

Amiben nem volt igazam: volt ötlet a kezdőben. Az ötlet pedig utólag nézve az lehetett, hogy hozzuk ki több játékosból is mindazt, amit csak lehet. Ez főleg Asensio és Marcelo esetében volt feltűnő, de mellettük Lucas és megítélésem szerint Benzema is erőteljesen profitált a felállásból adódó változásokból.

Marco magnifico!

Ismertek, eléggé elfogult vagyok Asensióval kapcsolatban. A tegnapi teljesítménye viszont ettől teljesen függetlenül megsüvegelendő. Két gólt szerzett (ebből egy szabályosat), ezen felül rúgott egy kapufát szabadrúgásból, és volt még egy veszélyes távoli próbálkozása, aminél Dmitrovic kapus védett nagyot.

Szinte minden támadásban benne volt, és nemcsak a kapura volt veszélyes, hanem általában voltak hasznosak a megmozdulásai. Egy ilyen Asensióra a továbbiakban is óriási szüksége lenne ennek a Madridnak. Arról nem is beszélve, hogy a középen való jelenléte Benzemának is mennyit segít.

És csak halkan teszem hozzá, hogy emlékeim szerint ez rövid időn belül már minimum a második alkalom, hogy a nem jobboldalra kényszerített Asensióról ódákat zengünk a meccs összefoglalójában. De biztos nincs összefüggés… 🙄

Taktikai sekélyvíz

Biztos vagyok benne, hogy ennél jobban is el lehetne merülni a részletekben, én most mégis csak egy felületes áttekintést szeretnék nyújtani arról, hogy miért működött tegnap a megálmodott 3-5-2-es felállás.

ReAlantos művészi, és főként áttekinthető skicce a taktika főbb elemeiről – pirossal jelölve az Iscótól hiányolt segítség Marcelo irányában

Ramos hiányában, és a következő meccsek tekintetében várható volt, hogy Zidane ezt az Eibar elleni meccset felforgatott kezdővel fogja letudni. Innentől már szinte adott volt, hogy a középső védelmet Nacho és Militao fogja alkotni – az már csak hab a tortán, hogy a francia és stábja felismerte, Mendy-vel ez egy alkalmas alap lehet a háromvédős rendszerhez.

Lucas és Marcelo így sokkal szabadabban felügyelhette a széleket, és bár mindegyikükre két ember jutott elvileg az Eibar 4-1-4-1-es rendszerében, a két szélsőnkhöz közel helyezkedő középpályások (Modric ill. Casemiro) és a szélre gyakran kimozgó támadók (Asensio ill. Benzema) segítségével könnyen létszámfölényt sikerült elérni ezekben a zónákban.

A 4-1-4-1-es rendszer talán legnagyobb gyengéje – a korlátozott gólszerzési lehetőségektől eltekintve – pont ez a terület védekezés szempontjából, ami a hátvédsor és a középpályások között van a két szélen (és ami a támadó csapat szemszögéből a félterülethez van legközelebb). Itt nem mindig egyértelmű, hogy a középpályás, a szélső, a szélsőhátvéd vagy a középső védő feleljen az itt helyezkedő labdás támadó semlegesítéséért.

Az említett terület elméletben…
… és gyakorlatban (még ha ez egy kontránál is volt éppen)

Nem meglepő módon a támadásaink jó részében ez játszott kulcsszerepet.

(Persze beszélhetünk bármilyen taktikáról, amikor az ellenfél már a második percben „gólpasszt” ad Benzemának ziccerbe, Asensio pedig a vezető góljánál 4 vagy 5 Eibar-védő mozizása között lőhet üresen a kapussal szemből, de ez már más kérdés.)

Védekezésben

Ami még fontos tényező volt a meccs szempontjából, hogy a megerősített középső alakzat (3 középhátvéd + 3 védekezésben nem gyenge középpályás, olykor Lucasszal és Marcelóval kiegészülve) arra kényszerítette a baszk kiscsapatot, hogy a széleken indítsák meg támadásaikat. Ezzel két opciójuk maradt: vagy ívelgetnek a középen helyezkedő Kike García fejére 3 védő közé, vagy a szélről betörő játékosok maguk fejezik be az akciókat. Előbbi nem bizonyult sikeresnek, utóbbiból volt talán az egyetlen igazi lehetőségük Pozo révén, de az is elkerülte Courtois kapuját. Mindent elmond az Eibar támadóerejéről, hogy a gólhoz legközelebb a mi Lucasunk révén jártak, akinek hazagurított labdáját csak nagy nehézségek árán tudta szögletre menteni Thibaut.

Ellenben a Real támadásai!

A már említett félterületből való szélen megindulás mellett még egy nagy fegyver volt a Madrid kezében, ez pedig a kétcsatáros játék. Igaz, hogy az Eibar középső védelme is három emberből állt, azonban ezt a keresztbemozgásokkal nagyszerűen sikerült szétzilálni. A már említett vezető gólnál is kulcsfontosságú, hogy Casemiro labdaszerzése után Marcónak csak egy védőt kellett megvernie – és tette is ezt csodálatos first touch után -, mert a másik két védőnek a balszélen csoportosuló Marcelo-Mendy-Benzema tricikli vonta el a figyelmét (lásd fenti kép).

A középpályán Modric hozta a szokásosat, Iscót már említettük, Casemiróra viszont érdemes kicsit bővebben kitérni. A brazil ugyanis főleg magához képest játszott meglepően hasznosan, az első gólnál labdaszerzés után gólpasszt adott, de többször is ő jelentette a végállomást a vendégek támadásaiban, és egy-két kósza kivételtől eltekintve a helyezkedése is patika volt!

Akit még érdemes külön megemlíteni, az Marcelo. A brazil zsenink megmutatta, hogy lehet még rá számítani, még ha ehhez rendszerszintű változtatásra is van szükség. A technikája és labdakezelése mit sem kopott a padon töltött idő alatt. Így pedig, hogy a védekezésre sokkal kevésbé kellett koncentrálnia – hisz elölragadása esetén Casemiro és Isco is be tudott segíteni Mendy-éknek -, a támadásban lényegesen nagyobb hasznát vette a csapat. Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a háromvédős rendszerben ő lehet az elsőszámú választás a bal oldal felügyeletére.

Összegzés

Fontos három pont, a 15 döntő első meccse behúzva. Három kritikus egymás utáni meccs előtt sikerült kulcsembereket pihentetni – még ha részben kényszerűségből is. Nem történt újabb sérülés, ráadásul kapott gól nélkül abszolváltuk a találkozót.

Zidane-nak most a cseréi is ültek nagyjából. Asensio lehozatala az, amit csak akkor tudok elfogadni, ha a következő 3 mérkőzésből legalább kettőn kulcsszerepet kap. A cserék is érdemben tudtak hozzátenni a meccshez: Vinícius gólpasszt adott, Arribas újra biztatót mutatott.

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a körülményeket. Egy kieső helyen álló, hetek óta nyeretlen csapat ellen sikerült ezt az eredményt elérni, úgy, hogy a taktikájukkal és felállásukkal is „aládolgoztak” a Madridnak. Ez nem kritika senki felé, csak tartsuk észben, hogy a körülmények olyan együttállása tette lehetővé e rendbontó taktika virágzó sikerét, amely a közeljövőben nagy valószínűséggel nem áll majd rendelkezésre.

gwolf meccs közben eleresztett kommentjével zárnám:

Ase varázsol ma. Nekem már meccs előtt tetszett ez a 3-5-2, ebben legalább látszott vmi elgondolás. Ase jobban működik így, Marcinak a legnagyobb hátrányát is eltünteti. Vaskéz is jól megoldja a támadások segítését. Sztem eddig ez a meccs pozitív

Folytatás kedden a Liverpool elleni BL-negyeddöntővel. Szükség lesz mindenkire, úgyhogy drukkoljatok majd a Madridnak!

Hala Madrid!

ui.: a szerkesztőség nevében kívánnék minden kedves olvasónknak kellemes húsvéti ünnepeket!

ReAlantos

View Comments

Share
Published by
ReAlantos

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago