Két fa előny elég lesz?

Leginkább azért várom a Girona elleni kupa visszavágót, mert arra vagyok kíváncsi, tovább tudjuk-e vinni azt a lendületet, amely az utóbbi meccseken jellemezte a Real Madridot. A sérültjeink jobbára visszatértek, megint nagyobb merítési lehetősége van Solarinak. Talán a kezdőt is nehezebb lesz megjósolni. Bahangozunk.

Szerdán Solari a rendnek megfelelően a sajtó rendelkezésére állt, nagyjából a szokásos kérdések érkeztek, és a trénerünk válaszai ezúttal is tetszettek.

Többször hangoztattam, hogy az argentin szakvezetőnk tehet a legkevésbé arról, hogy a csapatunk rosszul kezdte a szezont, hogy kirúgták JLo-t. Ő megragadott egy lehetőséget, hogy feljebb lépjen, és megmutassa magát, mint a Real Madrid vezetőedzője. Nem kis tét ez, elég csak az elődje sztoriját felidézni, milyen nagyot lehet innen zuhanni. Talán már unjátok, hogy a sok kóklerezés és „nagy rá a kabát”-ozás közepette az ördög ügyvédjét játszom, de nekem szimpatikus, mint ember. Teljesen egyértelműen megvolt a terve, mit kezd ezzel a kerettel, másként el sem vállalta volna. Ami nekem tetszik, hogy egy nyitott tekintetű, intelligens, egyenes ember. Én vennék tőle használt autót.

Az összes meccs előtti és meccs utáni sajtótájékoztatóját meghallgattam eddig eredeti nyelven, és mondok valamit, még sosem bullshitelt. Legalábbis az az újságírót hülyének néző attitűd, ami a Zidane érában uralkodott, nem érhető tetten. Zidane nyilatkozataival ki lehetett kergetni a világból. Szegény JLo meg mintha gyomorgörcsben ülte volna végig az összes ilyen eseményt. Szóval számomra felüdülést jelentenek a Solari féle megnyilvánulások! A kérdező szemébe néz, és őszinte válaszokat ad. Amikor tudja, hogy nem mehet a részletekbe, és nem teregethet ki dolgokat, akkor is igazat mond. Ezt hihetetlenül nagyra becsülöm. Nagyon diplomatikus, széles szókinccsel, szépen beszél, és nagyon tudja, mit kell mondani. Engem megvett. Hangsúlyozom, nem, mint edző (korai még szerintem), de úgy, mint ember.

Szakmailag azt látom, hogy valami megmozdult, a csapat egyre inkább ki tudja hozni magából azt a potenciált, amivel rendelkezik. A „poszt CR érában” az identitását kereső alakulat mintha megtalálta volna azt az elegyet a tapasztaltabb és a fiatal játékosokból, melyben működésre bírható az alakulat. Hogy ebben mennyi szerepe volt Solari tudatosságának, és a sérüléseknek, arra pont az elkövetkező meccseken kapunk majd választ – amikor szinte mindenki elérhető lesz. Az öltözőben Solari nyerésre áll, és ez már egy jó alap arra, hogy a pályán is pozitív folyamatok induljanak el. Tomás Roncero, az AS madridista publicistája szerint semmi különös nem történt, a Realt megcsapta a BL kieséses szakaszának szele, és „szokás szerint” elindul a legjobb formája felé. Az utóbbi szezonokban az ősz csak egy gyenge felvezetése volt a tavaszi európai kampánynak. Azért azt megjegyezném, hogy az idei szezonra túl sok változással érkeztünk meg – ez komoly különbség a korábbi ZZ-CR évekhez képest.

Mindenesetre a világ eredményből érvel, így Solari kicsit fellélegezhet, mert az utóbbi találkozókon jöttek az eredmények. Most megkérdezték tőle, hogy Isco és Marcelo esete hasonló? Valamiféle konfliktus miatt nem játszanak? Erre ő azt mondta, hogy boldog, hogy ilyen széles keret áll rendelkezésére. A kezdőt mindig úgy állítja össze, hogy a pihentetések figyelembevételével a lehető legerősebb ellenfél specifikus 11 állhasson ki. „Akik kevesebb lehetőséghez jutnak, csak annyit tehetnek, hogy a maximumot nyújtják az edzéseken, és megpróbálják kihasználni az esélyt.” És tényleg… Erre mondhatja Isco, hogy amikor egy ajtó becsapódik, egy másik azonnal kinyílik. (Tudom barátom, nekem is volt Dáciám!)

Megtudtuk, hogy Ramos jól van, teljes értékű edzésmunkát tudott végezni. Majd kis szünet után hozzátette, „Ez most rendkívül fontos nekünk!” Tök érdekes, hogy ezt semmilyen fordításban nem láttam. Pedig ezek azok a kis epizódok, melyek segítenek elhelyezni a vaktérképen, hogy mit gondol most a csapatról.

Megkapta a kérdést, hogy mit szól ahhoz, hogy Guardiola szerint a Real nincs benne az elmúlt évtized legjobb 3 csapatában (a katalán szerint a Barca, a Bayern és a Juventus az). Mosolyogva vágott vissza, hogy „Nem kell az évtizeden marakodnunk, hiszen a Real Madrid az évszázad és a történelem legjobb klubja.” Ennyi.

Morata és az AtMa házasságáról elmondta, hogy „… egy futballistánál alap, hogy profi, mindig az aktuális klubjáért tesz meg mindent, az lesz számára az első számú. Persze előfordul, hogy szerelembe esel, ahogy én a Real Madriddal.” Miközben elmorzsolunk egy kövér könnycseppet, azért hadd jegyezzem meg, hogy volt ebben egy pici kis üzenet Morata felé, hogy Solari szerint milyen dolog a városi riválisnál kikötni. De annyira profi volt, hogy lehet, csak én érzem – és Morata.

A Gironáról elmondta, hogy az a csapat, amelyik kettőt lő a Bernabeuban, az egy veszélyes gárda, és maximális koncentrációra lesz szükség a továbbjutáshoz. Így igaz. Ha a Girona hamar betalál, villámgyorsan eljutunk a szituációhoz, amikor egy gólra van szükségük a továbbjutáshoz. Szóval hálás lennék a fiúknak, ha mi vinnénk be az első találatot.

A szezon eddigi kupameccsein Solari pihenőt adott Carvajalnak, és mind az 5 találkozón Odriozola játszott végig a jobb oldalon. Ezeken a meccseken 1 gólt és nem kevesebb, mint 5 gólpasszt jegyzett a villámléptű szélsőnk.

Odriozola (Vazquezzel együtt) rendre a legtöbbet futó játékosok között van, a Real Madrid dinamizmusára gyakorolt hatása abszolút pozitív. Még csak 23 éves, talán épp a fiatal kora az egyik oka a fáradhatatlanságának. Ő az a játékos, aki folyamatosan fut labda nélkül is, hogy passzopciót kínáljon, vagy megossza a védők figyelmét. Megállapítható, hogy könnyedén illeszkedett be nálunk, szezonon belül is sokat fejlődött, és mutatói máris tiszteletet parancsolóak. A szezonban 91,3%-os passzhatékonysággal rendelkezik, ami egy hihetetlenül jó adat az ő szerepkörében, hisz számos jobbról beívelt beadás hagyja el a lábát, és nem minden esetben csak rajta múlik, hogy a bizonyos passz társat talál-e. Ő volt eddig a kupameccseink egyik fontos játékosa, most viszont érdekes lesz, hogy dönt Solari, hisz Carvajal a hétvégén eltiltott lesz, így van esély, hogy Odrit oda tartogatja.

Varane-al hasonló a helyzet, pirosa miatt a hétvégén pihen, most viszont a kezdőben találhatja magát. A középpályán Kroosnak szüksége van a játékpercekre és akár Ceballos is kezdhetne végre, ugyanígy vissza kellene rázódni Llorentének is a játékba legutóbbi buta hibája után.

Lehet tippelgetni, hogy Isco és Marcelo kap-e szerepet. Az eddigiek alapján az látszik, hogy a Liga az első, és a kupában, akár kezdhet bármelyikük. Sajnos egy ilyen mellőzésnek megvan az a nagyon rossz velejárója, hogy az adott futballista elveszti az önbizalma egy részét. Amit pl. Marcelo művelt legutóbb (Varane pirosa miatt jött be), az nagyon mélyen alatta volt annak, amire képes. Nyilvánvalóan visszaveti a játékost, ha cserepadra kerül. De Iscóval ellentétben, Marcelóban látom az erőt és az akaratot arra, hogy megoldja ezt a problémát.

Talán kevesen gondolnák, hogy Bale az itt eltöltött 6 év alatt mindössze 9 CdR meccset játszott, az idén még egyet sem, és mindössze két gólja van ebben a sorozatban. Igaz, ebből az egyik, 2014-ben, a Bartra megkerülős legendás találat, kupagyőzelmet ért.

A hétvégén a két hellyel mögöttünk settenkedő Alavést látjuk vendégül, meglátjuk, kiket tartalékol arra az összecsapásra a trénerünk.

A Girona edzője, Eusebio rámutatott, hogy számukra történelmi lenne, ha be tudnának jutni a legjobb négybe, a csapat életében ez még sosem következett be.

A statisztikusok kedvéért álljon itt, hogy a Spanyol Kupa 116 éves történetében 66-szor nyert csapat 4-2-re az első meccsen, és mindössze 17-szer tudott fordítani a másik. A Real eddig a kupák történetében kétszer produkált 4-2-t az odavágón, mindkétszer tovább tudott menni.

Ma este megtudjuk, hogy a Valencia, a Betis és a Barcelona mellé melyik gárda fér oda a legjobb négybe.

A Találkozó 21:30-kor kezdődik, és szokás szerint stream-en tudjuk majd követni.

Sultan

Share
Published by
Sultan

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago