Categories: Beharangozó

Pontatlanul is jó irányba

Nem tartom a tegnapi meccset annyira tragikusnak, mint azt az általános visszajelzések láttatni vélik. Volt már ilyen meccsünk, nem is egy, és lesz a jövőben is: rengeteg helyzet, kézben tartott mérkőzés, de a Real Madrid nem képes nyerni. Ám a meccs képe, a játékunk következetes és előremutató.

A Betis a Beharangozóban is említett 2×5 bekapott gólcsomag után nem akart újra abba a hibába esni, hogy bátran, de botor módon hal meg idegenben. Rubi felmérte a lehetőségeit és olyannyira túlbiztosította csapatát személyi szinten, formációban és taktikában, hogy a kezdő sípszó előtt nyilvánvaló volt, ők egy pontért jöttek.

5 védő, de még a két belső középpályás egyike is klasszikus belső védő volt Bartra személyében. Mélyen visszahúzódó csapat, szoros kapcsolat a csapatrészek között. Igazából 7 mezőnyjátékosuk folyamatosan a kapujuk előtt őrizte a 0-0-át. Az első három ember szabadon mozoghatott, de nekik is a védekezés volt a legfontosabb dolog. Beszédes, hogy a Betis nem vitt végig hagyományos kontrát ellenünk. Nem játszották ki a labdaszerzéseiket ziccerig, mert nem ment elég ember egy-egy kontránál. Fekir és Canales távoli lövései jelentették a Betis támadásterveit.

Zidane nem tervezett rosszul. Azért, mert nem nyertünk, ne legyünk már rögtön ítélő és rosszindulatú bíróság felkent tagjai. Modric sokkal magasabban játszott, mint korábban, de ezzel egyúttal Kroos mélyebben játszott, mintha Valverde lett volna a pályán.

Az első félidőben teljesítettünk jobban, bár a másodikban voltak nagyobb helyzeteink. Tehát, ha a csapat első és második félidejét hasonlítjuk össze, akkor mondhatjuk, hogy valamennyivel gyengébben játszottak a srácok a második 45 percben, ám én inkább azt tartom igazabbnak és fontosabbnak, hogy még a második félidei játék is bőven elég lett volna a győzelemhez.

Hogy miért nem sikerült? Tőlem távol áll, hogy személyi szintig viszem le az indoklást, de most mégis így teszek. Mendy és Vinicius kihagyott helyzetei miatt ezt a két srácot tudom érvként elővenni. Fontos, hogy nem bűnbakként tekintek rájuk. Nem hiszem, hogy ezzel előrébb lennénk.

Mendy lehetősége előtt a játék csodálatos volt. A fellőtt labdát Benzema visszakészíti, Kroos egyből indít. Hogy kit, azt csak ő tudhatja. Hiszen Hazard és Mendy is elérte volna a labdát. Sok helyen olvastam, hogy Hazardnak kellett volna elvinni azt és kapuig menni. Nem tartom helyesnek ezt, mert Hazard a vonal irányába futott, míg Mendy a kapu felé és már gyorsabban, mint Hazard (hamarabb kezdett el rohanni, hamarabb vette fel a maximális sebességet). Ha a belga viszi el a labdát, véleményem szerint legalább két ütemet veszít, míg kapu irányába fordul. Mendy-t is majdnem beérték, Hazard viszont biztos, hogy védővel ütközött volna még a box előtt. Persze, lehet ezzel a gondolatsorral vitázni, szívesen is veszem, ha így lesz. Annyit még, hogy ha én lettem volna akár Mendy, akár Hazard helyében, ugyanígy cselekszem, mert Mendy a kapu felé, már teljes sebességgel rohant – ez a logikusabb választás. Ami viszont bántó fájdalom volt, hogy kaput sem talált, sőt, igazából olyan helyzetből csúnyán mellé lőtt. A Lyonban oldott meg ezeknél nehezebb helyzeteket is…

Vinicius helyzete előtt Mendy tekerte be a labdát, azt hiszem, jobbal. A francia balhátvéd üdvözlő posztját én írtam, és már akkor kiemeltem, hogy nem jön zavarba, ha jobb lábbal kell játszania. Nem csak a beadása előtt, de sokszor mezőnyben, akár labdakihozatalnál is bátran passzolt, vagy ívelt jobbal. Nekem az ő egyéni játéka tetszett a legjobban, mert sokszor azt láttam egy-egy döntésén, hogy itt egy DÖNTÉSRE KÉPES játékos játszik, aki nem csak a következő, de az azt követő lépést is bekalkulálja. Számomra nagyon boss volt számos megoldása. Mondhatnám úgy is, hogy uralta a területet.

Amit viszont meg kell jegyeznem most is, és most épp Vinicius és Mendy kapcsán, hogy rohadt nagy büntetéssel kezelném klubon belül is a színészkedést. Mindketten eljátszották a nagy halált, és mindkétszer jól döntött a spori. Személy szerint elítélem a színészkedést, nem tartom férfiasnak, nem tartom elegánsnak, na, egyszóval tiszta barcás az egész. Feledjük el. Küzdjünk tisztességesen.

S akkor végre Vinicius helyzete… mert a gondolatmenet ott szakadt sokfelé. Olvastam olyan kérdést, hogy a technikai képzettsége miatt nem tudta esetleg erősen meglőni? Ennek a kérdésnek nincs értelme. Persze, bizonyos lábtartással erősebben tudsz rúgni, mint másokkal, de 6-7 méterről egyrészt ez az erő is elég kellett volna, hogy legyen, másrészt ha kétszer olyan erősen lövi meg, a kapusban akkor is elakad. Mert itt a kapus nagy bravúrt mutatott be, ezt ne vegyük el tőle csak azért, hogy Vinit kínpadra tegyük. Jobban kifordított bokával talán elkerüli a lövés a kapust és a hosszú kapufa mellett begurul, viszont Mendy helyzete után ez volt a legnagyobb lehetőségünk. A brazilt azért kell elővenni, mert túl sokszor nem élt a lehetőséggel. Ezt a konkrét helyzetet ki lehetett hagyni, még akkor is, ha agyvérlobbot kaptunk miatta, ám az ő egyéni, kapu előtti döntéseinek egy újabb hibás, sőt, sorozatosan hibás tagját láttuk. Ez mentális kérdés. Nem csak egy megoldás létezik, nyilván a legegyszerűbb, ha betalál egy nehéz szituációban, amivel meccset nyer/döntetlenre ment egy találkozót.

Ami tetszett, az a csapat hozzáállása, érett gondolkodása, változatos támadásai. Igen, nem nyertünk, de a Betisnek nem sok esélye volt veszélyt teremteni sem. Persze, Tibi védései… Azok nagy része a kameráknak szólt. Ok, ez persze enyhe túlzás, de érzékeltetni akarom, hogy nem arról volt szó, hogy Tibi tartott minket meccsben. Most nem. Azt persze jó látni, hogy milyen magabiztosan avatkozott játékba. Ezt fel is jegyeztem magamnak. Alakul nála is a történet a helyes irányba. Csak már a mai, web3.2.7.4.8-as verziójú szurkolók tényleg mindent azonnal akarnak – azt már elfelejtik, hogy a jó munkához idő kell.

Ugyanez igaz Hazard-ra is. A gólját jogosan vették el, de a belga az egyéni akciót klasszis szinten oldotta meg.

Írtam a változatos támadásokat, ezekre gondoltam: voltak beadások a klasszikus fajtából, elsősorban a meccs utolsó szakaszában; mélységi felpasszok (Lukita átlépése Benzema lövése előtt, Mendy lehetősége); második hullámba visszatett labdák az oldalvonal mögül; keresztbe vezetett labdák utáni passzok lövésre; gyors súlypont-áthelyezések. Nem nyertünk, de jó volt látni ezt a csapatot és ezt a játékot is.

Viccesnek tartom, hogy Modric egyáltalán nem volt rossz, de épp annyi dinamizmust vesztettünk vele Valverde ellenében, amennyi talán még kellett volna 2-4 helyzetre egy, az előző ellenfélnél sokkal jobban, sokkal zártabban védekező ellenféllel szemben.

Ami nem tetszett, az Vinicius és Carvajal együttes játéka és Vinicius egyéni játéka. Tartom, hogy nem tudja megtanulni a jobb oldalt Vini és az az ösztönös kémia, ami Rodrygo és Dani között most is látható volt, az nem lesz jelen a kettejük játékában. Persze, ha Zidane az eredetileg balszélső Viniciust a jobb oldalon játszatja, akkor nem feltétlenül a brazilban van a hiba. Hazard jobb teljesítményre képes a jobbon, mint Vinicius és az utolsó 15-20 percben bizony meg lehetne oldani úgy is, hogy a belga veszi át Rodrygo helyét. A brazilok cseréje után Dani támadásban való teljesítménye csökkent, mert más profilú játékos volt előtte.

Amit feljegyeztem még magamnak, az épp Rodrygóhoz kapcsolódik. Annyira tetszik, ahogyan a beadások előtt úgy fut a védőre, hogy bőven hagy helyet magának a testcsel utáni irányhoz és a beadáshoz. Nem az van, hogy közel engedi magához a védőt és utána szorongatott, nem túl ideális helyzetből ad be. Ez utóbbi Vinicius, de nála épp azért (lenne) hasznos az egy-az-egy elleni játékok erőltetése, mert sokkal jobban oldja meg a szűk helyeken való forgolódásokat. Rodrygo értelmezi és használja is a területet. Ezért is tudja, mikor lehet Benzemához közelíteni és mikor nem kell.

És akkor el is jutottunk BigBenzhez. Neki volt talán a legnehezebb a tegnap esti meccs, mert nem kettő, hanem három szabad belső védő dönthetett arról, hogy éppen melyik kettő fogja árnyékként követni. Nem tudott hatékony lenni, mert elfojtották a játékát és ebben talán segíthetett volna Zidane annyiban a meccs végén, hogy nem Jovicra cseréli le, hanem Jovicot behozza mellé és 442-re vált át a mester. Beadni tudtunk volna így is, de akkor nem Ramosnak kellett volna 15 percen át centert játszania és Casemirónak belső védőt a Capi helyén.

Ám ettől függetlenül, a tegnapi meccsen a csapat jól játszott, egyéni játékban több volt a jó teljesítmény, mint a rossz (szerintem csak Varane volt átlagon aluli, több megoldása is rossz volt). Bízom benne, hogy Mendy bejátszotta magát (nyilván nem), és Modric ezt a meccset úgy kapta meg, hogy a Galata ellen Valverde játszik majd.


Statisztikai rovatunk következik…

22 lövésünkből 7 talált kaput. – Amott 13/3 a mutató.

63%-ban volt nálunk a labda, és el lehet mondani, hogy nem csak labdatutujgatásra használtuk ezt fel. Komolyan mozgattuk az ellenfelet, de a csuklós buszukat nehéz volt szlalomra, vagy borulásra késztetni.

Támadásainkat a széleken építettük föl (40%-ban a jobb, 38%-ban a bal oldalon), a lövéseket természetesen középről indítottuk döntő többségben (68%).

A gólszerzési kísérleteink 50%-a a tizenhatos és az ötésfeles közötti területről indultak. 14% az ötésfelesen belülről, 36% a boxon kívülről.

Ezt most vessük össze azzal, hogy a Betis nem támadta a kapunkat az ötösön (+ fél méter) belülről, viszont 62%-ban a tizenhatoson kívülről lőtt.

A labda a tiszta játékidő 43%-ban a Betis védőzónájában volt, 37%-ban a középső harmadban.

A legtöbbször Benzema kísérletezett gólszerzéssel (6,de csak kettő talált kaput), őt Ramos követi (5, kettő talált kaput – khm… ha Jovic Benzema mellé jön be…). Érdekes, hogy a harmadik helyen Vinicius áll 3 (kettő talált kaput) lehetőséggel.

A legtöbb szerelést Dani Carvajal mutatta be (4), őt Varane követi kemény kettővel. Ezzel nem Varane-t szólom le, hanem a Betis meccstervére utalok vissza. Dani és Lukita tudja felmutatni a legtöbb lefülelt átadást is, ám csatlakozik hozzájuk Mendy is (2-2-2).

A legtöbb sikeres cselt ki más, mint Hazard mutatta be, 6 alkalommal verte át aktuális védőjét. Érdekes, hogy ha a két csapatot nézzük, akkor a második helyen egy Betis-játékos áll, Alex Moreno, két darab sikeres csellel.

Ami a passzbiztonságot illeti, nyilván az első helyet meg sem kell nevesíteni a csapatban, csak annyit írni, hogy 93,6%, majd jön Ramos és Modric, ami viszont nagyon jó hír – legalábbis szerintem – az a negyedik helyen 90%-kal érkező Rodrygo. Fiatal kora ellenére is megbízható a mezőnyben!

Kulcspasszokat tekintve az első talán kissé meglepő módon Mendy 5 darabbal, majd Kroos és Dani jön 3-3 ilyen átadással.

Ők hárman voltak a legtöbbször játékban, illetve náluk van a legtöbb labdaérintés. Első Carvajal 121 érintéssel, Kroos 92, Mendy 90. A három belső védő által nyomorgatott Benzema csak 35 alkalommal ért labdába, tőle kevesebbszer csak Jovic és Vinicius. Igen, még Tibi is többször ért a játékszerbe, mint Benzema. Ha kell még egy adat, hogy a Betis jól oldotta meg a meccstervét, akkor ez az. Benzemát nem tudom elővenni, hiszen nem játszott rosszul, egyszerűen elszívták előle a területet. Ám még így is volt két távoli lövése, egy csodálatos, mellel lekészített labdája és egy Nistelrooy-ra hajazó harcolós-brusztolós helyzete.

A legtöbb fejpárbajt Ramos nyerte (5), s ami külön öröm, Mendy a második 4 nyerővel. Tök jó érzés, hogy van ott védekezésben egy emberünk!


Az a bizonyos kezezés…

Aki esetleg nézte a Real meccse előtt a Fradi meccsét is, ott is volt egy hasonló szituáció – persze nem pont ugyanilyen. Ott is beadás volt, ott is kezet ért a labda, de ott sem fújták be.

Bár a madridista énem nyilván tizenegyest kiáltott és láttam már olyat, hogy ezért be is fújták a büntetőt, de aludva egyet a sztorira, nem tartom tizenegyesnek az esetet. Nem minden kéz ér büntetőt.

Ám az aktív kommentelés miatt az indoklást meghagyom gwolf barátunknak, aki szívesen bekommenteli, hogy miért nem volt ez tizi…


A videós összefoglaló felé annyit még, elköszönésként, hogy a bajnokság szempontjából ez az elhagyott két pont is sorsdöntő lehet – ha így nézzük. A csapat teljesítménygörbéje szempontjából pedig ki merem jelenteni, hogy jó úton járunk – ha úgy nézzük.


A Real Madrid-Barcelona-Atletico hármas idén, a Ligában:

Jose

Share
Published by
Jose

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

3 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago