Pályán a címvédő!

Zsinórban a harmadik évet kezdjük meg a Bajnokok Ligájában címvédőként. Ezt akárhányszor ismételgetem, nem vagyok képes megunni – de felfogni is igencsak nehezemre esik. Még elevenen él bennem a félelem, mikor újra összehúztak a Lyonnal, mikor az Arsenal ellen éreztük a továbbjutás lehetőségét, amikor a Liverpool ellen tudtuk, hogy elérkezett a mi időnk – hogy aztán idegenben semmisítsék meg az álmainkat.

Most viszont bárki jön szembe, nyugodtan ülök le a TV elé, és nem csak azért, mert egy ellenféltől sem tartok, hanem leginkább azért, mert az elmúlt 5 szezonban kárpótoltak a fiúk az azt megelőző 12 évért. Ma este a tavalyi elődöntős Romát látjuk vendégül, akik többek között a végső győzelemre esélyes Barcelonát ejtették ki a legjobb 8 között.

Viszont az a Roma nem ez a Roma, de ez a Real sem az a Real. Értitek, ugye?

Érdekes lehetne összevetni, hogy a két csapat közül melyik változott többet a nyári hónapok során. Mivel erre nincsen egy objektív szempontrendszer, így inkább csak a fontosabb különbségeket sorolnám fel, némi kiegészítéssel.

  • Amit valószínűleg minden focit követő egyén tud, hogy a rómaiak tavalyi kapusa, az a bizonyos Becker, megunta az egész éves napsütést, és inkább a ködös, esős Albiont választotta otthonul. A tavalyi szezon során 49-szer lépett pályára, csupán 2 mérkőzést hagyott ki sérülés, illetve technikai döntés miatt. Ezen mérkőzések alatt 47 bekapott góllal büszkélkedhet – bár ugye ez nem csak az ő saját érdeme. Ettől függetlenül szép statisztika állhat a neve mellett.
  • A farkasoknál szintén kezdőként szereplő belga középpályás – a lányos apukák rémálma – is északabbra vette az irányt, igaz, ő csak párszáz kilométerre jutott, és Milánó kékebbik felében táborozott le.
  • Kevin ezúttal nem maradt otthon, hanem elköltözött Franciaországba, ahol ezentúl a Marseille-t fogja erősíteni.

Pastore sérülés miatt maradt ki a keretből.

Mind a hárman olyan távozói a csapatnak, akik szerepeltek a Barcelona elleni 3-0-s hazai siker során. Márpedig minden csapatot megvisel, ha a kezdőből távozik 3 – az elmúlt évek során abszolút meghatározó – játékos.

A középpályán helyüket a Párizsból érkező Pastoréval, illetve a Sevillából érkező Nzonzival igyekeztek pótolni – és bár még csupán 4 mérkőzésen vannak túl, az eredmények nem a mostani csapatot igazolják.

Foto Luciano Rossi/AS Roma/ LaPresse

De pont ebbe a hibába nem szabad beleesni. A Roma is az építkezés fázisában van jelenleg, és bár tény az, hogy az elmúlt 4 mérkőzésből csupán a bajnoki nyitómeccset voltak képesek megnyerni (Torino ellen 0-1), mi is változtunk annyira, hogy ne vehessük félvállról ezt a mérkőzést.

A Roma korábbi mérkőzései:

  • Roma – Atalanta 3-3
  • Milan – Roma 2-1
  • Roma – Chievo 2-2

A többnyire preferált játékrendszer a farkasoknál a 4-3-3 volt, bár emellett megjelent 3-védős felállás is, illetve meccs közben is volt, hogy változtatott Di Francesco.

A korábbi kezdőket nézegetve még továbbra is keresi EDF a tizenegy játékosát. Kíváncsi vagyok, mennyire fog biztonsági játékot játszani a Real ellen idegenben. Vagy esetleg fontosabbnak tartja az eredménynél, hogy egy nagy csapat ellen próbálgassa ki az elképzeléseit? Ha visszaemlékezünk a Barcelona ellen megnyert mérkőzésükre, akkor láthatjuk, hogy 3- (vagy 5 – kinek mi tetszik jobban) védős rendszert alkalmazott Kolarovval és Florenzivel a két szélen. Két fordulóval ezelőtt, a Milan elleni idegenbeli meccsen is ebben a rendszerben állt fel, igaz, ekkor már kevesebb sikerrel.

EDF-et én személy szerint jó edzőnek tartom, és idővel az idei Romája is össze fog állni, viszont a két csapat jelenlegi formáját tekintve nem lehet kérdés a 3 pont kimenetele. A vendégcsapatnak nem most, és főleg nem a Real ellen kell bebiztosítania a továbbjutást a csoportból, és hát a CSKA valamint a Plzen nem valószínű, hogy túlságosan nagy ellenállást fog kifejteni.

A következő szűk 3 hétben átlagosan 3 naponta játszani fog csapatunk, többek között a Sevillával és az Atleticóval is, amiket nem szabad elszórakozni. Eddig Lopetegui nem igazán rotált, csupán 16 játékost játszatott az elmúlt 4 fordulóban, viszont ezekből 11 játékos mind a 4 fordulóban pályára is lépett. (Ugye Navas és Tibó is 2-2 mérkőzést kapott.)

Tehát a sűrű programnak köszönhetően elképzelhető, hogy JLo be fog vetni néhány játékost, akik még eddig nem kaptak lehetőséget. A magam részéről nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fogja megoldani ezt a feladatot a spanyol mester, hiszen mind Bodri, mind pedig Mari még null-kilométeres játékos, így valószínűsítem, hogy nem fogják egyből a kezdőben találni magukat.

A BL-re való tekintettel azt is el tudom képzelni, hogy ma egy gálakezdőhöz hasonlító kezdőt fog bedobni, míg a hétvégi, Espanyol elleni bajnokira kaphat pár új igazolásunk kezdőként is játékperceket. Szeretném látni Marianót és Odriozolát is játszani ma, és szükségesnek is érzem, hogy kapjanak játékperceket, hogy a következő fordulókban bátran lehessen hozzájuk nyúlni.

Túl sok elvárásom nincsen a mai mérkőzéshez. A csoportból való továbbjutást a B-csapattal is abszolválni kellene, úgyhogy az elsődleges cél, hogy a csapat folytassa építkezését, kezdje el a rotációt és építse be azokat a játékosokat, akik még kevés lehetőséghez jutottak.

Bár ehhez hasonló jeleneteket szívesen néznék ma is:

A Real Madrid összesen 10-szer találkozott a Roma csapatával a BL történelmében. A mérleg a spanyolok javára billen 6 győzelemmel, 3 vereséggel és 1 döntetlennel. A hazai pálya mérlege 2-2-1 arányra változik.

Legutoljára 2015/16-os szezonban találkozott a két gárda a 16 között, akkor mindkét mérkőzését megnyerte a királyi gárda 2-0-ra. Emlékeztek-e? Ez volt Zidane első két meccse a BL-ben edzőként.

Az azt megelőző találkozóhoz többet kell visszalapoznunk a történelemkönyvekben, hiszen 2008-ban szintén a 16 között állt szemben egymással a két klub. Azokat a mérkőzéseket az olaszok nyerték meg 2-1-re, így 4-2-es összesítéssel jutottak tovább. Ki emlékszik még? Akkoriban a Real Madrid kezdőjében szerepeltek olyan játékosok, mint Robben, Salgado, Cannavaro, Robinho vagy a később Rómát is megjáró Baptista és Gago is.

Amennyiben az ősz folyamán nem az eredménykényszert igyekszik Lopetegui és csapata mindent beáldozva kielégíteni, úgy gondolom, hogy tavaszra összeállhat egy olyan Real Madrid, amelyet nem lehet majd egy legyintéssel elintézni CR hiányában sem. Viszont zsinórban 3 BL-győzelem után irreális elvárás lenne a szurkolók részéről, ha újabb címvédést tűznének ki célul a csapat számára. A csoportunk van annyira könnyű, hogy JLo zavarás nélkül fókuszálhat az építkezésre, illetve arra, hogy a tavaszi fordulókra lőtávon belül maradjon a bajnoki első hely.

A mérkőzést az M4 Sport adja élőben 21 órától.

 

Norma_va

Share
Published by
Norma_va

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago