Német túra: Borussia Mönchengladbach – Real Madrid (Beharangozó)

A szombati győztes El Clásico után sincs megállás a feszített őszi menetben! Kedd este a Bajnokok Ligájában lép pályára a Real Madrid a Borussia Mönchengladbach vendégeként – zárt kapuk mögött. A németországi túra egyáltalán nem ígérkezik sétagaloppnak, mi pedig ezúttal is megvizsgáljuk, milyen tényezők játszhatnak szerepet a találkozó alakulásában. Beharangozó.

Nagyon rég írtam már cikket nektek, így bevallom, kicsit szokatlan érzés tölt el, ahogy a klaviatúrát püfölöm. Legutóbb a City elleni BL kiesés alkalmával publikáltam a blogon, így nem is találhatnék jobb apropót a „visszatérésre”, mint egy újabb BL mérkőzés.

Az eddigiekről

Mielőtt rátérnék magára a Gladbach elleni csörtére, néhány gondolat a szezon eddigi részéről. Alapvetően nincs semmi új a nap alatt, viszont szembetűnő az, hogy Zidane mennyire nem találta még meg a csapat alapjátékát. Hosszas vitákat lehetne folytatni arról, hogy a francia mester kezei alatt volt-e ilyen valaha. Én úgy gondolom, hogy alapkoncepciója mindig is volt – az már egy más kérdés, hogy ez mennyire bizonyult sikeresnek és működőképesnek az adott időszakban. Az idei évad eddig eltelt időszaka alapján úgy érzem, hogy valami rendszerszinten nagyon nem állt még össze a csapat körül, pláne úgy, hogy az előző szezon utolsó néhány meccsén kristálytisztán kirajzolódtak a pályán Zinedine taktikai elgondolásai.

Nem szeretném a „Zidane out” publikum alá adni a lovat, erről szó sincs, hiszen lehet, hogy csak időre van szüksége a csapatnak, hogy megtalálja azt a koncepciót, ami mentén haladva sikereket tud elérni a szezon hátralévő részében. Természetesen a botrányos mennyiségű hiányzó sem könnyít a helyzeten, ahogy az sem, hogy rettenetesen feszített az idei ősz versenynaptárának tempója.

Ezeken a meglévő és valós problémákon kozmetikázott a Klasszikuson aratott siker. Az AS szerint Zidane egyenesen megoldotta a krízist, de erről szerintem szó sincs. Tény, hogy a Camp Nouban mutatott játék kifejezetten jól nézett ki, de ezt egyelőre inkább érzem egy kiugró eredménynek, sem mint egy tendencia részének – hacsak nem egy új kezdetének…

Mi lesz itt?

Kanyarodjunk is rá Bajnokok Ligájára. A Shakhtartól elszenvedett vereség felidézte bennem a tavalyihoz hasonló aggasztó érzést, hogy bizony, a csoportból való továbbjutás is komoly feladat lehet. Szerencsénkre a másik mérkőzésen született döntetlen azt jelenti, hogy az előzetesen fő vetélytársnak tartott Inter-Gladbach duó egyike sem tudott igazán ellépni a habfehérektől. Egyúttal az is világosan látható, hogy a csoport alakulását nagyban befolyásolhatja a keddi találkozó végkimenetele: rangadót játszunk Mönchengladbachban.

Noha Zidane szereti és tudja is keverni a kártyáit, a találkozó jelentősége és az ellenfél játékereje miatt bízom benne, hogy nem kezd drasztikus rotálásba. Mindazonáltal akadnak kérdőjelek bőven a cspaat lehetséges összeállítását illetően.

A jobboldali védő posztjára jutó variációs lehetőségek Nacho kidőlésével tovább szűkültek, hiszen Carvajal és Odriozola továbbra is maródi. Adódik a kérdés, hogy ismét átnavigálja Zidane a jobbra Ferland Mendy-t, vagy a jelenkori Alvaro Arbeloát aka Lucas Vazquezt teszi a védelem jobboldalára. Militao is tud persze jobbekket játszani, hacsak szerencsétlenek nincsenek még mindig rémálmai a donyecki támadóktól. Lucas játéka egyébként kifejezetten kellemes csalódás volt számomra a Barca ellen, reménykedem benne, hogy Zidane is hasonlóképpen látja.

A legnagyobb talányt természetesen a támadóharmadban kell keresnünk. A hét legelején is már arról szóltak a hírek, hogy Hazard a társakkal edzett és lám! Eden is elutazott Németországba. A kérdés csupán, hogy játszik is-e, mennyit és hogyan?

Fede Valverdére most nagyobb szükség lehet, mint valaha, hiszen a Gladbach gyors focijával a középpályánknak futósebességben is fel kell vennie a versenyt. Én biztosan számolnék vele a pálya közepén.

Die Fohlen

Szenteljünk néhány gondolatot vendéglátóinknak is. Nem követem napi szinten a Bundesliga történéseit, de ez a Mönchengladbach most olyan csapat, amelynek az utóbbi időszakban mutatott teljesítményének híre nem tudja elkerülni a futballszerető publikumot. A 2016/17-es szezon után tértek vissza idén a Bajnokok Ligájába, a csapat jelenkori sikersztorijának főhőse  az a Marco Rose, aki 2019-ben a Salzburgot elhagyva vette át a stafétát a zöld-feketék kispadján.

Rose a modern német focisuli jeles képviselője. A magasan kezdett, intenzív és agresszív letámadás, valamint a direkt, gyors támadásvezetés az két tényező, amely leginkább jellemzi a Gladbachot a mester kezei alatt. Mindehhez persze megvannak a jó emberei is.

A támadók között egyaránt szélvészgyors és bitangerős fizikummal megáldott labdarúgók találhatóak, gondoljuk csak Marcus Thuramra, Alassane Pleara, vagy Breel Embolora. A középpályán a komoly munkabírású Kramer és Neuhaus mellett a kifejezetten technikás Lars Stindl-re lesz még érdemes figyelnie a madridi védelemnek. A hazaiaknál az egyetlen igazán komoly hiányzó Zakaria lesz.

Összegzés

Itt bizony komolyan fel kell kötni a gatyát! A Gladbach pont azt a kellemetlen stílust képviseli, ami a legkevésbé fekszik a Madridnak. Ha azokat a területeket, amiket a Shakhtar megkapott múlt héten, ők is megtalálják, nagyon nagy problémákat okozhatnak a védelmünknek. Minden bizonnyal Zidane fiai maguknak akarják majd a kezdeményezés jogát, ez pedig elsősorban a labdabirtoklásban ölthet majd testet. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy kényelmes, nyugodt passzolgatásra biztosan nem lesz lehetőség, mert egyetlen rossz helyen eladott labdából villámgyorsan felérhet a Gladbach a kapunkhoz. Koncentrált labdajáratással, a játék lassításával és az ellenfél tudatos fárasztásával azonban lehet keresnivalónk.

Bízzunk benne, hogy a csapat a szebbik arcát mutatja majd kedd este. Afelől ne legyen kétségünk, hogy fizikailag embert próbáló, taktikailag pedig roppant érdekes és változatos mérkőzés lesz. A végeredmény pedig remélhetőleg nekünk kedvez majd…

Hasta el final! Vamos Real

Borussia Mönchengladbach – Real Madrid

Kedd, 21.00

TV: M4Sport

Bende

Share
Published by
Bende

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago