Categories: La LigaÖsszefoglaló

Amikor már magic sincs, se felkészülés, se reagálás…

Nézzétek el nekem, de érzelmileg a tegnapi vereség épp úgy nem tudott kimozdítani, mint a Barca-Barca-Ajax vereségsorozat utáni győzelmek sem. Ezt azért tartom fontosnak tisztázni, mert tegnap a meccs alatt és utána is lüktetett a kommentmezőnk, ami önmagában örömteli. De sok kommentben – szerintem – feleslegesen szélsőséges vélemények jelentek meg. Ezekkel alapból nagyon ritkán tudok azonosulni, de a számunkra „megírt” maradék 2 és fél hónapban meg főleg nem tudom hova rakni ezt a jelenséget. Mert az én olvasatomban a Real – csakúgy, mint a 3 BL-cím idején – most is különleges helyzetben van: márciustól augusztus közepéig tartó felkészülési szakaszban. Én így tekintek erre az időszakra és az ezen időszak alatt zajló meccsekre. Vizsgálom, kutatom, fürkészem a meccseinket – de érzelmileg nem érdekel sem a győzelem, sem bármilyen pontvesztés.

Természetesen Nektek nem kell ugyanígy vélekednetek. 

Kezdjük a visszatekintést a felállásoknál. Zidane egy időben dobta a klasszikus 433-at, inkább gyémántra váltott. A Valencia ellen azonban alapvetően mégis egy nagyon tankönyvi felállást választott, amivel sajnos már a kezdő sípszó előtt hátrányba kerültünk a középpályán és eredendően nagy területeket biztosítottunk a Valencia szélső védőinek és középpályásainak. 

A meccset alapjaiban határozta meg a két csapat felállása közötti előny a Valencia oldalára. Karim a teljes meccsen két védővel kellett, hogy küzdjön. A CKM tagjai soha nem voltak az ellenfél térfelén őrizet nélkül, sőt, gyakran egy hazai játékos szabad mozgásával biztosította, hogy ha szükséges volt, akkor kiváltott Kroos-ra, vagy Modric-ra, vagy Casemiróra. A szélen lett volna lehetőségünk, illetve Zidane is így tervezte a dolgokat: támadásban a szélsőhátvédeinknek szánt kulcsszerepet.

Ezzel annyi volt a gond, hogy a felfutó Marcelo és Odriozola a szűken, fegyelmezetten védekező hazai játékosok miatt a CKM-hez, Karimhoz hasonlóan folyamatosan egy-az-egyben voltak levédekezve.

A felálláson túl természetesen azt is el kell mondani, hogy egyénileg sem voltak jók a madridi játékosok. Az nem feltétlenül a Valencia erénye, hogy a mieinkből hiányzott a dinamizmus, a gyors reagálás. Lagymatag tempóban játszottak Zidane fiai, miközben a hazaiak nálunk legalább két sebességi fokozattal gyorsabban közlekedtek a pályán és kalkuláltak fejben.

Sajnos ez a 433 és az azt megtölteni kívánt tartalom – ahogy Zidane elgondolta – már az első regnálása alatt is azt jelentette, hogy a CKM támadófeladatai le vannak csavarva. Modric, Kroos és leginkább Kázmér elsődleges feladata az egyensúly megtartása, labdavesztés esetén a létszám biztosítása. Hiszen ebben a formációban a széleken Lucas és Odriozola, Marcelo és Asensio, valamint Benzema elöl azt jelenti, hogy a támadásban, illetve a támadóharmadban 5 madridi már részt vesz. A három középpályásunknak tehát nem volt megengedve, hogy az egyensúlyt túlságosan felborítva szabadabban, aktívabban részt vegyenek a támadásokban.

Ezt a helyzetet csak felnagyítja, hogy a Valencia tankönyvi 442-es hadrendje miatt Varane és Ramos még a mi támadásaink alatt is arra voltak kényszerítve, hogy elsődlegesen a két hazai támadót tartsák szem előtt. Sok, gyengébb csapat 451/541-re áll át védekezéskor, ilyen esetben sokszor láttuk már, hogy Ramos az ellenfél térfelére lép át szervezni a támadásokat, Varane pedig gyakran megindul labdával. Bár alapvetően, a sebessége miatt Varane a leghátsó mezőnyjátékosunk. Nos, ezzel a lehetőséggel most nem élhetett a Madrid.

Visszatérve arra, hogy Marcelónak és Odriozólának kulcsszerepet szánt Zidane a támadásaink során: Marci b*szogatása a szurkolók részéről nem minden alap nélküli, de biztosan többször megtörténik, mint indokolt lenne. Nincs jó formában a Bohóc, ezt nem lehet tagadni, de a Valencia ellen többször nem azért nézte hátulról a hazai kontrákat, mert büdös volt neki a védőmunka. Hanem a rendszerünk miatt. Mutatok két videót, döntsétek el, hogy Marcelo egyéni teljesítménye miatt marad le ezekben, vagy amiatt, mert Zidane tőle és Odritól a támadások hatékony segítését kérte.

Hogyan döntsetek ebben? Ha egy tanácsot adhatok, akkor azt mondom: nézzétek a két videóban Odriozola mozgását.  😉

(Apróságnak tűnik, de beszédes: Marcelo Asensiónak mondja a videóban, hogy csináljuk meg a kisjátékot, passz-elmozgás-passz.)

Azt hiszem, nem kell tovább magyarázni ezt, mert érthető. Ha a későbbi meccseinken is ilyen felállást kér majd Zidane, a kezdő sípszó előtt kódolva lesz, hogy adunk kontralehetőséget az ellenfélnek mindkét szélső védőnk oldalán. Más kérdés, hogy él-e vele majd az aktuális csapat.

Nézzünk egy másik dolgot, ami már a meccs alatt is sokatoknak feltűnt: a Valencia szemre is tetszetős védekezése, csapatmozgása.

Két videó, hogy látványosabb legyen a dolog! Az első esetben hiába szerzünk labdát, Kroos Kondogbia és Parejo, Benzema pedig a két védő és a két előbb megnevezett középpályás miatt lehetetlen helyzetben van. Közben azt is látjuk, hogy a hazai játékosok azonnal visszarendeződnek, 442, a sorok tagjai egymáshoz, valamint a sorok is egymáshoz szorosan rendeződnek: területszűkítés.

Mi nem vagyunk elég határozottak, dinamikusak, frissek, így hátra és még hátrébb dobáljuk a labdát, mintha elfejtenénk, hogy a másik kaput kellene támadni.

Amíg mi ezt tesszük, a Valencia játékosai felfejlődnek és nem marad szabad emberünk, vagy ha igen, akkor csak pár másodpercre. Nézzétek meg azt a nagyon intelligens mozgást az egyes hazai játékosoktól, ahogy ELŐRE kalkulálnak és indítják a mozgásaikat azon madridi játékosok felé, akikről úgy gondolják, hogy labdát kaphatnak.

Nem tudjuk kihozni a labdát a saját térfelünkről. Miközben a végén már 11 játékosunk van a saját térfelünkön.

 

A másik videó: labdát szerzünk, de nem tudunk kontrát indítani, mert 4 hazai védő és Kondogbia gondoskodik az EGYENSÚLYRÓL hazai oldalon is. A videóban van egy jelenet, ahol Kroos tehetetlenségében háromszor vált irányt, mert keresi az előre lehetőséget, de a társak nem mozognak a kívánt szinten.

No és akkor… az én vesszőparipám Casemiro kapcsán, hogy támadásépítésben emberhátrány az esetek döntő többségében. Míg Kroos (bármit is mond az urban legend) többet passzol előre, mint hátra/oldalra, Casemiro döntő többségében egyből oldalra, hátra passzol. Pedig ebben a jelenetben is van egy esély, amikor egy testcsellel a hazai kapu felé fordulhatna, mert van mögötte terület. De Casemirónak ehhez nincs meg a játékolvasási képessége. Igen, borzasztóan jó, hogy védekezik, szerel, harcol, nálam azonban ezen skillek mellett sem felé dőlne el a mérleg nyelve, mert a proaktív játékot részesítem előnyben. Nagy gecziség lenne most Busit idecitálni, miszerint a Barca játékosa meccsenként hányszor játssza magát tisztára ilyen szituban és dobja ELŐRE a labdát. (Igen, tudom, hogy milyen bombagóljai vannak Casemirónak, de azok épp azért maradnak meg az emberek emlékezetében, mert ritkán jönnek, nagyot szólnak. De erre játékot nem lehet szervezni.)

A videóban az eseménysor vége a bántóan könnyen hátrajátszott labda, majd egy gyermeteg támadásépítés, amikor Marcelo feleslegesen Lucas felé ívelne, de a labdát könnyedén veszi birtokba a hazai csapat.

Nagyjából ezekkel a játékelemekkel zajlott le a meccs. Egyénileg is messze voltunk a győztes meccs lehetőségétől, de legalább Zidane is rosszul sakkozott  a meccs előtt, ám ne vegyük el tőle a kreditet, hogy meccs közben sem reagált semmit. A cseréi posztcserék voltak, szerkezeti változtatások nem követték azokat. Marcelino kiütéssel nyerte az edzők meccsét.


Ha ezt a találkozót is úgy kezeljük, mint a nagyon hosszú felkészülési időszakunk egyikét, akkor nem kell eret vágni magunkon. Ne tegyük. Viszont küldjük az energiát Zidane-nak, hogy lássa, felismerje: a 433 ezekkel a játékosokkal, ezzel a játékkal nem működik. A gyémánt 442, a 4141 sokkal közelebb áll a kerethez és Zidane ezeket is használta már.

Tessék reagálni, drága edző, mert ez számodra nagy tanulság kellett, hogy legyen. De nem csak a szemből jövő dolgok miatt (Valencia), hanem a saját portádon is van mit takarítani. Ha nem megy, ha látod, hogy nem is akar igazán, akkor ne játszasd. Mert most játszatod és nem hálálja meg. Reagálj. Fejlődj.


Terv szerint még egy posztban fogunk foglalkozni a meccsel, hiszen a Beharangozót jegyző Bende is megírja a saját anyagát, amit később megosztunk veletek. Ez a fenti anyag épp ezért nem mesél részletesen a meccsről, hagy el dolgokat – mégis, igyekezet szerint a legfontosabb összetevőket kiemeli.

Jose

View Comments

Share
Published by
Jose

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago