Categories: La LigaÖsszefoglaló

De akkor Kijevben nyerni ám! vol.1 (Sevilla-Real Madrid)

Tegye fel a kezét, aki a meccskeret megismerése után meglepődött a látottakon és az eredményen? Legalább Ramos gondoskodott a showról. Meg Vallejo. Theo. Tőlünk mindenki. Pedig ha nem gólra játszanák a focit, minimum egy pontra jók lettünk volna tegnap, nézzétek csak ezt a csapatszintű hőtérképet:

Jár a pacsi, gwolf94!

Mint látjátok Ti is, egyértelmű, hogy Zidane azt kérte a csapatától, hogy a labdajáratást gyakorolják. Ezért aztán nagyon bízom benne, hogy le lesz kapva a 10 körméről minden játékosunk, aki részt vett a két lőtt gól megszületésében. NEM ÉRTETTÉK MEG A FELADATOT!

Mert Asensio és Benzema hőtérképe így néz ki:

Akkor mégis miért kell túlvállalni magunkat, srácok? Ha a legelső embereink 20-25 méterre vannak az ellenfél kapujától, akkor tessék hozzájuk igazodni.

Nem, Zidane nem kérte a masszív védekezést sem és hála istennek, ezt meg tudták valósítani a srácok. Kiemelkedő volt ebben Vallejo, aki megmérettetett és könnyűnek találtatott. Az első gólnál egy sokáig a levegőben szálló labdára nem tudott felkészülni, pozíciót fogni és megoldani a tisztázást. Amikor láttam a jelenetet, azon gondolkodtam, hogy mikor láttam utoljára ilyen hibát RM-belső védőtől? Eszembe jutott Raúl Bravo, aki sajnos nem csak balhátvédet, de szükség esetén belső védőt is játszott. Nektek ötlet erre?

A kezdőben egyébként technikailag magasan képzett játékosok szerepeltek (talán Őszőkesége lehet kivétel), s ez látszott is a labdajáratásban. Amikor idén a ritkán használt játékosok kapták meg a bizalmat, mindig gyorsabbnak éreztem a saját játékunkat, mint ha Kroos és Modric is pályán lenne. Korábban is volt már ebből véleménykülönbség a kommentmezőben, mert egyes vélemények szerint ez a látványos foci, más vélemények szerint a gyors passzolgatás, ha nincs önmagán túlmutató célja, akkor nem lehet szép játék. Korábban és most is ez utóbbi véleményt tartom én is igaznak, de épp csak annyira vagyok a másik oldaltól, hogy ha a srácok hajlandóak lettek volna a Sevilla tizenhatosán belül is így játszani, vagy oda így (gyorsan, dinamikusan) bejátszani a labdát, akkor imádnám a játékot. De nem így történt idén egyszer sem a ritkán használt, vagy a ritkán együtt kezdőkkel (mert azért a tegnapi csapatból csak Kiko, Vallejo, Theo és Ceballos volt a kispad hű őrzője idén, a többiek rengeteg meccset játszottak a szezonban, ám nem ebben az összeállításban) Zidane láthatóan nem tud mit kezdeni. A srácok a megtanultak szerint hozzák a szintet labdatartásban, védekezésben ugyanazt a mókát biztosítják a szórakozni vágyóknak, mint a legerősebb kezdőnk (mert a védekezés mindig több, mint a védősor), viszont elől nincs sem konkrét edzői utasítás, sem olyan személy, akire ki lehet játszani a támadást, aki elvállalja CR helyett a target man szerepét. Bántó volt látni – a hőtérkép mellett -, hogy Benzema sokszor kimozog a center pozícióból és Asensio bal oldalról igyekszik befutni oda. Ez rendezetlenségre és tervezetlenségre utal. De meglepődünk?

Csak azért kérdezem, mert ZZ a BL-ben a Juve ellen hajlandó volt félidőben kettőt cserélni, amikor égett a ház, de a már lefutott (és ki tudja mióta parkolópályára tett) bajnokságban az első félidőben összeszedett kétgólos hátrányra 0 cserével reagált. Tudta itt minden józan gondolkodású madridista, hogy a tegnapi meccset csak le akarja pörgetni a Klub, eredménytől függetlenül.

Szeretnék kicsit a gólokról is beszélni.

Az első gólnál kivágtam az egész jelenetet onnantól, hogy a Real labdát veszít. Kérlek Titeket, hogy először csak Casemiro, másodszor a teljes középpályás garnitúra mozgását figyeljétek. Mindkettőben van hiba. Sajnos Casemiro teljesen a labdát követi a két oldalvonal közt, a védőink előtti területet nem, vagy csak ad hoc jelleggel biztosítja. Óriási területeket hagy maga mögött – Ramos és Vallejo előtt. Kibővítve a dolgot a többiekre: csak követő mozgást végeznek, nem elég határozott és agresszív a letámadás. Annyira elég, hogy a védőzónánkba ne tudjanak betörni labdával, vagy szabad emberrel, de arra nem elég, hogy visszaszerezzék a játékszert. Amikor ezt megunja a hazai csapat, akkor váltanak és egy mélységi íveléssel átjátsszák a teljes középpályánkat. Itt jön elő Vallejo óriási hibája belső védőként. A labda sokáig a levegőben van, lehet rá készülni. Fiatal spanyolunk sajnos sem az időzítéssel, sem a helyezkedéssel, sem a felugrással nem tudta a minimálisan elvárt szintet teljesíteni.

Bár lehet mondani, hogy Ramos reagálhatott volna hamarabb, de van egy érzés bennem, hogy arra számított: társa elfejeli a labdát. Varane, Nacho, Pepe, Carvalho, de még talán Raúl Albiol sem vesztett ilyen egyszerű fejpárbajt belső védőként ilyen kulcsszituációban. A gólban valamelyest Kikót is hibásnak tartom, mert sokszori visszanézésre is az van bennem, hogy gyámoltalanul jött ki a kapuból.

A második gólnál ismét Vallejo hibájából indul a dolog. Először is távol helyezkedik a támadótól. Jó példa ennek az ellenkezőjére Varane és Suarez párosa a világbéke jegyében játszott El Clasicóról. Félpályán a francia sosem engedte hosszú pórázra a csatárt. Itt azonban Ben Yedder lejátssza a pofonegyszerű játékelemet (felpassz visszapasszolása, beindulás üres területbe) és már ezzel kényszerpályára állítja Ramost és Theót. A videón érdemes figyelni, hogy Vallejo a visszasprint elején nem figyeli a környezetét és nem fut maximális sebességgel. Amikor észleli, hogy Nzonzi leelőzte, akkor kapcsol rá és ekkor már nem is nő a különbség köztük, de a már meglévő sem csökken. Ennyi elég, hogy Yedder bepasszolja a labdát Nzonzinak, akire szerintem helyesen bevált az emberéről Theo. Az a balszerencse áradása, hogy a sikeres becsúszás a visszasiető Vallejóról Nzonzi elé pattan vissza, ő pedig van olyan intelligens, hogy a szabadon álló Layun elé tálal.

Mindkét kapott gólt elkerülhettük volna, ha Vallejo szorosabban, határozottabban fogja az ellenfelét. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez a meccs (meg a maradék kettő) nem oszt-nem szoroz és ezek a hibák talán nem végzetes bélyegként csapódnak le a srácban, az edzőjében és Perezben. Van fejlődési potenciál benne (is), s remélem, hogy erre már a Celta ellen lehetőséget kap.

Ezután érkezett az első tizink, ez annyira egyértelmű, hogy a hazai játékosok sem reklamáltak. Lapozzunk. Már csak azért is, mert Capi kihagyta.  😆

Majd a 84. percben előbb megállít (kézzel, sárgáért) egy kontrát, aztán szerencsétlen labdaérintés miatt öngólt vét. Ez benne van a játékban, szar érzés, tudni kell túllépni rajta. Persze, ha előtte egy gólt eldobtál (kihagyott tizi), akkor nehezebb a dolog. A gól előtti helyzetnél azonban nem Ramos a legnagyobb hunyó, hanem Theo. Tessék megnézni, mennyire felháborítóan lassan fut az ellenfél mögött. Akkor is, amikor már a labda a srác felé megy, amikor már átvette azt. F*ck, felb*ssz* az agyamat ez a hozzáállás. Marcelo is lassan reagál az utóbbi hetekben védekezésben és kaptunk is róla gólt, de ő támadásban pótolhatatlan értéket rak a közösbe. Ez a srác meg a tulok viselkedésén túl nagyjából futni bír. Most azt is másra hagyta. KOENTRÁÚÚÚ gyere vissza arra a szezononkénti 6-8 meccsre!

Mayoral góljánál az volt a kulcs, hogy hárman mozogtak be a büntetőterületre, így megosztva a védelem figyelmét. Ráadásul úgy, hogy Mayoral és Asensio előbb, Casemiro csak két ütemmel utánuk ért oda. A védők közti váltás elmaradt, aki Mayoralt fogta, átváltott Kázmérra, így a beérkező, éles beadást őrizetlenül tudta értékesíteni a jóval több játékpercet érdemlő csatár.

Az utolsó pillanatban kapott tizenegyes van még hátra. Brrr… Törökgáborelemez leszek kicsit: egyrészt értem Theo tettét, mert érezte az ellenfél mozdulatát és megpróbálta ezt kihasználni – Lahoz képes ezeket befújni, mint most is tette. Másrészt nem fogadom el az ilyen előnyszerzést, mert nem tartom focihoz méltónak a színészkedést. (Aztán minden csapat minden meccsén van ilyen, fene se érti…) Egy szó, mint száz: nekem égett az arcom emiatt.

Ramos ezt már értékesítette, így úgy tűnik majd évek múlva a jegyzőkönyvre tekintve, mintha komolyan játszott volna a győzelemért a Real. Aki látta a meccset, az tudja, hogy nem ippen erről van szó.

 Statisztika – az arra fogékonyoknak:

Mindkét csapat 14 alkalommal kísérletezett gólszerzéssel, amelyből 6, ill. 4 talált kaput.

Nálunk 65%-ban volt a labda – hasztalan. 687 passzkísérletünkből 622 lett abszolválva. A hazaiaknál ez: 374-ból 302. A kezdőnkből Asensio 98%-kal, Ramos és Kovacic 92%-kal passzolt. Kroos szereti ezt.

Kulcspasszok száma: 10 vs 8.

Meglepő, de összesen csak 5 szöglet volt a meccsen.

Hogyan tovább? Egyrészt szombaton újabb meccs, s ha ez marad a meccskeret, akkor valami előrelépést a kapu előtti játékban, a védők határozottságában látnunk kell. Ha a legjobbjaink jönnek, akkor vigyázzanak magukra és gyakorlásra használni ám a meccset! Mert a tegnapi…

Teljesvideósösszefoglaló:


Ezen az űrlapon keresztül tudtok jelentkezni a közös meccsnézésre – VASÁRNAPIG! Vamos, madridisták!

Jose

Share
Published by
Jose

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

3 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago