Categories: La LigaÖsszefoglaló

Oda a veretlenség! (Mallorca – Real Madrid összefoglaló)

A Real Madrid elszenvedte a 2019/20-as La Liga sorozatban az első vereségét. Oda az első hely is a tabellán, és ez jelenleg csak a kisebbik bajunk a két nap múlva esedékes törökországi BL találkozó előtt. Vajon felrázható a gárda a nagyon fontos Galatasaray elleni összecsapásra? Vajon Zidane képes erre?

Zidane alaposan felforgatta a kezdőjét, egyrészt az ismert sérülések okán, de még inkább a jövő heti BL találkozó kedvéért. Jobb bekkben Odriozola futott ki a gyepre, a két belső védő Militao és Ramos voltak, míg a baloldalt Marcelo kapta meg. Előttük Casemiro szűrt, és hosszú idő után először Isco és James egyszerre lehetett kezdő. Elől Benzema csatasorba állítása borítékolható volt, hisz neki nem voltak válogatott kötelezettségei; mellette Jovic és Vinícius alkották a támadó triót. Az egészen biztos, hogy ilyen összeállításban még nem kezdett a Real soha.

Hiába kezdte aktívan a mérkőzést a Madrid, lényegében az első épkézláb Mallorca támadás után hátrányba került. Lago a baloldalon lopta magát egyre közelebb a kapuhoz, Odriozola mozgott előtte, de a baleári támadó a jobb lábára tudott cselezni, és a kapu baloldalába tekerte a labdát. Sajnos senki sem segített be Odriozolának, és érzésem szerint Courtois léphetett volna egyet balra, ahogy a csatár megcsinálta a cselt, mert abból a pozícióból igazából semmi más nem következhetett, mint, ami meg is történt. Jobbal a hosszúra csavart a csatár. Odriozola miatt a rövidbe való visszahúzás abszolút nem volt valószínű. Courtois abból az állásból nem érhette el. 1-0

Jó lenne azt írni, hogy sebességet váltott a Madrid, de ez csak villanásokra következett be. Ehelyett újabb szívbaj kerülgethette a Real szurkolóit, amikor Ramos és Militao oda ajándékozott egy labdát az ellenfélnek a 16-os előterében. Bár játékszert gyönyörű mozdulattal verte be Budimir a jobb alsóba, de maradt az egygólos hazai vezetés, mert les miatt annulálta a gólt a bíró. Jogosan.

Sajnos Vinícius az első félidőben megint csak árnyéka volt tavalyi önmagának. többször is rossz megoldást választott. fölé lőtt, vagy ígéretes helyzetben a kapufa mellé lőtt, miközben mindkét oldalán volt érkező társ.

James volt dicsérhető, ő adott Benzemának egy forintos labdát, sajnos a francia a felső kapufát találta el.

Isco a meccs elején nagyon sok futással igazi box to box munkát végzett. Többször elkérte a labdát hátul, és pillanatokkal később a legelső emberünk volt. Persze ezt se lábbal, se tüdővel nem lehet bírni sokáig. Aztán teljesen beleszürkült a mezőnybe.

Az első félidő derekán egy közvetítési hiba miatt percekre nem volt követhető a meccs, de nem vagyok biztos benne, hogy ez jó volt, vagy rossz. Legyen ez az első félidő kritikája.

Minimum egy cserét vártam volna a félidőben, egy Mourinho biztos meghúzta volna. (Én Jovic helyére hoztam volna Rodrygót.) Nem, nem szeretem Mourinhót, de azért taktikailag ott volt, és képes volt egy meccs sorsába beavatkozni. Ez Zidane-nak emberemlékezet óta nem sikerült.

Sajnos a második félidőben sem tudott a Real Madrid veszélyesebbé válni. Pedig Zidane magához képest gyorsan cserélt, a 65. perc környékén, és a cseréi sem voltak rosszak. Isco és Jovic ment le, helyettük Rodrygo és Valverde léphetett pályára. Isco nem tudom, mire vár, egész egyszerűen már nem emlékszem, mikor láttam tőle olyan teljesítményt, amivel a jobbak között lehetett volna említeni. Jovic ezidáig semmit sem mutatott, aminek örülni tudnánk. Ami aggasztó, hogy a fejlődést se látni arról az igazán alacsony szintről, amin jelenleg szenved. Türelem van még, csak fogy.

A meccs negatív hőse lett Odriozola. Pedig meggyőződésem, hogy nem ezt érdemelte volna. A kapott gólban egyértelműen szerepe volt. Igaz, hogy nem kapott segítséget (valakinek egyértelműen rá kellett volna duplázni a labdabirtoklóra), és ahogy föntebb árnyaltam, szerintem Courtois is benne van a gólban, de alapszabály, hogy inkább kifelé tereljük a támadót az oldalvonal felé, úgy helyezkedünk, hogy befelé cselezve legyen nehezebb dolga. Érezhette ez ő is, mert a meccs további részében mintha kettőzött erővel hajtott volna. A második játékrész elején egymás után három nagyon fontos tisztázása is volt. De a legtöbben mégis arra a teljesen felesleges, elkésett becsúszásra fognak emlékezni, ami miatt megkapta a második sárga lapját, és emberhátrányba sodorta a csapatát. Sajnos a szombat esti Real Madrid nem az a csapat volt, mely az első fordulóban a Celta vendégeként 10 emberrel is dominálni tudott, sőt gólt is szerzett. Ez a Madrid most 11 fővel is kevés volt ehhez a semmi különöset nem mutató Mallorcához.

Ez leginkább azért szomorú, mert lehet azon vitázni, hogy a jelenlegi lehetőségek birtokában milyen kezdőt küld a pályára Zidane, de ezt a rém gyenge, kiesőhelyen tanyázó Mallorcát, szinte bármilyen összeállításban meg kellett volna verni. Ez csak részben Zidane sara. A játékosokat is illene már elővenni végre! Minimum közös a felelősség. Persze érthetetlen Zidane játékos politikája, ahogy összeállt az idei keret. Tudjuk, kiket űzött el, és kiket hozott. Kikben bízik, és kikben nem. De nincs játékrendszer, nincs taktika. Olyan alapvető játékelemek sem mennek, mint a rögzített helyzetek, vagy szabadrúgások.

Nagyon jó volt a megelőző poszt gwolf94-től, mely azt feszegette, mennyire veszélytelenek vagyunk pontrúgásból. Ez kiválóan tükröződött ezen a meccsen is. Ez különösen súlyos tény annak a fényében, hogy a Zidane féle „íveljük be, oszt’ majd lesz valami” taktika egyik legfontosabb eleme kellene, hogy legyen, hogy jól érkezik a támadó szekció az oldalról befelé tartó labdákra. De ez sem működik.

Egyre nagyobb talány számomra Vinícius. Sodródok az érzés felé, hogy egy soha be nem teljesülő ígéret marad a srác. Nem szólhat minden meccse arról, hogy nem volt rossz, de tud ő ennél jobbat is, miközben a kapura gyakorlatilag nem veszélyes. Solarival valahogy megvolt a kémia, de Zidane-nal ez eltűnni látszik.

Szép lassan bevallhatjuk magunknak, hogy a Ligában az eddigi első hely volt nagyon hízelgő. A hullámzó teljesítmény mélypontjai eddig a BL-ben halmozódtak, és a hullámhegyek a Liga idegenbeli meccsein.  De eddig tartott a szerencse és a veretlenség. Ha a tabellára nézünk, nincs dráma, minden nyitott még, viszont valami nagyon komoly változásra lenne szükség ahhoz, hogy reálisan harcoljunk kupákért ebben a szezonban.

Nem tudom Zidane tudja-e, hogy mi volt a recept a Celta és a Sevilla ellen, de ha szeretné ezt az állást, nagyon hamar abba az irányba kell terelni a Real Madridot. Legközelebb kedden, Törökországban.

Sultan

Share
Published by
Sultan

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago