Döntőt ért az új hadrend

A Real Madrid a nem túl biztató előjelek ellenére, a Valencia legyőzésével meglepően könnyedén jutott a Spanyol Szuperkupa vasárnapi döntőjébe. Zidane ezúttal jól alkalmazkodott a sérülésektől tizedelt keretéhez, és most elsősorban a rutinosabb játékosoknak szavazott bizalmat. Egyedül Jovic lógott ki a sorból a rendkívül szerény játékperceivel, de a 9-es pozícióba nem sok választása maradt a francia trénernek. Nem nagyon derült ki, hogy a Valencia milyen elképzelést szeretett volna megvalósítani, de az biztos, hogy a királyiak ezúttal nem hagyták. Összefoglaló következik.

Nem túl szimpatikus, ha az ember a saját vállát veregeti, de azért vegyük észre, hogy a mérkőzésen elég pontosan visszaköszönt a beharangozó nagyon sok megállapítása. Nem én vagyok ekkora király, a csapat és Zidane volt elég kiszámítható mostanában. Eddig.

  • Már az 5. percben veszélyes Varane fejest láthattunk
  • a 7. percben Valverde átlövést, később gól előkészítést csodálhattunk
  • a közönség a Madridnak csinált hazai pályát
  • klasszikus csatárjáték szinte nulla volt (részleteiben lejjebb)
  • első gól rögzített szituációból érkezett (bár itt Kroos nagyon szemfüles volt, és kamatoztatta kivételes rúgótechnikáját)
  • a Valencia hazai stadionjától távon nem találja a ritmust

Zidane ezúttal egy érett csapatot küldött fel, az említett 9-es poszt kivételével. Túltöltötte a középpályát egy olyan sorral, amihez hasonlót most egyetlen élcsapat sem tud felmutatni. Kroos, Isco, Modric, Casemiro, Valverde. És működött! Sokat ekézem a kopaszt, de most be kell látnom, hogy jól gondolkodott a meccs előtt. Azzal, hogy három kreatív, nagyon labdabiztos játékos mellé odatett egy csillagrombolót Case személyében, és egy Jolly Jokert, akit mi Valverdének hívunk, taktikailag megnyerte a meccset. Sajnos ennek kicsit kárvallottja is lett Jovic, aki azon túl, hogy elképesztően meccs- és önbizalom hiányos, most szerkezetileg sem élhetett igazán. Érzésem szerint a szerb egy gyorsabb, dinamikusabb, futósabb meccsen jobban érvényesülne, de amikor három olyan zseni tud háromszögelni, mint Kroos, Isco és Modric, akkor inkább a kapunak háttal labdákat kapó Benzema lenne jobb választás előre, mint a védelem mögé igyekvő Jovic. Nyilván kényszerhelyzetben volt Zidane, még Mariano jöhetett volna szóba, de most Jovicnak akart játékperceket adni. Miután lecserélte Jovicot, megdicsérte egyébként és lepacsiztak. Ahogy én látom, Zidane türelme egyelőre végtelen a szerb irányában.

Szerintem az első meccsein kicsit szerencsétlen volt, hogy lesről talált be, vagy egyszerűen elhibázta a helyzeteit, és nem alakult ki szakmailag és lelkileg sem az a kezdeti lendület, amivel komolyabb szerepet szabhatott volna magának a Real Madrid csapatában. Ennél a fontos elágazásnál a másik ágra sodródott, és vérrel-verejtékkel kell majd bebizonyítania, hogy a jelenlegi formájától ő sokkal jobbra is képes. Nem tudom, hogy ez sikerül-e neki, de 22 éves, az én bizalmamat még nem veszítette el. Kétségeim persze vannak, de én továbbra is adnék még időt neki. Lassan bekapcsolódunk a CdR küzdelmeibe is, jönni fog majd pár kevésbé vészes bajnoki, remélhetőleg kaphat majd sok perces meccseket, és lehetősége lesz áttörni azt a gátat, amit a kezdeti balszerencséje, és a Frankfurt utáni hatalmas ugrás épített elé.

A tapasztalt kezdő nagy türelemmel, és pontossággal járatta a labdát, a néha-néha magasan presszingelő Valencia nem tudta zavarba hozni ezeket a srácokat. Aztán Kroos okos, és technikailag tökéletesen kivitelezett találata, olyan mély sebet ejtett a Valencián, amit esélyük sem volt kiheverni. Ami szembetűnő volt, hogy hátrányban sem tudtak változtatni a játékukon, ugyanúgy visszavonva tartották a védelmüket, és látszólag további bekapott gólok elkerülése volt a céljuk. Feljegyeztem, az első komolyabb helyzetük a mérkőzés egy harmadánál alakult ki, amikor Gameiro került lövőhelyzetbe, de nem tudott élni a lehetőséggel. Már javában tartott a második félidő, amikor feljegyezhettük a Valencia első kapura tartó lövését.

De ne szaladjunk ennyire előre, hisz a Madrid második gólja végre egy nagyon szépen kidolgozott helyzet után következett, Valverde jobboldali beindulása volt a kulcs, amire kifogástalan passz érkezett Carvajaltól. Valverde és Modric játékos kapcsolata nagyon komoly, csak így közbevetném, hogy Valverde két átlövés gólját is Modric szolgálta ki, ezen a meccsen is letette a gólpasszt, csak oldalháló lett a végeredmény, és Valverdének is van már gólpassza Modric irányában. Most is az aranylabdás horvátot kereste Valverde a tanítani való visszagurításával, és ha nem is közvetlenül ebből, hanem a lepattanóból talált be a jókor, jó helyen érkező Isco; a helyzet előkészítése mindenképp dicsérendő.

Celades megpróbált már az 56. percben egy cserével változtatni a játék képén, Maxi Gomez jött be Kondogbia helyére, de az igazi változást Zidane cseréje hozta a játék képébe, amikor Mendy helyére Marcelo érkezett. Ekkor már egyébként 3-0 volt a javunkra, mert egy Jovic – Modric összjáték után a horvát megvillantotta játék intelligenciáját, és jobb külivel olyan okos gólt ragasztott, hogy egyből 3 meghívó csippant a Facebook-ján a Mensa Hrvatszkától. Sokat fogjuk még ezt emlegetni. Nem a fészbukját, hanem a gólt.

Visszatérve Marcelóra, sajnos szembeötlő volt, hogy ezúttal nem tudta a játék ritmusát felvenni, és mintha elkezdte volna a különféle hiba típusokat gyűjtögetni, volt eladott labdája a saját 16-osunk előtt, volt emberbe rúgott beadási kísérlete, volt elől rossz passza ígéretes helyzetünknél, volt rossz csele, rossz labdaátvétele, rossz védekező helyezkedése, és kétszer is úgy mentek el mellette labdával, mintha ott sem lett volna. Nehéz védeni, de kétségtelen, hogy Mendy után nagyon kontrasztban volt a teljesítménye, még akkor is, ha sérülés után van, és régen játszott tétmeccsen.

Szerda este a Valencia nagyon messze volt legjobb önmagától. Az első félidőben úgy be voltak szorulva, mintha osztálykülönbség lett volna a két gárda között. Hosszú percekig nem tudtak a saját térfelükről sem kijönni. Ha megpróbálkoztak egy labdakihozatallal, úgy tűnt, a Madrid akkor szerzi vissza a labdát, amikor csak akarja. Hozzá kell tenni, hogy érzésre a King Abdullah Sports City arénája a Madrid hazai pályája volt. Talán az is megérdemel egy mondatot, hogy a helyi közönség nem egy európai hozzáállással bír, végig fütyülték a szerencsétlen Valenciát, pedig pont elég lett volna, ha csak szurkolnak a Madridnak. De itt mások a szokások. A 43. percben már ment a mexikói hullám. Emlékszek olyan rijádi tenisztornára, ahol sorsdöntő szerva előtt nem akarta a füttyöt abbahagyni a közönség. Ez van.

Mindenképp szót érdemel, hogy a meccs abszolút sportszerű keretek közt zajlott, nem volt faragás, durva belépő, mintha némileg tényleg bemutató jelleggel léptek volna pályára Szaúd-Arábiában a felek. Az egyetlen sárgát Casemiro kapta, de erre már nem is nagyon van odds…

Ebben az alapfelállásban Modric az első félidőben gyakran volt a legelső emberünk, ez kritikája is lehet Jovicnak, mert a letámadásokat nem hajtotta végre olyan elánnal, mint a horvát. Kroos is sokkal előrébb játszott, mint szokott, és Isco is abszolút támadóan lépett fel. Ez Valverde és Casemiro együttes jelenléte miatt működhetett kiválóan. Megkockáztatom, hogy Isco évek óta nem játszott olyan jól, mint ezen az elődöntőn. Ha már Sragi dolgozott vele: 1 gól, 1 előkészítés, 1 kapufa, 123 érintés (a legtöbb), 9 sikeres csel (a legtöbb), 10 győztes párharc (a legtöbb), 95% passz pontosság (a 2. legjobb).

Ha ehhez hozzáteszem, hogy ő volt az egyetlen, aki kétszer is megpróbálta Jovicot kiugratni, és mindkettő sikertelen volt, akkor megvan a százalékban a különbség Krooshoz képest. Már 3-0-nál épp Isco toporgott két védő között leshatáron, kiugrásra készen, tekintete Krooson, aki tőle 6-7 méterre birtokolta a labdát és tökéletesen vonalban volt akár egy lapos passzhoz, akár egy védők feletti átlöbböléshez. A német hezitált, nem adta, majd eltette biztonságosan oldalra Casemirónak. Megint itt volt, és ezt emlegetem meccsek óta. Nálam sokkal értékesebb lenne, ha Kroos ezeket megpróbálná odatenni, és esetleg „csak” 95%-os lenne a passzmutatója, nem pedig 98-99. Voltak és lesznek olyan busz elleni szenvedéseink, amikor ezeken pontok múlhatnak. Ha Valverde elfutását a jobbon nem jutalmazza passzal Carvajal, akkor Isco gólja nem született volna meg. Toni nagyon tudja, amit tud, de ezeket simán hozzátehetné még!

Modric már fizikailag nem képes arra, amire pár éve, de most ő is nagyon kitett magáért. Vezére volt a presszingnek, és a védekezésből is kivette a részét. A gólja élményszámba ment! Casemiro hozta magát, egy komolyabb labdaeladása, és egy szabálytalansága volt, amire jókor osztotta be a sárga lapját, azt az embert, ott meg kellett állítani.

Valverdére lassan elfogynak a jelzők. Egyértelműen megérkezett, alap embere a csapatnak. Egyszerre képes előrefelé dinamizálni a csapatot, és hátrafelé biztonságot adni.

A Real Madrid hátsó sora ismét stabil volt (Mendyvel), Varane-nak sokadik meccsén van gólhelyzete fejjel, ezek is kellenek. Ramost nem bántanám a kezezésért, ez benne van. Ezzel együtt sok meccsen elengedik az ilyet. Ha nem a találkozó végén lett volna 3-0-nál, lehet a VAR se erőltette volna annyira. Courtois tartotta a jó formáját, volt egy mentése 40 méteren is, erre mondják, hogy együtt élt a játékkal. A büntetőnél megpróbált középen maradni, és hárítani egy „okos” lövést, de Parejo erőből verte fel a bal felsőbe, nem volt esélye.

Azt gondolom, hogy ez a felállás most túlmutathat önmagán, mert Zidane ezúttal egy nagyon komoly visszaigazolást kapott ezen taktikai hadrend mellett. Azért is fontos, mert évek óta sújt bennünket a csatár ínség, és a sorozatos sérülések is rendre ad hoc megoldásokra kényszerítik a trénert. Az 5 középpályás bármelyike, vagy inkább mindegyike odaér a meccs során gólhelyzetbe, és akár Kroos, Modric, vagy Isco van olyan rutinos, hogy ezek jó részét gólra is tudja váltani. De tudjuk, hogy Case és Valverde is el tudja találni a kaput! Látjuk, ezúttal is három középpályás gól született. Amikor elment CR, én azt mondtam, hogy majd a hiányzó gólmennyiséget odateszi a felszabadultabb középpálya, mert ezentúl nem kell minden labdával Cristianót keresni. Lehet, hogy ehhez találta meg a felállást Zidane. Képzeljük el ezt Jovic helyén Benzemával, és mondjuk Isco helyén Hazard-ral. Hm. Ide nekünk azt a Cityt! (Azzal együtt, hogy Isco nálam a meccs embere!)

Külön örülök annak, hogy vasárnap újfent egy erős csapat ellen próbálkozhat ugyanez a hadrend, és további bizonyítékokat lehet gyűjteni, hogy ez igenis gólerős, és működik. Zidane helyében ma leülnék Joviccsal és újranézném a meccset, a konzekvenciák levonása után újra kezdetném vasárnap. Jót tenne neki.

Ha a Valencia csak ennyit tudna, nem végezne a La Liga első felében. Otthon harapnak, és sorra jó meccseket játszanak, de saját stadionjukon kívül időnként teljesen elvesztik a fonalat. Tudjátok melyik a másik ilyen csapat spanyol honban? Úgy van, a Barcelona. Vajon megkapjuk őket a döntőben? Én nagyon szeretném! Ez csütörtök este kiderül.

Itt vissza lehet nézni a meccs legfontosabb jeleneteit.

Sultan

View Comments

Share
Published by
Sultan

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago