Categories: BeharangozóLa Liga

Évzáró: Elche – Real Madrid (Beharangozó)

A 2020-as naptári év utolsó előtti napján a címvédő Real Madrid az újonc Elche csapatához látogat a Spanyol Bajnokság 16. fordulójában. Az ünnepi időszak ellenére ezúttal sem maradtok felvezetés nélkül. Beharangozó.

Bevallom, kicsit nehézkes összeszednem a gondolataimat a cikkíráshoz a töltött káposzta és bejgli túladagolás határáról visszatérve az élők közé. Amennyire hozzátartoznak a karácsonyhoz és az ünnepek körüli időszakhoz az angol bajnokik, annyira furcsa pályán látni a Real Madridot.

Ötmeccses szakasz

Az Elche elleni találkozót szerintem kontextusában érdemes néznünk. Valahogy úgy, hogy egy egységnek vesszük az elmúlt két mérkőzést, valamint a Szuperkupáig hátralévő hármat. Ezeken a meccseken ugyanis mind, a Madridnál jelentősen gyengébb kvalitású, a bennmaradásért harcoló csapatokkal játszunk. Kivételt egyedül talán a Celta tud képezni, hiszen a galíciaiak idényről-idényre sötét lóként vágnak neki a bajnokságnak. Pillanatnyilag éppen az Európa Ligás helyekkel szemeznek.

Visszatérve az 5 meccses etaphoz: az Eibar és a Granada már pipa, de az Elche-Celta-Osasuna meccseken sem reménytelen a maximális, 9 pont megszerzése. Már akkor, persze, ha bajnoki címről akarunk egyáltalán beszélni. A viszonylag könnyebb sorsolásnak köszönhetően kiemelten fontos lenne erre az időszakra vonatkozóan, hogy folyamatosan nyomás alatt tudjuk tartani az éllovas Atletit.

Az Eibar és a Granada elleni mérkőzésekről mindenképpen kiemelendő, hogy noha könnyű meccsekről egyáltalán nem beszélhetünk, a Real magabiztosan, időnként szépen játszva hozta a kötelezőket. Ha a csapatok képességbeli erőssége alapján némi analógiát veszünk alapul, akkor valami hasonlót várhatunk a következő három találkozón, így az Elche ellen is.

Bravó, Lukita!

Zidane abban az üdvözítő helyzetben találta magát, hogy szinte a teljes játékoskeret rendelkezésére áll majd szerda este. Szinte, hiszen Rodrygo komoly sérülést szedett össze a Granada ellen – jobbulást neki! Ami számomra a legnagyobb öröm, hogy Modric újra bevethető, könnyebb sérülése után. Lukita sokadvirágzását élte az utóbbi hetekben. Nagyon drukkolok neki, hogy ez az aprócska kimaradás ne legyen kihatással a formájára. Vezér a pályán, élmény nézni, ahogy duzzad az önbizalomtól! Ismét előjönnek az utánozhatatlan, külsős indítások, illetve a finom testcselek. Az egójának persze a valószínűsíthető szerződéshosszabbítása is jót tesz majd.

No, Modric méltatása persze nem annak szól, hogy a kezdőbe várnám, sokkal inkább az utóbbi meccseken az asztalra tett teljesítményének. Az ő korában már nem gondolnám, hogy sérülésből felépülve első számú opció lesz a középpályán – aztán ki tudja.

Az biztos, hogy az Elche elleni találkozó jó apropóul szolgálhat bizonyos fokú rotálásra. Hangsúly a bizonyos fokún, az ugyanis, hogy Zidane komplett sorcserét eszközöljön, még a gyengébb képességű kiscsapatok ellen is öngyilkossággal érne fel. Arra vonatkozóan, hogy Ti milyen kezdőt éreztek a legvalószínűbbnek, ezúttal is jöhetnek a Tippek, szerda este 20 óráig!

Vendéglátóinkról

Az Elchéről annyit érzek szükségesnek megemlíteni, hogy számukra az egyetlen igazi valódi célkitűzés az idényre a bentmaradás lehet. A klub a ’60-as, ’70-es években tartozott tartósan a spanyol futball krémjéhez, azóta többször került a pénzügyi és gazdasági megpróbáltatások ördögi körébe. Hosszas harmad- és másodosztályú tespedés után 2013-ban tértek vissza az első osztályba. Ezen alkalommal rögtön két idényre szóló átutazójegyet váltottak maguknak, hogy aztán ismét alábukjanak. Előbb a másod- majd a harmadosztályba. Az Elchét a fentiek alapján napjainkban átutazóként kell definiálnunk. Az idei évadot megelőzően a formájuktól függetlenül is az egyik kiesőnek őket tippeltem volna.

Hazai mérlegüket szemügyre véve: eddig idén mindössze egyetlen győzelemmel rendelkeznek (a Valenciát verték), emellett sikerült 4 döntetlent és 2 vereséget bezsebelni. Kiesés elől menekülő csapatnál ez még vállalható eredménysornak is tűnhetne. Épp ezért kell még a képletbe illesztenünk azt a tényt, hogy a pillanatnyi helyezés alapján csupán 3 korábbi ellenfelük tartozik a felsőházhoz. Közülük kettő a 7. valamint a 8. helyen tanyázik, legerősebb vendégük a Sociedad volt még az első fordulóban – sima 3-0-al távoztak.

Összegzés

Az előjelek alapján ezt a mérkőzést meg kell nyernie a Real Madridnak. Az ehhez vezető út természetesen nem ígérkezik könnyűnek, ezért maximális koncentrációra lesz szükség. Kulcs lesz a higgadtság és a türelem, hiszen ne legyen kétségünk, az Elche foggal-körömmel (értsd: szó szerint) fog kapaszkodni a bravúr reményébe, egészen az utolsó pillanatig. Ha fiaink a győzelem mellett megúsznák sérülés nélkül, az maga lenne a tökély.

A fent írt, optimista forgatókönyv persze nem válik egyszerre realitássá. Azonban úgy érzem, hogy ezt a találkozót minden kétséget kizáróan be fogjuk húzni. Már csak azért is, hogy kellemes szájízzel zárhassák a srácok az évet. Kellemetlen blama lenne, ha az Elche ezen az estén akár egyetlen pontot is elchenne tőlünk.

Hasta el final! Vamos Real!

Elche – Real Madrid

2020.12.30. 21:30

TV: Spíler2

Bende

View Comments

Share
Published by
Bende

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago