Categories: Beharangozó

Összefoglaló (Real Madrid – Valencia)

Zinedine kezdője rendkívül kevés meglepetéssel szolgált a Madridját évek óta figyelők számára 1 – 2,5,4,23 – 14,10,8 – 11,9,20. Ez a számsor egyébként a taktikát elmulasztó Grabovoj számsor egyben. A várható végtelen taktikai variációkat tekintve ma is az alkoholok fognak az összefoglaló középpontjában állni, ezúttal borozni fogunk. Mármint én tényleg. Meg a borokról írni is.

Hol is kezdjem? Mondjuk elmesélem tegnap este milyen bort ittam. Azért is érdekes ez, mert még soha nem ittam ilyet, pedig előfordult már hogy borhoz nyúltam. Ez pedig egy badacsonyi kéknyelű. (közben Benzit tizigyanúsan szerelték, de a bírónak még nem ért le/fel a répa). Kifejezetten ritka szőlőfaj, ami a Badacsonyban terem nagyobb tömegben csak az egész világon. 3 éves bort választottam, és nagyon jó döntés volt. Kellemes, nem túl tolakodó savharmónia, eléggé könnyed, gyümölcsös bor. Egy meglepő érdekessége amire több korty után jöttem rá, hogy nincs igazi, 2-3 másodpercnél tovább tartó utóíze. Ezzel együtt is egy nagyon barátságos bor, amit könnyű szeretni. (A 12. percben Benzi rúgott ismét egy titianrit, lehet, hogy ezek az összefoglalók isnspirálják. Szívesen y’all).

Apropó könnyen szerethető borok. Ez a téma két kategóriáért kiált, és az egyikkel kezdem. Hívhatnám másiknak is, de így most kényelmesebbnek tűnik számomra. Szóval, a _világlegkönnyebbenmegszerethető_ borai a rizlingek. Ezen belül is különösen a rajnai rizling. Nagyon virágos, nagyon gyümölcsös, és termőhelytől függően eltérő savasságú bor. Magyarországon is kifejezetten kellemes rajnai rizlingeket termelnek (szekszárd példának okáért), de mindenképp megkóstolni az originál rajnai rajnai rizlinget. Csajom nem volt igazán borkedvelő, és bár lelkesen próbálkoztunk, de egy darabig nem találtuk meg az optimális kezdőbort. Aztán végül egy rajnai rizling lett a befutó, ami azóta is kedvenc. (közben Carvajal megsérült ismét, bravó a menedzsmentnek a túl korai visszatérésért, jött Vaskéz)

Az olaszrizlinget is próbálgattuk azóta, de – mivel nincsenek rokonságban egymással – nagyon különböző ízprofiljuk miatt ő nem lett olyan sikeres. Én személy szerint kevésbé kedvelem az olaszrizlinget. Egy direktebb, erőteljesebb fajta, sokkal karakánabban jelenik meg a szájban mint rajnai druszája. Gyógynövényes jegyei lehetnek, és igazából ez az az indok ami miatt olaszrizlinget szoktam választani. Vulkanikus talajt kedvel, itthonról badacsonyit érdemes választani. (Kroos bekroosolt egy kroosos gólt, 2-0).

Még egy az ízlelőbimbóimhoz közel álló fehérbor a szürkebarát. Szürkebarátot két egymáshoz közeli faj a Pinot gris és a Pinot grigio. Előbbi inkább Franciaországra jellemző míg utóbbi olasz eredetű. Hazánkban tudtommal mindkettő meghonosodott, elsősorban Badacsonyban, a Balaton-felvidéken és a Mátraalján. A Pinot gris inkább egy fűszeres, diós, mézes intenzív bort ad, míg a grigo egy sokkal könnyedebb gyümölcsösebb bort, ami sokaknak már túl semleges. Én a Pinot gris-ből készített szürkebarátot preferálom. Mert barrromi jó.

(Félidő: nem vagyunk rosszak, de jók sem. A CKM jól muzsikál, és vannak néha focira emlékeztető jelenetek, de a Valencia nem túl fegyelmezett visszaállása kedvez a csapat játékának. A két gól okos/szép volt, jár érte a pacsi Benznek és Kroosnak).

Idáig jutottam. Az írás közben ment a háttérben a football manager, írtam wordben a borokról. És arra döbbentem rá, hogy nem tudom mmi zaljik a meccsen. Néha elcsípek egy egy szót, megnézem a visszajátszásokat és ennyi.

Pedig ReAlantos véleménye alapján ez egy aránylag jó meccs. De egyszerűen nem megy.

Köszönöm Zinedine, hogy kiölted belőlem az érdeklődést a kedvenc csapatom iránt.

Raulitás

View Comments

Share
Published by
Raulitás

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago