Categories: Beharangozó

Győzelem, sörrel (Alaves – Real Madrid)

Az Alaves- Real Madrid mérkőzés kapcsán fejembe kerülő random dolgok egy része képzi az összefoglaló magját. Jó olvasást!

Zittoni (vagy Bedane) azt a kezdőt küldte fel, amit bárki várt Ramos, Carvajal és Nacho hiányában. A meccs eleje izgalmasan indult. ReAlantosnak és normának meséltem el egy vicces sztorit messengeren defekálás közben. A 8. perc környékén végeztem és egy nagy döntés előtt álltam: milyen alkohollal tegyem elviselhetőbbé a meccset? A sör egy kézenfekvő alternatíva, de most semmi különleges nincs itthon, csak a vésztartalék Staro. A bor sem lenne egy rossz opció, ha nem sajnálnék egy jó szekszárdi bikavért vagy egy rajnai rizlinget erre a borzalomra (közben rossz Modric lövés). A töményebb folyadékok most nem jöttek szóba, (nagy lövés az Alavestől, majdnem gól, a védelmük ma is ott van fejben) (Majd egyből zseni labda Lukitától, és egy elbenzemázott helyzet, a szöglet után Case gól). hiszen a tömények hosszabb ivásához hangulat kell.

Egy szivarozós whiskey parti például remek szórakozás, de ehhez egyrészt társaság kell, ami a kijárási tilalom idején este 9 után macerás. Másrészt meg ez a fajta tevékenység koncentrációt és egy teljes embert kíván. A háttérzene, ha jó minőségű, elférhet mellette, sőt jelentősen tud dobni az esemény élvezeti értékén. De Farkas Norbi küzdelmes hangja nem emelné a hangulatot, sőt rontana rajta. (Mendy Vinizett el egy helyzetet, Lukita ismét zseni). A lassabb fogyasztásra még a konyak jöhetne szóba, de az nem annyira tartozik a kedvenceim közé. Még inkább társaságfüggő, de ezt ténylegesen csak társasággal iszom. A többi tömény – likőrök (tudom, szentségtörés töménynek hívni ilyet pálinkasztánban, de mégis ebbe a kategóriába csúszik nálam), pálinka, gin, rum – nem kifejezetten meccspiák, a vodkát meg egyszerűen ki nem állhatom.

(A meccsről egy gyors helyzetjelentés. Az Alaves nem tudja mit kell csinálni a Madrid ellen, kinyíltak kitámadnak és így van helye Modricnak és Kroosnak játszani. Ma Hazard is bíztatóbb valamivel. Lucas nagyon kilóg lefelé a csapatból. Talán fáradt így a zsinórban lejátszott 20. meccsen, de lehet hogy csak én gondolom így. Benzema és Mendy sincs itt fejben.)

Végül egy Staropramen mellett döntöttem a 10. perc környékén, mely azóta is hűségesen ül itt mellettem. Szeretem ezt a sört. Nem akar több lenni, mint ami. Tudja magáról, hogy egy pilsner (ez éppen a szűretlen verzió, aminek az ízvilága közelebb áll hozzám. Bár így sem a kedvenc cseh nagyüzemi söröm. Az az itthon nehezen beszerezhető Zlatopramen, amit ha egyszer Prágában jársz, mindenképp kóstolj meg csapolva. Még ott is nehezen fellelhető ilyen formában, de megéri a keresést.) és aszerint is viselkedik. Kellemes, nem túl átütő komlósság, az én szájízemnek megfelelő keserűség. (Benzema lőtt közben egy nagyon szép gólt). Indokolatlan tényközlés: a sör keserűségét IBU-ban mérik, amely egy egytől százig terjedő skála. A pilsnerek jellemzően az alacsonyabb tartományokban mozognak. Tudtommal a legmagasabb IBU értékkel rendelkező sörök jellemzően az imperial IPA-k. Kifejezetten komplex sörök ezek, ha van lehetőséged rá, tegyél egy próbát vele (Hazard gól a szünet előtt, nagy hiba után az Alavestől, és egy szép passz után Benzemától). Én nemrégiben az Omipollo Double IPA-ját szerettem nagyon.

A szünet után folytatjuk

Szóval az imperial IPA mellett az IPA típusú sörök közül a New England IPA (NEIPA) áll közel az ízvilágomhoz. Ez természetesen egy érdekes kontraszt, hisz míg az imperial IPA-k (vagy double IPA, DIPA) általában egy magas keserűanyagtartalommal bíró 6,5-10%-os alkoholtartalommal bíró sör, addig a NEIPA-k teljesen más karakterisztikával rendelkeznek. Alkoholtartalomban 6-7,5% többnyire a kollégához hasonlóan, viszont jelentősen alacsonyabb keserűanyagtartalommal bírnak. Jellemzően többféle komlót használnak a gyártás során, és ezeket is általában hidegen adják a sörhöz, melynek köszönhetően kialakul a NEIPA-kra jellemző rendkívül friss, gyümölcsös ízvilág. Amikor először kóstoltam ilyet (közben Alaves gól, a madridi nevelésű Joselu góljával) azt mondtam a nálam sörökhöz jobban értő Viktor barátomnak, hogy „ez körülbelül olyan mintha egy citrusfarm beleverte volna a számba. De a jó értelemben, mert ez baromi jó.” Oké, a baromi helyett más szót használtam. Ezeknek a NEIPA típusú söröknek egy elborultabb fajtája a Dupla NEIPA (DNEIPA, amit különösen a logopédusok szeretnek) amiből most a Monyo készített egy zseniálisat.

Amikről még szeretnék röviden szót ejteni, azok a borok. Igazából egy ideje (szóval körülbelül 5 másordperce, de végülis ez is egy idő) azon gondolkozom, hogy belekezdjek-e a témába. Nemrég állt be Vini, és lehetséges, hogy érdemes lenne a meccsel is foglalkozni valamennyire. Még szerencse, hogy nememhez képest aránylag jó a multitasking képességem. Semmi szexizmus meg ilyenek, ne értsetek félre. Egyszerűen vannak olyan dolgok, amikben jellemzően jobb egy átlag nő, mint egy átlag férfi és vice versa. (közeben Benzema gól, szép volt Karim, mint Titi Henry) Csajom például ha megkérem hogy dobjon ide valamit, akkor nem ide dobja, hanem oda. Nyilván az ide és az oda relatív kifejezések, de létezik egy társadalmi konszenzus arról, hogy az ide az jellemzően a beszélő lokációját jelzi, az oda pedig egy az előbbitől eltérő lokációt. Az ilyen szituációkban az ide és az oda közötti távolság – jobb esetben egyenes, rosszabb esetben exponenciális – arányossággal viszonyul az ő és az én távolságomhoz. Szóval ebben pedig általában a férfiak ügyesebbek, bár ezt biztosan olvasni fogja egy ex-NDK-s gerelyhajítónő, aki Lipcséből állít bele egy gerelyt abba a harmadik szemembe, amelynek a létezéséről még nekem sincs tudomásom. (közben zavar keletkezett az erőben a meccsen, hiszen Odri és Isco is beszállt a meccsbe, de Lucas természetesen a pályán maradt).

Úgy döntöttem önhatalmúlag (és elnézést kérnék minden olvasótól, aki vinológiai ízlésemre volt kíváncsi), de ezt egy legközelebbi összefoglalóra fogom hagyni (már amennyiben tetszett ez a formátumú összefoglaló a Zizouball értelmetlen elemezgetése helyett, szóval kérnék egy visszajelzést, ha bátorkodhatok ilyet tenni). Azonban kis ízelítőnek, teasernek annyit azért elárulok, hogy a bikavér szerintem nem Egerből az igazi, táptalajt adva egy évszázados, ám kevéssé ismert disputának, amely a Szekszárdiak és az Egriek között húzódik. Ha a borokon kívüli ízlésemen kívül bármi is érdekel, drága olvasó, ötlete(i)d nyugodtan írd meg a kommentszekcióban, amennyiben tetszett ez a formátum. Természetesen nem örök időkig maradnak ezek az összefoglalók részemről, de amíg a Zizouballt kell elviselni (a jövö héten már jobban illik majd rá ez a szó), addig inkább mással töltöm ki a rendelkezésre álló hely egy részét, mint kesergéssel.

A meccsről zárójelen kívül annyit írnék, hogy ahogy Sultan az összefoglalójában prognosztizálta, a csapat jól játszott és felszívta magát erre a meccsre a hétközi után. Csúnya is lenne COVID-os edzőt kirúgni. Az Alaves erőtlen, esetlen presszingkísérletei, kitámadása és egyéni hibái remek talajt biztosítottak ehhez a stílusú játékhoz. Messzemenő következtetéseket azonban még mindig nem vonnék le ebből, maximum zsinórban több ilyen 3-4 gólos meccs után. Modric a legnagyobb tanár, Hazard jó volt, Lucas fáradt és Militao is megbízható (amit egy ideje szajkózok, de Zittoni persze hogy ledefekálta).

Jövő héten folytatjuk, Alaves-Real Madrid 1-4.

Raulitás

View Comments

Share
Published by
Raulitás

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago