Categories: BeharangozóLa Liga

A szemeszter első vizsgája

Az idei szezon eddigi legnehezebb mérkőzése vár a Királyi Gárdára. Szombat este a Katedrálisban, a Bilbao vendégeként lép pályára Lopetegui egyelőre veretlen, és a szezont sokunk várakozása felett elkezdő legénysége. Az eddigi biztató játék vajon egy nehezebb ellenfél ellen, egy kivételes atmoszférájú stadionban is meg fog mutatkozni? Meglátjuk – ráadásul a hírek szerint akár a Spíler1-en is…

Szívesen idézem saját magam, az Athletic múltját illetően: „Az Athletic a spanyol liga egyik legpatinásabb csapata, mellyel általában élvezetes meccset játszik a Real Madrid. Hogy melyik fél számára élvezetes leginkább, azt ebben a párharcban jelentősen befolyásolja, hogy melyik stadionban kerül sor az összecsapásra.

Az elsőszámú baszk csapat egy olyan szűk elit tagja, mely halmazban mindössze három büszke csapat tartózkodik. Ugyanis a La Ligában a Barcelonán és a Real Madridon kívül egyedül az Athletic mondhatja el magáról, hogy még soha nem esett ki az első ligából. A Bilbao nem, hogy a kiesést elkerülte, de történetét globálisan tekintve, rendre meghatározó csapata volt a spanyol bajnokságnak. A gárda már 116 éves történettel büszkélkedhet, így a világ legrégebbi klubjai közt tartjuk számon.

Az Athletic nyolcszoros spanyol bajnok, és a története során összesen 25-ször állhatott a bajnoki dobogóra. Igazi kupa specialistának számít, hisz 36-szor játszhatott döntőt, és 23-szor el is nyerte a trófeát. Ezzel a Barcelona mögött (30 győzelem) és a Real (19 elsőség) előtt a második az örök rangsorban. A számok impozánsak, apró szépséghiba, hogy az utolsó kupagyőzelem ’84-ben esett, és a bajnokságban is az 1997-98-as szezonban sikerült utoljára a dobogó egy második hellyel.”

Többször leírtam már, kedvelem a Bilbaót. Ha a Real bármi oknál fogva nem lenne opció a rajongásom lehetséges tárgyát illetően (pl. visszahoznánk Benítezt, és Faubert lenne a másodedző, vagy Neymar, Suarez és Dani Alves egyszerre csatlakoznának a gárdához), egészen biztos, hogy Athletic Bilbao drukker lennék.

A Valverde utáni éra befutó edzője Berizzo lehet, komoly karakter, jó szakember. A csapata viszont augusztus 27-én játszott utoljára tétmeccset, mint ismeretes, a stadion bizonyos biztonsági hiányosságai miatt elmaradt a Rayo elleni meccsük, szóval a baszkoknál majdhogynem meccshiányról beszélhetünk, három hetet készülhettek a Real ellen. Fáradtak biztosan nem lesznek.

A sorsolás szeszélye úgy hozta, hogy eddig csak hazai meccse volt a Bilbaónak, a fent említett anomália miatt is, és most újra otthon léphetnek pályára. A teljesítményük a meggyőzőtől nagyon messze volt, először egy 90. perces góllal tudtak vért verítékezve győzni a Leganés ellen 2-1-re, majd az újonc Huescát vendégül látva fáradtak el látványosan a második félidőre, és adtál le a 2-0-ás vezetést 2:2-re.

A San Mamés egy ördögi stadion, sok csapat megizzad itt a nagyok közül is. Én is azt érzem, hogy itt nagyon nehéz meccseink szoktak lenni, de ezt a számok kevéssé támasztják alá. Az örökmérleg még viszonylag kiegyensúlyozott: valamennyire a blankók felé billen,  38 habfehér siker mellé 31-et nyert az Athletic és 18 esetben volt döntetlen.  A legutóbb itt lejátszott 13 meccsből 9 Real győzelem 2 döntetlen és mindössze 2 hazai siker született. Az új San Mamésben viszont csak egyetlen vereség van a Real neve mellett, még 2015-ből.

A Real Madrid egyébként az igen kevés 3 meccs alapján a La Liga leghatékonyabb csapata. 19 lövésből született a 10 gólunk. Korai még erre a vonatra felülni, de egyelőre örljünk ennek. Zizou a kommentszekcióban nagyon jól rámutatott, hogy ennek egyik oka az lehet, hogy jobb minőségű gólhelyzeteket teremt a gárda, és nagyobb valószínűséggel születnek ebből gólok. A magam részéről azt gondolom, hogy Benzema eddig mutatott sokkal jobb formája is komolyan latba esik.

A hivatalos oddsok is azt mutatják, hogy a statisztikusok szerint a legvalószínűbb a vendég siker. A Bilbao sikere 5,25-szörös, a döntetlen 4,5-szörös pénzt ér a bukiknál, míg a Real sikerére csak 1,57-et fizetne.

Ha maradunk a számok bűvöletében, kiderül, hogy az utóbbi 10 év meccsein 26 gól esett, a Real 19 góljára 7 hazai jutott, azaz meccsenkénti gólátlag 2,6. Nem itt szoktunk 0-0-ákat játszani. Ez ugye azt is jelenti egyben, hogy 0,7 gólt kapunk itt átlagban, tehát még a meccsenkénti egygólos átlag sincs meg.

További jó hír, hogy Benzema az utóbbi 3 San Mamésban lejátszott meccsén 3 gólt jegyzett, neki megvan a meccsenkénti egy átlagban, és az idei formáját tekintjük, érdemes lesz a tippeldében a neve mellé behúzni legalább egy strigulát.

A Madrid háza táján alapvetően jó hírek vannak. Még Modric is megkönnyebbülhet, most már biztos lehet benne, hogy jobb csapattársként maga mellett tudni Nachót, Ramost, Carvajalt, Iscót, Vazquezt és főleg Asensiót, ahelyett, hogy játszania kell ellenük. Annál, hogy a horvát zsenink még nyaldossa a sebeit, sokkal fontosabb, hogy valódi sérülés nélkül tértek vissza a válogatott szünetről a labdarúgóink. Ramos, Asensio és Bale is gólt jegyzett a nemzeti csapatban, szóval pozitív attitűddel rázódhatnak vissza a Liga hétköznapjaiba.

Lopetegui már a Róma elleni BL meccsről is beszélt és arról, hogy a rotáció nagyobb sebességre kapcsolhat. Lassan majd kézzelfoghatóvá válik, hogy JLo mit gondol erről. A hírek szerint Casemiro például pihenni fog, és egy kevésbé defenzív, kreatívabb középpályával fogunk kezdeni.

Magam részéről azt gondolom, hogy talán megkapja ma Mariano is az új realos érájában az első éles játékperceit – csereként.

Kedvenc klubunk szezonkezdése egyértelműen jobban sikerült, mint azt valamennyien vártuk. Van a csapatnak arca, körvonalazódik, mit vár el a baszk tréner a srácoktól, és mintha kicsit ritkábban találkoznánk a „hiányozni fog Ronaldo 50 gólja” hangokkal. (Troll ON: Lehet, hogy a Juvénak fog majd hiányozni. Troll OFF) Ezzel együtt egy mini vizsga lesz a San Mamésban, biztosan a Bilbao a legnehezebb ellenfél az új szezon során, itt csak komoly erőbedobással, taktikus, fegyelmezett játékkal lehet pontokat szerezni. Az, hogy statisztikák szerint szokott ez nekünk menni, még nem jelent most is automatikus sikert.

Csak érdekességként jegyzem meg, hogy a Barcelona az Anoétába látogat 16:15-től a Real Sociedad vendégeként, így mindössze bő 70 km-re fog egymástól pályára lépni a két nagy rivális. Jelenleg csak a két gigásznak van maximális pontja három forduló után, s mi már a Barca eredményének tudatában fogunk pályára lépni. Nincs nagy jelentősége a bajnokság ezen szakaszában, viszont Lopetegui azt nyilatkozta, hogy szeretne csapatával a Liga élén állni a forduló után – mintha azt sugallta volna, hogy Barca pontvesztést érez a zsigereiben.

Kivételesen a Spíler 1 TV műsorára tűzte a Real meccsét, így aki eléri ezt a csatornát, meghallgathatja Matuz Krisztiánt La Ligát közvetíteni, de stream-ek sokasága is elérhető lesz.

Addig is toljátok a tippeket! 19:15-ig van rá lehetőségetek! A Tippeldét ide kattintva is elérhetitek.

Sultan

Share
Published by
Sultan

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago