Categories: La Liga

Rodrygo a félig csiszolt gyémánt

Az ifjú brazil, Rodrygo Silva de Goes a Real Madrid egyik legígéretesebb igazolása lehet Cristiano Ronaldo óta. Míg Hazard és Mendy esetében nagyjából tudjuk, mire számíthatunk, hisz európai jegyzett bajnokságokból érkeznek, és viszonylag sokat láthattuk játszani őket; addig Rodrygóval egy elképesztően komoly potenciál érkezett a klubhoz, amit még formálni és fejleszteni kell. Vajon megfelelő korban és felkészültséggel érkezett? Vajon jó kezekben lesz Zidane alatt? Lehet belőle CR szintű, aranylabdás gólgép? Ezt majd az idő megválaszolja, addig is nézzük, mit lehet róla tudni most!

Roberto Carlos a 6. szezonját nyomta a Real Madridban, már Luis Figo is túl volt a Barcán és a Real Madrid mezében kezdte a második évadát. A Super Depor volt a címvédő, de a Real visszakerült a Primera első helyére, Raúl volt a gólkirály 24 góllal, és olyan futballisták rúgták a bőrt a királyiaknál az említetteken kívül, mint Salgado, Hierro, McManaman, Guti, Solari, és még néha kevertük Geremit Makélélével.

No, ebben az évben született Rodrygo. 2001-et írtunk.  

A kis brazil fiúcska 10 évesen lett a Santos akadémiájának a tagja. Ekkor még futsalozott is párhuzamosan, ami kiváló tanulópálya volt a technikai fejlődéshez. Persze róla is előkerült egy felvétel, ahol Real mezben pózolt kölyökként.

Persze, már gyerekként is

Szépen lépdelt a korosztályos csapatokkal felfelé, és 16 évesen került be először a nagy csapat keretébe, majd 4 hónap múlva, 2017. július 21-én aláírta első profi szerződését a Santosszal.

Pályafutása töretlenül fejlődött, „2017. november 4-én mutatkozott be a brazil élvonalban, a Série A-ban az Atlético Mineiro elleni 3–1-es hazai győzelem alkalmával Bruno Henrique Pinto cseréjeként. 2018. január 25-én megszerezte első gólját is a csapatban egy Ponte Preta elleni 2–1-re megnyert mérkőzésen az állami bajnokságban.

2018 március 1-jén debütált a Libertadores Kupában is, 17 éves és 50 napos korában a Santos történetének legfiatalabb játékosává vált a sorozatban. Tizenöt nappal később az uruguayi Club Nacional de Football ellen a legrangosabb dél-amerikai klubsorozatban is megszerezte első gólját, ezzel 17 éves, két hónapos és hat napos korában a legfiatalabb brazil góllövője lett a sorozatnak. 2018. április 14-én a brazil országos bajnokságban is megszerezte első találatát. Június 3-án az Esporte Clube Vitória ellen 5–2-re megnyert bajnokin mesterhármast szerzett és gólpasszt adott csapattársának, Gabriel Barbosának.

2018 július 26-án Rodrygo megváltoztatta mezszámát 43-ról 9-re, majd a 2019-es szezon kezdete előtt a 11-esre, amit előtte legutoljára Neymar viselhetett a klubnál.” (Wikipédia)

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt tette le a Real Madrid a Santosnak a 45 millió eurót, azzal a kitétellel, hogy 2019 nyarán csatlakozik a srác a madridi kerethez. A TransferMarkt szerint 40 milliót ér eben a pillanatban, ha úgy tetszik, a Real is ennyit fizetett a Santosnak, a további 5 milliót a brazil ügynökei tettek zsebre. Így jött ki a bruttó 45M.

Korosztályos nemzeti csapatok

Rodrygo az U17-es és az U20-as brazil válogatottban alapember volt, mindkét korosztályban lőtt 3-3 gólt is. Gyakran volt pályán Viniciusszal együtt, általában Rodrygo volt középre tolva, míg Vini mozgott többet a baloldalon. A brazil első osztályban 41 meccset játszott le, ezalatt 9 gólig jutott, összesen a Santosszal 80 meccsen volt pályán minden sorozatot figyelembe véve, és 17 találatot gyűjtött.

A nagy válogatottba még nem kapott meghívót, egyelőre a posztján elég komoly tülekedés van. De ha így fejlődik tovább, ott is alapember lesz.

Ügyes…

A Bernabeuban történt bemutatkozása során a sajtó munkatársai szájából legalább annyiszor hangzott el Vinicius neve, mint az övé. Mindenki az összehasonlítgatásnál tart, és meg kell mondani, Rodrygo nagyon okosan és diplomatikusan válaszolt a neki szegezett kérdésekre.

Láthatóan fel volt készítve rá. Azért szeretném azt hinni, hogy a pályán, amikor a labdákat kellett kirúgni az ünneplő közönségnek, a mutatott gesztusa belülről jött, és nem a tanácsadói javaslatára. Nem nagy dolog, de az első labdákat olyan három embernek adta oda, aki a „disabled” zónában várták, kerekesszékkel, vagy egyéb fogyatékkal. Több sajtótermék kiemelte, mennyire helyén volt szíve egy ilyen soha meg nem ismételhető, különleges pillanatban is.

Visszatérve Viniciusra, azt látni, hogy Rodrygo legalább annyira értékes játékosa lesz a Realnak, mint Vinicius. Sok függ a beilleszkedésének hatékonyságától, s hogy megkapja-e a bizalmat Zidane-tól, de egyelőre azt látjuk, hogy sokkal veszélyesebb kapura, mint Vinicius. Határozottabb, s talán korai ilyet mondani, de mintha több esze is lenne a futballhoz. De ezt majd meglátjuk.

Hoppá!

18 évesen, még semmilyen szempontból nem kész futballista, igazából egy épp csa „leérettségizett” kölyök, s, hogy ne csak a cukormázat mutassuk be, ilyet is tudott csinálni egy U20-as meccsen Venezuela ellen, még a saját csapattársának is eltörhette volna a lábát:

 

Azonnali piros volt a jutalma.

Itt jegyezném meg Viniciusról, hogy neki abszolút kulcs szezonja lehet a következő. Szubjektív véleményem, hogy aki ennyire gyors, jól cselez és hatékonyan bontja, vagy épp húzza össze a védelem vonalait, annál legalábbis furcsa, hogy a kapu előtt elveszti a határozottságát, és pont a gólszerzésben nem jeleskedik. Úgy kell nagyot fejlődnie a következő kiírásban, hogy érkezett elé Hazard, aki kész játékos, és nem a padra jött.

Rodrygo azon brazilok hagyományait folytatja, akik viszonylag alacsonyak, de gyorsak, és kifejezetten technikásak. 173 centi és 64 kg. Nem egy erőcsatár. Látunk minden évben jó pár hozzá hasonló tehetséget megérkezni Európába, de nem mindegyikükből lesz kiemelkedő futballista. Elég csak a saját házunk táján keresgélni és rögtön felmerülhet Robinho neve. Láthattunk olyat is a múlt szezonban, hogy egy kiváló brazil játékos visszafejlődik, ha nem a megfelelő rendszerben használják, és nem a megfelelő edzővel kerül össze. Coutinho megvan?

Egyébként is nagyon nehéz pálya ez egy 18 éves kölyöknek, akire rászakad egy idegen országban a mesés gazdagság, és a hírnév. A másik oldalon meg a teljesítménykényszer és a hatalmas elvárások. Emlékeztek ti milyen fejjel gondolkodtatok 18 évesen? Nagyjából ebből a szempontból kell a srácra közelíteni.

Kétségek?

Sajnos általában jogos kétségeink lehetnek Zidane-al kapcsolatban is, különösen, ahogy a fiatalabb, tapasztalatlanabb generációval bánik. Vajon ő miért nem látja azt Reguilónban, amit a fél világ? Őt miért nem győzik meg Llorente statjai, vagy Ceballos képeségei? Vajon mi lesz a különbség Vinicius és Rodrygo esetében? A felülről jövő ukász? Meddig lesz türelem a fiatal brazilokkal kapcsolatban?

Rodrygo egy félig csiszolt gyémánt, ami bekerült a műhelybe, ahol kiderül róla hamarosan, hogy egy tündöklő ékszer lesz belőle, vagy egy tucat kő, mely bár szép, de nem különleges. Így, a nulladik percben nagyon pozitív benyomásaim vannak, kifejezetten intelligensnek tűnik, a spanyolt máris beszéli egy szinten, és amit az EQ-jából mutatott eddig, az is nagyon rendben van. Semmi más lehetőségünk nincs, mint bízni Zidane-ban. Így ezt teszem én is. Nagyon komoly prekoncepcióim vannak, de a Real Madridnak szurkolok, így a mindenkori edzőnek is.

Egyelőre a kérdések feltevésének ideje van, egy koránt sem végleges kerettel, a válaszok lassan érkeznek majd, ahogy haladunk előre a szezonban.

Addig is nézegessük, mit tud a srác:

Sultan

Share
Published by
Sultan

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago