BL: újra minden rendben, csoportelső a Real!

A Real Madrid az első perctől kezdve határozott, pontos játékot mutatva uralta a találkozót, és a vártnál is sokkal simább győzelmet aratott a Borussia Mönchengladbach ellen az utolsó csoportkörös Bajnokok Ligája mérkőzésén. A hazai jó játék csoportelsőséget ért, mert az Inter megosztozott a pontokon a Shaktarral. Az olaszok szinte egykapuztak, de nem tudtak gólt szerezni. Ők végeztek az utolsó helyen.

Érdekességként megemlíthető, hogy a több BL újonccal felálló Borussia játékosainak összes BL meccsének száma kevesebb, mint Ramosnak egyedül.

A madridi összecsapáson a Borussia nem erőltette meg magát, túlságosan passzív, lassú futballt mutatott, mind támadásban, mind védekezésben gyenge volt. Tudjuk persze, hogy minden csapat annyit futballozik, amennyit az ellenfele enged neki, de ezzel együtt az volt a benyomásom, hogy nem a Madrid nyújtott kiemelkedőt, hanem a vendégek voltak váratlanul gyengék. Látszott persze, hogy a Real nem akarta a véletlenre bízni a mérkőzést, az utóbbi hetek játékával ellentétben koncentrált, gyorsabb futballt játszott, de elsősorban azt kell kiemelni, hogy jól kihasználta ellenfele gyengéit.

Az első félidő kulcsa az volt, hogy a vendégek baloldali csapatvédekezése lényegében nem létezett, Vazquez oldalán akadály nélkül épültek fel a támadásaink. Ezúttal Benzema nagyon szabadon játszhatott, ritkán álltak hozzá megfelelő közelségben és ezt könyörtelenül ki is használta. Először Lucas beadását fejelte be, majd Rodrygo szintén jobbról bekanyarított labdáját bólintotta a németek kapujába. A kétgólos hátrányban az eddig sem túl aktív németek, mintha teljesen beletörődtek volna a sorsukba, a játék intenzitása kicsit alább hagyott. A Madrid tette a dolgát, mentek a passzok, az ellenfél 4-4-2-es védekezésének réseibe érkezve volt idő a labdát átvenni, megfordulni. A Borussia nem nagyon nehezítette meg a Real dolgát.

Feltűnő volt Modric kifogástalan játéka, a 35 éves horvát klasszis idei egyik legjobb meccsét hozta. Sokat mozgott, mindig megjátszható volt, és a támadó harmadban tőle szokatlanul gólveszélyesen játszott. Kapufája után rúgott egy igen tetszetős bombagólt is, amit Kuipers les miatt jogosan visszavont.

Negatívumként Casemiro kissé szertelen, pontatlan játéka hozható fel, és Vinicius sem lesz büszke a szerda esti statisztikáira. A fiatal brazil sok párharcot vesztett, és a baloldalunk szokásos dinamizmusából ezúttal semmit sem láttunk. Reméljük az Atletico ellen jobb attitűddel tér vissza Vini!

A szünetben a vendégek edzője, Marco Rose reagált csapata rendkívül gyenge baloldalára, lehozta a Wendtet, aki nem tudott Vazquezzel és Rodrigóval mit kezdeni, helyére Lazaro érkezett. (Elől Embolo helyére pedig Zakaria.) A helyzet csak kicsit javult az ő szempontjukból, mert a második félidőben újból Benzema fejelhetett volna gólt, ismét jobboldali beadásból.

A második félidőben a ’Gladbach focistáinak sejhaját szinte törte a háló, számtalan helyzetet alakított ki a Madrid, volt gólt érő Ramos fejes (a találkozó legokosabb támadás felépítéséből) , amit óriási bravúrra hárított Sommer, ugyanabból az akcióból Benzema felső léc. Majd Vazquez is rúgott egy bődületes kapufát. Rodrygónak is volt ígéretes próbálkozása, mely alig kerülte el a jobb sarkot. Abban a negyedórában szinte cicázott ellenfelével a Real, a németek sikertelenül nyomozták a labdát.

A hazaiak fölénye már-már nyomasztónak volt mondható. A második játékrész majdnem edzőmérkőzéssé silányult. A 74. percben Zidane le is hozta a két szélső brazilunkat, Vinicius és Rodrygo minden bizonnyal az Atletico elleni találkozóra pihenhetett rá. Asensio mellett Arribas is lehetőséget kapott a BL-ben. Ezzel együtt cserélhetett volna még Zidane a nagyon fontos hétvégi derbi előtt, félek a középpályánk nem fog ennyire élni a Matracosok ellen. Ott ült Isco a padon, nagyon nem volt szimpatikus, hogy Zidane egyértelműen büntette a távozási szándékát bejelentő futballistát. Akár Kroos, akár Modrid megérdemelt volna egy kis lazítást a végére, ráadásul ez pont olyan alkalom volt, ahol Isco labdatartási skilljei belefértek volna a 2-0-s találkozó lemenedzselésébe.  Benzemának is lehetett volna némi pihenőt adni.

Lucas Vazquez jelenléte a pályán lehetővé tette volna, hogy Benzema pihenjen, Asensio mehetett volna 9-esbe, Lucas eggyel feljebb és a jobboldali védő pozícióba akár Carvajal, akár Odriozola kaphatott volna „bemelegítő” perceket. Az ilyen átgondolt csapat menedzselést hiányolom folyamatosan Zidane-tól (és a teljes szakmai stábjától, mert úgy látszik, senkinek nem jut eszébe).

Francia trénerünk a lehetséges 5 cseréből 2-t hozott össze.

Courtois a válogatott szünetben bakapott potyagólja (lába alatt gólba suhanó hazaadás) után egy negatív spirálba került, és a Real kötelékében is súlyos hibákat vétett. Az utóbbi két találkozó talán azt mutatja, hogy maga mögött tudja hagyni ezeket a kellemetlen emlékeket, és visszaállhat abba a megbízható módba, mely nagyon fontos fundamentumát adja a Real védekezésének.

A második játékrészben már nem esett gól, a győzelemmel a Real megnyerte a csoportját. A találkozó utáni jelenetek nem mindennapiak voltak, ahogy a Borussia játékosai egy pályán elhelyezett monitoron követték a másik meccset, ahol 8 perc hosszabbítás után sem zörrent meg a háló. Ezzel az Inter pottyant ki a semmibe, a Shaktar még az EL-nek nekifuthat. A Borussia pedig a veresége ellenére története során először bejutott a BL kieséses szakaszába.

Rá kell mutatni, hogy ez a Borussia harmat gyenge játékkal rukkolt elő. Nem vagyok biztos benne, hogy egy felszínes szemlélődő helyes következtetéseket von le ebből a meccsképből. Meggyőződésem, hogy a németek csapnivaló védekezése kellett ahhoz, hogy Benzema ennyi lehetőséghez jusson. Továbbra is azt állítom, hogy a sok-sok szélső beadás csak a mérkőzések töredékében megoldás. Ez most pont egy ilyen találkozó volt. Ezzel együtt igaz, hogy ha a Madrid mindig legalább ekkora koncentrációval és kedvvel játszana, akkor kevesebb kritikát fogalmaznánk meg.

A sors furcsa fintora, hogy a Sahtar egy gólra volt a csoportelsőségtől, úgy hogy 8 pontot szerzett az Inter-Real páros ellen. De ez mind semmi ahhoz képest, hogy a Realt a csoport tök utolsó helye is kísértette a találkozó előtt, ehhez képest a hétfői sorsoláson az Atalanta, Lazio, Lipcse, Porto négyesből kaphatunk csak ellenfelet, mert a többi spanyol csapat 2. lett a csoportjában – és ugye azonos nemzetbeliek ezen a szinten még nem kerülhetnek össze. Szép. Zidane belső mosolya vagyok.

Egy győzelem után a regeneráció is gyorsabb, ebben kell bíznunk Kroos, Modric, Benzema és Casemiro esetében, akik a lefutott meccs ellenére sem kaptak semmi pihenőt, és lefogadom, hogy a Tico ellen ebből a négyesből minimum három kezdeni fog. De lehet, hogy mind a négy.

Hasznos volt látni, hogy össze tudja magát a kapni a Madrid, ha nagyon szükséges, már csak arra kellene rájönni, miért történik ez meg egyre ritkábban. Nem tudom, van-e összefüggés, de a Ramos, Modric és Vazquez szerződés hosszabbítása van tárgyalás alatt. Ilyen egyszerű lenne?

BL sorsolás hétfőn!

Sultan

View Comments

Share
Published by
Sultan

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago