Categories: La LigaÖsszefoglaló

Gól nélkül nehéz nyerni (Real-Atletico)

Szombat este a Bernabeu gyepén fogadta kedvenc csapatunk a legnagyobb városi riválist. Bár gólt sajnos nem láthattunk, izgalmakban így sem volt hiány. Miért alakult így a Real-Atletico mérkőzés, és mit lehet ebből következtetésként levonni? Összefoglalunk!

Kezdjük az elején!

Már a meccskeretünkben is érdekességeket lehet felfedezni: Marcelo hiányában csak öt hátvédet jelölt Lopetegui. Ebből egy az a Reguilón volt, akit tapasztalt harcosnak erős túlzás lenne nevezni. Így ráadásul szinte borítékolható volt, hogy melyik négyes kezd hátul, ami némi előnyt adhatott Simeonénak és együttesének.

A 19 fős keretbe ellenben három kapus is befért, ezen azért gondolkodjunk el, mi értelme is van…

Lényegében az egyetlen kérdés ezután az maradt, hogy a kapuban Courtois vagy Navas kezd-e. Isco hiányában ugyanis szerintem kevesen gondolták, hogy nem a Casemiro, Modric, Kroos, Bale, Benzema, Asensio hatos kezd elöl.

Aztán, amikor kiderültek a kezdők, megtudtuk, hogy a belga óriás áll a vasak közé. Illetve azt is megtudtuk, hogy nem tévedtünk, amikor kevésnek gondoltuk a variációs lehetőségeket. Mind a védelem, mind pedig az első hatos az előre elképzeltek szerint alakult.

Izgalmas volt ellenben az, hogy az Atletico hogy állt ki, ebben szerintem ráadásul több érdekesség is volt. Mint azt várni lehetett, a kulcsemberek a kezdőben kaptak helyet: Oblak, Godín, Costa és Griezmann. Mellettük nem szolgált meglepetéssel az sem, hogy Juanfran, Giménez, Lemar és Saúl is kezdett.

Számomra viszont váratlan volt, hogy a bal oldalon Luis védekezett, illetve az is, hogy a középpályán nem szerepelt egyetlen igazi romboló sem.

Előbbi azért lepett meg, mert Simeone helyében én Bale ellenében a jobban védekező Lucast preferáltam volna. Utóbbi pedig azért, mert ez szerintem idegen a matracosok stílusától, és biztos, hogy Thomas Partey a kezdőben kapott volna helyet. Már ha én edzeném az Atleticót. 😀 A Lemar, Rodri, Saúl, Koke négyes azonban egy játszóbb, kevésbé agresszív játékra utalt. Erről bővebben a beharangozóban írtam.

Elkezdődött a Real-Atletico

Lyukas Real

Még az első komolyabb helyzetig el sem jutottunk, már feltűnt egyik rendszeres kommentelőnknek, hogy hiba van a gépezetben:

Köszi, Flo Perez!

Láthatjuk, hogy a kép a hetedik percben készült. Ha valaki már ekkor hiányol egy embert a pálya valamely részéről, akkor vagy vészmadár, vagy komoly problémák vannak a taktikában.

Segítek: nem előbbi volt.

Eddig a szezonban rendre dicsértük, hogy mennyit mozog, helyezkedik a támadóhármasunk, és hogy ez milyen dinamikát ad a játéknak. Nos, a mai meccsen már a hetedik percre látszott, hogy nem ez a helyzet. Asensio és Benzema is enerváltan játszott, és nem voltak meg a szokásos mozgások részükről. Bale volt az egyetlen, aki próbált mozgolódni elöl, de ő egyedül nem volt elég. Szokásával ellentétben most gyakran tört befelé már a félpálya magasságában is, hogy passzopciót nyújtson a középpályásoknak. Azonban a fenti képen „Isco helye” néven illetett részre, vagyis a Tico két négyes vonala közé nagyon ritkán jutott el a bogyó. Ha mégis, akkor ritkán fehér mezes spílerhez.

Ennek ismeretében talán kevéssé meglepő, hogy az első komolyabb helyzet a vendégek előtt adódott. Egy kiugratással Griezmann indult a leshatárról a 18. percben, és egy az egyben vihette a labdát Courtois-ra. Szerencsére azonban a belgánk ott volt fejben.

Az első félidő képe az első tíz percen kívül egy szokásos Real-Atletico párharcra hajazott: a Real labdát birtokolt, a Matrac pedig kontrázott.

A következő nagy helyzetre a 21. percre kellett várni, ekkor Kroos szabadrúgását Bale lőtte el kapásból keresztbe a kapu előtt. A labda árnyéka látszott a kapufán… Pozitívum ezzel kapcsolatban, hogy a Realtól régen nem láthattunk ilyen kreatívan kivitelezett pontrúgást emlékeim szerint.

Ennek ellenére valószínűleg JLo sem volt megelégedve a játék képével, mert egyébként miért ment volna el Ceballos már a 26. percben melegíteni?

Érdekes bírói ítéletek, főszerepben a kapusok

A meccs első sárga lapját Carvajal kapta, amiben csak annyi érdekes volt, hogy a Real első szabálytalansága volt. Eközben a Tico addig minimum 5 hasonlót úszott meg lap nélkül.

Ezt talán kicsit kompenzálni próbálta a sporttárs, amikor az ebből a szabálytalanságból induló akció végén Casemiro kezéről pattant az alapvonalon túlra a játékszer, de nem tizenegyest, hanem szögletet ítélt. Tipikus 50-50 eset volt, de épp ezért egy szava sem lehetett volna a realosoknak, ha a bíró befújja a büntetőt.

A 37. percben ritka eseménynek lehettünk szemtanúi: Varane-t lefutották. Ráadásul Diego Costa, aki azért gyalogkakukknak nem igazán nevezhető. A támadás végén újfent Courtois-nak köszönhettük, hogy nem került előnybe a vendégcsapat. Szerencséje is volt a belgának, de ne vegyük el tőle a bravúrt, hogy gyönyörűen zárta a szöget.

A 42. percben Oblak majdnem gólpasszt adott Asensiónak, de óriási szerencséjére Marco lábáról pontosan a kezébe pattant a labda.

Az Real-Atletico első félidejének utolsó értékelhető momentuma ez volt. Többet támadott a Real, mégis az Atletico volt a veszélyesebb. Az a bizonyos lyuk Isco helyén annyira probléma volt, hogy felrémlett bennem az Ancelotti- és Benítez-féle kézilabdás körbeadogatás a tizenhatos körül.

Mint már korábban is említettem, ez valószínűleg Lopetegui-nek is feltűnt, mert míg legutóbb csak melegíteni küldte el Ceballost, addig a második félidőre már rögtön ki is futott a fiatal spanyol. Szerintem sokunk legnagyobb megrökönyödésére Bale helyett, a walesi volt ugyanis az egyetlen, aki a támadóalakzat játékosai közül bármi értékelhetőt nyújtott a Real-Atletico első játékrészében. Sajnos valószínűleg sérülés is közrejátszott abban, hogy a pacink nem jött ki a második 45 percre.

Elkezdődött a Real-Atletico második félideje

Ceballos beállásával pedig egy pillanat alatt megváltozott a játék képe. Az üres területet, ami az első félidőben „Isco helyén” tátongott, Dani rögtön uralni kezdte.

A meccs egyik legfontosabb kulcsmomentuma

Talán éppen emiatt kezdődött ekkor egy olyan időszak a meccsen, amikor a Tico a félpályán is alig-alig tudta átvinni a labdát.

A 60. percben erre Simeone úgy próbált reagálni, hogy Lemar helyére beküldte Correát. Ezzel véleményem szerint nem a középpálya feletti kontrollt akarta megszerezni, hanem friss erőt küldött a szélre. A domináló Real ellen így gyorsabban végigérhetett egy esetleges kontra.

Aztán a 65. perc végén Asensio hagyta ki az első meccslabdát. Kroos egy visszaszerzett labdát adott át neki keresztbe, ő viszont már nem tudta Oblak mellett elpöccinteni.

A 69. percben pedig jött az a csere, amivel Simeone megpróbálta visszaszerezni a középpálya egyensúlyát: meglepetésre Costát hozta le, helyette pedig érkezett Thomas Partey. Csatár helyett védekező középpályás; és bár a Cruyff-i iskola szerint ez a győzelemre vezető út, az a gyanúm, hogy ekkor már nem megnyerni akarta ezt a meccset az argentin mester.

Thomas Partey beállítása egyensúlyt hozott az Erőbe, Vinicius pedig bemutatkozhatott a Ligában

Be is vált ez a csere, hiszen rögtön enyhült a nyomás az Atletico kapuján. Sőt, még a Real kapuja előteréig is el-eljutottak.

Igazán nagy helyzetig viszont már egyik csapat sem jutott. Beállt még Modric helyett Lucas, Rodri helyett Kalinic, végül pedig Benzema helyett a debütáló Vinicius Jr., de egyikük sem tudott érdemben hozzátenni a meccshez.

Az utolsó pillanatban Varane fejelt nagy helyzetben nagyon mellé, így maradt a gól nélküli döntetlen, ami igazán egyik csapatnak sem jó. A Real maradt a Barca mögött, a Ticót pedig beelőzte a bombaformába lendülő Sevilla.

Ez volt tehát a Real-Atletico mérkőzés, de azért vonjuk le a tanulságokat!

Kezdjük a negatívumokkal, hogy majd kevésbé keserű szájízzel zárhassuk ezt az összefoglalót:

  • Időrendben haladva, az első negatívum JLo keretválasztása. Azzal, hogy mindössze öt hátvédet nevezett, amiből egyértelmű volt a kezdő négyes, óriási előnyt adott Simeonénak. Nem kellene három kapus, és bár Odriozola és Marcelo is sérüléssel bajlódott, van még védő a keretben. Ha más nem, a Castillából is lehetett volna felhozni valakit.
  • A következő hiba a kezdő kijelölése: visszatért az U-alak. Azzal, hogy a támadó középpályás pozíciója üresen maradt, az összes középső támadásvezetés eleve halva született ötlet volt. Benzemát pedig játszi könnyedséggel vette ki a játékból Godín és Giménez.
  • Asensio talán karrierje eddigi leggyengébb meccsét játszotta. Önzőzött, és szinte minden helyzetben a rossz megoldást választotta. Zsenijét dicséri, hogy még így is voltak zseniális mozdulatai, de a hozzáállása a mai meccsen botrányos volt. Ha így folytatja, könnyen kikerülhet a kezdőből még Isco sérülésével együtt is.
  • Varane elég homály volt, és ez tőle nagyon ritka.
  • JLo két rosszat is cserélt: egyrészt Modric helyére Lucast beküldeni meglátásom szerint felesleges volt, mert a szélen megvolt a fölény. Ennek ellenére szélső jött középpályás helyett, nem is tudott Lucas hozzátenni szinte semmit. Vinicius esetében pedig az a helyzet, hogy öt percre beküldeni semmi értelme egy debütánst egy ilyen meccsen. Szokja a közeget? Oké, de akkor mit szóljon Mariano, akinek esélye is lehetne eldönteni a találkozót?

Végezetül azért emeljük ki a jó dolgokat is:

  • Nacho jól pótolta Marcelót. Nyilván nem tudja a támadásokat olyan mértékben segíteni, de amit offenzív oldalon elvesztettünk, azt defenzív oldalon visszaadta örökifjú szakállasunk.
  • Courtois remek meccset hozott, minimum két bravúr a neve mellett. Elkezdte törleszteni az árát.
  • Carvajal hosszú idő után végre hozott egy kiemelkedő meccset. Védekezésben megverték ugyan párszor, de a támadásokat a szélen kivétel nélkül jól segítette. A beadásokat nem ártana azért gyakorolni… J
  • Ceballos félidei beállítása nyerő húzás volt. A második játékrészben helyzete sem nagyon volt az ellenfélnek, és ez nagyban köszönhető annak, hogy Dani miatt tudták nyomás alatt tartani őket a saját térfelükön.
  • Nem kaptunk gólt az Atleticótól, és ez bármilyen defenzív Atletico ellen is óriási fegyvertény.

Ez lett volna véleményem szerint az Real-Atletico meccs. Mit hagytam ki, mit hiányoltatok? Írjátok meg kommentben!

Összefoglaló:

 

ReAlantos

View Comments

  • Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

Share
Published by
ReAlantos

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago