Categories: La LigaÖsszefoglaló

(Elő)Szezonkezdet: 0-0 a Sociedad ellen

Döntetlennel startolt a Zidane csapat a Sociedad ellen. Vesézzük ki mi történt a meccsen. Összefoglaló következik.

Kezdő

Madridisták, mikor meglátták a kezdőt.

A kezdő láttára, sok madridista előredőlt a karosszékében, látva, hogy Martin Ödegaard került be a csapatba, Casemiro kárára. 2014-15 körül megszokott felállás volt ez. Anno James Rodriguez pl. Odegaard tegnapi pozíciójában csillogott, Isconak is ez a poszt áll a legjobban. Zidane tehát kísérletezni próbált, Casemiro „pótlását” nem igazolással, hanem stílusváltással kísérli megoldani, legalábbis ez a felállás ezt sugallta. Erre a fajta kísérletezésre szükség lesz a szezon során, hisz ne feledjük, a bajnoki cím ellenére, a csapatunk még mindig egy átmeneti fázisban van. Az öregek, és Casemiro esetében a kirobbanthatatlanok tehermentesítését meg kell oldani, ezért én örültem, hogy Zidane ezt be merte vállalni. Ugyanakkor sok madridista félve várta a meccset, mondván,  a kontrák ellen átjáróház lesz a középpálya.

Első benyomások

A meccs első 10 perce után a saját benyomásom a csapatról: határozott, higgadt, felkészült. Nem érződött, hogy több hetes kihagyás után, érdemi előszezon nélkül, mindössze egy barátságos meccsel a hátunk mögött kezdtük a mérkőzést. A Sociedad magas (itt-ott intenzív) letámadását szépen tudták kigurigázni a srácok Capi vezérletével. A Madrid is magasan kezdte a védekezést, hasonló letámadással igyekezte Zidane gárdája megzavarni a Sociedad kihozatalait. Casemiro nélkül tehát az volt a stratégia, hogy szerezzük meg minél fentebb a bogyót. Ödegaard és Benzema voltak a főszereplők, de Rodrygo és Vini is besegített ebben. Ezen kívül Ödegaardnak védekező feladata nem volt, összekötő kapocsként funkcionált a védelem és a támadóegység között. Többen megjegyezték a kommentszekcióban, hogy nem kap elég labdát. Nekem ez abszolút nem tűnt fel. A széleken és középen vezetett támadásoknál is aktívan segédkezett Martin barátunk.

Madridi dominancia a 40. percig

A 11. percben jött az első figyelemreméltó akció, amikor is, Vini varázsolt 2 ember között. Bőröst is kiosztva verte és kerülte meg a védőit, akik csak szabálytalanság árán tudták szerelni.

A 12. percben jött a következő ígéretes támadás, de egy pontatlan passz gátolta meg a helyzet kialakulását. Ezt csak azért emelem ki most, mert ez a meccsen visszatérő elem lesz. A támadásépítés működött, de a végén szinte mindig jött egy blokk, rossz passz, rossz átvétel ami miatt meghiúsult a komoly helyzetre való esély.

Az első kapuralövés a 14. percben egy szép Ödegaard – Benzema kombináció után született meg, de 20-ról Karim lövése alig vánszorgott el a kapuig és Remiro könnyen fogta. Ezt pedig azért emelem ki, mert a kulcsszó a kombináció.

A félidő hátralévő részében is az volt jellemző, hogy a Madrid a széleken és középen is (!), próbálja feltörni a Sociedad falát. A bal oldal Vinivel és Mendyvel jóval aktívabb volt mint a jobb, ahol Rodrygo nagyon magára volt hagyva, Carvajal elég egydimenziós játékot mutatott be (overlap – beadás-blokk/senkinek nem jó középen). Rodrygonak így nehezebb dolga volt. A faék beadogatós taktika és U-alak helyett tehát, egy mindenhonnan támadó, kombinatívan játszani próbáló, letámadó Real Madridot láttam. A letámadás a 38. percben egy kapushibát eredményezett és ezzel a meccs eddigi legnagyobb helyzetét. Benzema hozta zavarba Remiro kapust, aki madridi játékoshoz passzolt, majd a francia kapta vissza a labdát és került kihagyhatatlannak tűnő helyzetbe… De sajnos a Sociedad játékosok megkönnyebbülve konstatálhatták a kapu előtt keresztben elguruló labda láttán: Elbenzemázta.

Kettő perc telt csak el, amikor jött a meccs legszebb akciója:

Ezt nehezebb lett volna belőni 1 fokkal, és az sem segített, hogy a támasztó lábával megcsúszott Benya. Nem akart összejönni az a gól.

Hogy muzsikált az ellenfél?

A 40. percig abból, hogy a Sociedad hogyan akarta megnyerni ezt a meccset, nem sokat láttunk. Keveset volt náluk a labda, és amint a letámadásukat kijátszotta a Madrid, visszajöttek kollektíve, (még a csatárokat is a saját térfelükön lehetett látni) és betolták a buszt. Támadásokra nem futotta az erejükből, 2 esetet jegyeztem fel, mikor megpróbálták „átrúgni” a csapatunkat, azaz labdaszerzés utáni gyors kontrát kezdeni hosszú indítással, de előbb Mendy egy taktikai fault és sárga lap árán állította meg az akciót, Varane pedig ahogy szokta, tanári módon lefülelte a kulcspasszt. A kapuralövések aránya 0-6 volt a Madrid javára. A 40-43. perc között azonban 3-6-ra módosult ez az arány rögtön. Először egy Mendy mögé belőtt labda után kiharcolt szögletből érkezett egy veszélyes fejes. A kirúgás után valahogy elvesztettük a labdát (a visszajátszást mutatta a közvetítés, így ez rejtély marad), és Isaak tök egyedül került ziccerbe. Bizony Courtois hosszú lábai nagyon kellettek, hogy ne kapjunk gólt a semmiből gyakorlatilag.

Félidei adatok

Figyelemre méltó volt a közvetítésben is látott Ödegaard heatmap, amiből leszűrhető a szerepköre és hogy aktívan próbált mindenhol, nyílván főleg középen operálni.

A csapatok hőtérképe:

A Sociedad nem nagyon tudott átjönni a saját térfelén. 30%-os labdabirtoklással nehezebb is az ellenfél térfelét kiszínezni. Nálunk a tavaly említett Vinicius sziget most is jelen van. A balról való betörés továbbra is fegyvere a Real Madrid támadójátékának.

Második félidő

A második félidőről lényegesen kevesebbet firkantottam a noteszbe. A COVID utáni mérkőzéseken tapasztalt egy félidőt megnyomok – egy félidőt átalszok, bevált taktika (:D) tűnt fel ismét. Az első 10 percben csak a Sociedad támadott, ismét nagy helyzetig jutottak, ismét a védelmünk jobb oldalán érkezett üresen a támadó. Ezúttal Kurtának nem kellett védeni, mellé lőtt Barrenetxea. A meccsen először éreztük, hogy az ellenfél támadni is tud és bizony a szerencse is kellett, hogy ne kapjunk gólt, ebben a periódusban. Ezt átvészelve, igazából semmi érdemleges nem történt tovább. A Soci ugyanúgy próbálta átrúgni a csapatot, mint az első félidőben, de a 60. percben pl. Vinicius (!) sprintelt vissza és szerzett is labdát (!) ezúttal, nem Mendy. Ezért piros pontot kellene adni neki (ha nem azért tette volna, mert érezte a bajt, miután ő maga belebonyolódott a cselbe és labdát vesztett). Én odaadom neki, mert elfogult vagyok.

Ínyenceknek való jelenet Ramositótól. A szenvedő fél Oyarzabal.

Zidane mesternek sem tetszett amit lát, ezért azt ordítozta, hogy ARRIBA, ARRIBA, de mivel nem hallották meg a játékosok, ezért beküldte Arribast, hogy tuti megértse mindenki, hogy FELJEBB FELJEBB a bdsrstnt! Bejött Starvin’ Marvin a South Park meséből is. (magyar fordítása Kákabelű volt, a továbbiakban én őt így elneveztem, kész.) A két ifjonc debütálhattak tehát a csapatban. Zidane azzal indokolta a becserélésüket, hogy 2 csatáros játékra nem akart átállni, ezért szélsőket kellett hoznia. Benzema lecserélése talán egy másik univerzumban szóba jöhetne nála. (Szegény Jovic) Kákabelű előtt adódott még helyzet is, azonban átvennie nem sikerült. Összeállt a KFC is, gólt azonban nem sikerült szerezni, a végén pedig annyira unatkozott már johnglade kommentelőnk, hogy ezt sikerült kreálnia:

Összegzés

Én nem álltam fel idegesen a stream elől. Elégedett voltam a bátor kezdővel, de még inkább azzal, hogy Casemiro nélkül, egy erős ellenfél ellen is jól tudott működni amit Zidane kigondolt a meccsre. Csak a gól hiányzott, ahogy Zidane a meccs utáni interjújában el is mondta. Negatívum, hogy a második félidőre (ismét) kipukkant a lufink. Ugyanakkor a szezon nagy problémája is előjött már az első meccsen. Ha nem Benzema, vagy Ramos, akkor ki fog itt gólt rúgni?

xG-k:

Rövid videós összefoglaló:

Aki lemaradt a szezonbeharangozó anyagainkról ide kattintva megtalálja, hogy a Merengués csapata, hogy áll a szezon egészéhez.

Gwolf

View Comments

Share
Published by
Gwolf

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago