Categories: BeharangozóLa Liga

Rangadó, avagy sem? Valencia – Real Madrid (Beharangozó)

Vasárnap este a Real Madrid valenciai vendégjátékával zárul a Spanyol Bajnokság 9. fordulója. Ha a Valencia jelenlegi állapota okán nem is, a találkozó a két klub közös történetének okán nyugodtan nevezhető rangadónak. Beharangozó.

A hétközi, a BL szempontjából kulcsfontosságú, Inter elleni győzelemmel immáron 4 meccsesre duzzadt a blancók veretlen szériája. Ezek alapján azt megállapíthatjuk, hogy a csapat kilábalt a Cádiz és a Donyeck elleni meccseken kicsúcsosodó gödörből. Eredményből érvelésből jeles!

Mielőtt túlságosan derűs képet alakítanánk ki magunkban a madridi helyzetről, megjegyezném, hogy az eredmények ilyen irányú alakulása pontosan azért veszélyes, mert elfedi a csapatot érintő valós problémákat. Hiszen, a példa kedvéért még egy gondolatra visszakanyarodva az Inter meccsre: ismét sikerült annulálni a kétgólos előnyt, sőt, 2-2-nél azért csak igencsak forrónak hatott a milánóiak által tálalt pite.

Megoldandó feladatok

Az eredmények tehát jöttek az elmúlt hetekben, ennek ellenére nem telt felhőtlenül a felészülés a vasárnapi meccsre. A korábban pozitív koronavírus tesztet produkáló Militao mellett két további fertőzött lett a Real Madrid keretéből, Casemiro illetve Hazard személyében. Az ő pályán betöltött szerepük kapcsán azért megállapítható, hogy igencsak meg lett bolygatva az állóvíz, már ami a Zidane-tól várható meccstervet illeti.

Eden sérüléshulláma és javarészt ebből fakadó nem túl acélos formája kapcsán bőven van opció a balszél bejátszására a keretben, például az Inter ellen gólpasszt jegyző Vinicius. A nagyobb kétely Casemiro játéka, pontosabban annak biztosra vehető hiánya miatt lehet. A brazil tank egyetemes alapkőnek számít Zidane Real Madridjában. Kifejezetten azonos profilú, a védelem előtti, utolsó középpályás védelmi fal funkciójának ellátására alkalmas játékos nincs is a keretben. Így aztán főhet Zidane kopasz buksija!

Legutóbb Casemiro nélkül a Cádiz elleni 1-0 vereség alkalmával futott ki a gyepre a Fehér Balett, igaz, ezen a találkozón a félidőben érkezett is megmentendő az égő házat. Ezen kívül a Sociedad elleni találkozón nem volt idén a kezdőcsapat tagja. Mindkét találkozón Modric és Kroos játszott a középpálya közepén, előbbi találkozón Iscóval, utóbbin Odegaard-ral kiegészülve.

Mindkét hármasra ráhúzható a néhány sorral feljebb fejtegetett gondolatmenet, miszerint egyik játékos sem alkalmas annak a funkciónak az ellátására, amit Casemiro adhatna a csapatnak.

A Valencia elleni találkozó legfontosabb kérdése tehát, hogy milyen opciót választ Zidane a Valencia támadásainak megszűrésére. Biztosnak vélem, hogy Fede Valverde valamilyen konstrukcióban ott lesz a pályán, akárcsak Toni Kroos. A harmadik ember kiléte lehet kérdés, de meglepő lenne, ha az így is kényszermegoldásra kényszerülő Zizou tovább keverné a kártyáit: Modric lehet a befutó. Ott lesz egyébként a csapattal Martin Odegaard is, aki sérülésből tér vissza és új lendületet adhat a támadógépezetnek. Furcsa lenne, ha egyből a mélyvízbe dobná őt Zizou, de néhány percet kaphatna a norvég tini.

A nem újkeletű jobbhátvéd kérdés is beszédtéma lehet, hiszen Lucas Vazquez, ha nem is játszotta magát csapágyasra, de az elmúlt 2 hétben többet volt pályán egyhuzamban, mint az elmúlt években bármikor. Legutóbb olyanra, hogy egymást követő 4 mérkőzésen játsszon legalább egy félidőt, még valamikor Solari ideje alatt lehetett példa – pontos statot szívesen fogadok a kommentek között! A lényeg, hogy a Vázquez helyett most már tényleg befigyelhet Mendy jobboldalra vezénylése, hadd játsszon Marcelo is!

Valenciai belharcok

Szenteljünk néhány gondolatot vendéglátóinknak is, mert megérdemlik. Fentebb írtam, hogy a csapatok közös múltja miatt nevezhető rangadónak a vasárnapi találkozó, ezt az állítást kiegészíteném azzal, hogy a Valencia jelenlegi helyzete alapján biztosan nem. Hiszen hol van már az a Valencia, amely Marcelino vezényletével kupagyőzelemig jutott cirka másfél évvel ezelőtt? Áldom az eget, hogy még volt lehetőségem azon a tavaszon élőben megnézni őket a Mestallában!

Azóta ugyanis zuhanórepülésben haladnak a Denevérek a teljes nihil felé. A szingapúri üzletember, Peter Lim által vezetett klub egyre mélyebb gazdasági és sportszakmai válságba süllyed. Ennek a folyamatnak a kezdetét valahol pont a már felemlegetett sikerkovács, Marcelino, valamint az akkori sportigazgató, Mateu Alemany botrányos menesztése körül kell keresnünk. Mindkettejük távozása mögött a vezetéssel való személyes konfliktus húzodott.

Az öltöző akkori lázadása Lim és a frissen kinevezett Albert Celades ellen a csapat felemás szezonjához vezetett, s végső soron ahhoz, hogy a BL nyolcaddöntő után nemzetközi részvétel nélkül maradt a klub. A gyenge szereplés és a kvalifikáció hiányának köszönhető pénzösszegek kiesésére a COVID is rátett egy lapáttal. Az extra pénzügyi terhek nem Lim malmára hajtották a vizet. A klubvezetés így az első csapat költségeinek 50%-os csökkentése mellett határozta el magát, ami totális katasztrófát eredményezett a nyári transzferidőszakra.

Amellett, hogy természetesen új igazolásokra egyetlen árva eurócentet sem tudott elkülöníteni a klub, teljes leértékelés mellett kényszerült megválni a csapat legjobbjaitól. A klublegenda Dani Parejo ingyen és könnyekkel küzdve tette át székhelyét a tartományi rivális Villarrealhoz, a csapat legnagyobb sztárjai közül pedig Rodrigo a Leeds-et és Bielsát, Ferrán Torres pedig a City-t és Pepet választotta. Kettejükön összesen 53 millió eurót tudott keresni a Valencia, ami jelentősen a tényleges piaci áruk alatti összegnek számított. Távozott továbbá Coquelin, Piccini kölcsönbe, valamint, egyfajta kegyelemdöfésként Geoffrey Kondogbia is, akit az Atleti happolt el éppen a múlt héten.

Mit láthatunk idén?

Az idei évadra kinevezett edzőnek, Javi Graciának is meggyűlt már a baja Peter Limmel, hiszen a pamplonai mester számára a megugorhatatlannak tűnő, európai kupahelyezést eredményező helyezés megcélzása lett kitűzve teljesítendő követelményként. Gracia lemondása is a levegőben lógott egy darabig, ám a dolgok jelen állása szerint ebbéli szándékát elvetette. Pletykák szerint az edző és az öltöző nagy motivációt lát a csapat irányába és Lim ellenében maximálisan elkötelezett szurkolói megmozdulásokban. Gyönyörű győzelme lehet ez a futball iránti szenvedélynek az önös gazdasági érdekek mentén alakított, sportszakmai köntösbe bújtatott, nyerészkedésre kihegyezett klubvezetés felett.

A hatalmas feszültségekkel tarkított szezon előzetesen nem sok jót sejtet a Valenciára nézve. Noha a városi rivális legyőzésével indult az évad, azóta csupán egyetlen további találkozón sikerült három pontot szereznie a Denevéreknek – igaz, ezt San Sebastiánban. Az összesen begyűjtött 8 pont a tabella 15. helyére elég, ráadásul 2 egységgel lejjebb húzódik perpillanat a kiesést jelentő vonal. A csapat legjobb góllövője a robosztus (na, nem a neve alapján) Maxi Gomez, de rajta kívül még a már jól ismert villámléptű portugálra, Goncalo Guedesre is érdemes lesz figyelni, akárcsak Carlos Solerre.

Összegzés

Összefoglalva, ha rangadóra nem is, de pikáns kis találkozóra van kilátás. A Madridnak ezen a mérkőzésen képesnek kell lennie megküzdenie a saját problémáival, hiszen a győzelmen kívül más eredmény nem lehet elfogadható. A belső konfliktusoktól szétfeszített Valencia a pályán talán nem képvisel akkora minőséget, ám a sok párharcot erőltető, ütközéseket kikényszerítő, fizikális focit a magukénak tudhatják. Ez a harcmodor bármelyik csapatnak komoly gondot okozhat, így biztos, hogy a Fehér Balettnek is lesznek kellemetlen percei a Mestallában. A kemény feladat viszont reményeink szerint nem lesz megoldhatatlan!

Hasta el Final! Vamos Real!

 

Valencia – Real Madrid

2020.11.08. 21:00

TV: Spíler2

Ezúttal is gyertek Tippeldézni, nyitva vasárnap este 19:30–ig!

Bende

View Comments

Share
Published by
Bende

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago