Categories: La LigaÖsszefoglaló

Balett az esőben (Eibar – Real Madrid összefoglaló)

A mostanában megszokottá váló, pozitív, kreatív futballt hozva könnyedén nyert Zidane csapata az esővel áztatott baszk estén. Benzema kétszer, Ramos és Valverde egyszer-egyszer köszönt be a hazai kapusnak. Nézzük a részleteket.

A mérkőzés

Zidane a várakozásoknak megfelelően valóban nem sokat rotált: a sérült Marcin kívül Kroos és Rodry kapott pihenőt, helyükre Mendy, Modric és Lucas került. A meccs egy lesben elhalt Benzema helyzettel, és Escalante elütődésével indult Mendy által. A 10. percben egy gyors kontra végén Hazard beadását Benz karatézta kapura, de Dmitrovic nagy bravúrral védett. A 17. percben Benzema szerzett gólt egy kavarodás után: ő adta be, majd össze-vissza lőtt és pattogott labdát Fede passzolta ki a szélen maradt Benzemához, aki az üres kapuba lőtt, 1-0. 3 perccel később Eden indult meg a bal szélen, egy okos testcsellel elvitte volna De Blasis mellett, aki csak szabálytalanul tudta megállítani a belgát. A tizenegyest Ramos gurította be higgadtan, 2-0. Az első vendéglövés Escalante nevéhez fűződött, aki jó 30-ról bombázta rá, de mellé. Nem sokkal később Hazard csodás passzt adott Lucasnak, aki ismét kiharcolt egy tizenegyest, ezt ezúttal Benzema rúgta ugyanoda, ahova a Kapitány az előbb, 3-0. A 33. percben Carvajal beadása csúszott le, de annyira, hogy majdnem beesett a felsőbe.

250 meccs Madridban. Gratula Dani!

A második félidő elején az Eibar próbált irányítani, de elég meddő mezőnyfölény alakult ki. Az 55. percben aztán Kázmér sérült meg ijesztően, de később vissza tudott térni. Az ő hiányában nagyon szétesett a csapat védekezésben, de Hazard és Benzema levezényelt egy gyors, de eredménytelen kontrát. A 62. percben Fede lőtt egy gólt: Modric tette vissza az üresen érkező uru elé, aki kroososan gurította a jobb alsóba, 4-0. A német robot áramkörei elégedetten búgtak a padon. A 71. percben aztán kettős csere következett: Zidane Valverde és Hazard helyére hozta Iscot és Viniciust. És a 81. percben végül Brahim is beszállt, Lucast váltotta. A meccs végére aztán egy komolyabb Vini meginduláson kívül nem maradt semmi érdemleges, a mérkőzés végére is 4-0 maradt a táblán.

A csapat

Örömmel jelenthetem, hogy tendenciózusan jól játszik a csapat. Az Eibar Európa legintenzívebben presszingelő csapataként van számontartva idén, azonban ebből nem sokat vehettünk észre, hála a madridi játékosok okos, koncentrált játékának. A labdakihozatalok ennek megfelelően gyorsra és precízre voltak állítva a csapat fejében. A játékosok folyamatosan mozgásban voltak, hogy passzopciót nyújthassanak a labdás társnak, amiből néhol egészen szemet gyönyörködtető labdakihozatalok és támadások kerekedtek.

Ezen felül Zidane nem sokat rotált, viszont azt most tökéletesen tette. A Marcelo – Mendy csere várható volt, ahogy az is, hogy más változást nem látunk a védelemben. A középpályán ezúttal Kroos pihent, így a másik három középpályás kezdett. És ezt nagyon jó döntésnek gondolom (nyilván utólag könnyű okoskodni). Kroos egy zseni, évek óta a legszűkebb elitben van a saját posztján. Viszont, néha fölöslegesen lassú és körülményes tud lenni a támadások építésében. Ez egy nagyon keményen presszingelő csapat ellen könnyen visszaüthet, ha a német nem a legjobb napját fogja ki, vagy esetleg fáradt, mert túl van játszatva. A hiányában főleg Modric vette át a karmesteri pálcát, de Fede és Casemiro is több szerepet kapott a támadások építésében, mint Kroossal a pályán.

Ez a váltás pedig az egész csapat játékára kihatott. A transition sokkal direktebb volt, a kontrák talán tegnap ültek a leginkább Zidane visszatérése óta, és ez több játékos teljesítményének kedvezett. Egyrészt a kezdőbe újonnan visszakerülő Lucas csinálta, amihez a legjobban ért: nyargalászott a vonal mentén. Ő a felállt védelmek ellen általában annyira hatékony, mint szivacskalapács a betonfal ellen. A befutható területek előhozták a jobbik énjét, amit egy klasszik Lucas-tizenegyessel koronázott meg. Így azt is kijelenthetjük, hogy ez a váltás a kezdőben is jól sült el. A cserékkel Zidane nem igazán tudott hatni a meccsre, de nem is volt rá szükség. Vini kapott egy kis teret, hogy ficánkoljon, ahogy Isco is, és végre Brahim is pályára került. Jó meccs volt Mester, csak így tovább!

A játékosok

Kurta nem igazán volt megdolgoztatva ma, de amikor kellett, jól oldotta meg a feladatát. A védőknek volt néhány kényelmetlen passza felé, de mindet magabiztosan és higgadtan kezelte. Carvajal meccsek óta jó teljesítményt nyújt, és ez ma sem volt másképp. Varane és Ramos a védekezésbeli feladatokat jól megoldotta, de mindkettőnek volt néhány idegesítő eladott labdája. Ez tegnap nem okozott problémát, de egy komolyabb ellenfél ellen nem fognak jól esni a csapatnak. Az, hogy ennek az oka a fáradtság és dekoncentráltság között milyen arányban oszlik meg, jó kérdés, de Militaót mindenképp jó lenne játszani látni. Mendy is hozta a szokásos Mendy-t. Védekezésben egyszer verték meg a meccsen (bár az elég csúnya volt), támadásban pedig vannak limitációi, de ott is maximálisan odatette magát.

Valverde meglőtte az első gólját a csapatban, és ismét hozta a dinamikus, okos játékát. Modric nem a régi, de ez érthető is. Ma egy másik szerepbe került, mint általában szokott, de rutinból ezt is megoldotta, jól mozgatta a csapatot. Kázmér barátunknak volt néhány kisebb hibája, de ő is rutinból lehozta a meccset.

Lucasról már beszéltünk, a másik oldalon Hazard pedig lehozta valószínűleg eddigi legjobb madridi meccsét. Az Eibar játékából adódóan kihasználhatta legnagyobb erősségét: nagy sebességgel rávezetni a labdát az ellenfélre. Összehozott egy tizenegyest, és olyan megoldásokat rántott elő, amiket utoljára Londonban láttunk nála. Emellett nagyon fontos, hogy bár majdnem minden szurkoló gólokat vár tőle, őt ez nem igazán zavarja és a társak kiszolgálását helyezi előtérbe. Benzemával nagyon jó kémiát kezdenek kiépíteni, látszik a játékukon, hogy már nem kell a másikat látniuk, hogy tudják, hogy hova kell adni a labdát. Ezek még nem mindig ülnek, de ez az a dolog, ami idővel csak jobb lehet. Benzema lőtt két gólt, amire rég volt példa a bajnokságban, látszott is a francián a felszabadultság. Egy kis pihenőt ő is megérdemelt volna, de sajnos az ilyen meccseken is csak hármat lehet cserélni, pedig nagyon megnéztem volna Rodrygót középen.

Összegzés

Az irány jó, a játék szép, csak egy kicsit jobban kéne használni a keret adta lehetőségeket. A válogatott szünet jó alkalom lehet a Mesternek ennek átgondolására és a jelenleg még meglévő hibák kijavításának kiötlésére. Reméljük, hogy a szünetben nem sérül meg senki, és ugyaninnen, vagy még feljebbről folytatja Zidane és csapata a menetelést. Hala Madrid!

Videjjó

 

Raulitás

View Comments

Share
Published by
Raulitás

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

3 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago