Categories: BeharangozóLa Liga

Minden pont számít…

… csak van, amikor nem nekünk.

Már mindenki a BL következő párharcára koncentrál és próbál sakkozni a számokkal, vajon mennyi esélyünk van tovább jutni? Persze, ezen csodálkozni nemigen szabad, mert a bajnokság legtöbbünk számára abszolút érdektelen. Valószínűleg az egész csapat számára is. Bár megmondom őszintén, pénteken nehezemre esett megmondani, hogy mikor volt utoljára bajnoki mérkőzésünk, pedig még le is ültem a stream elé, de hát nagyon hamar vonzóbbnak találtam elmosogatni a feltornyosult edényhalmazt, mint végignézni a legutóbbi bajnoki mérkőzésünket. Na, de kicsit kanyarodjunk vissza a jelenbe, mert még az olasz utunkig kettő olyan mérkőzésünk is lesz, amin a legnagyobb nyugalommal aludhatunk el, még ha hátrányba is kerülünk.

Ma az egyik katalán gárdát látjunk vendégül, amely az őszi fordulóban győzedelmeskedett a fővárosi csapatunk ellen. Nem tudom mennyire emlékszünk még a mérkőzésre (gondolom nagyon gyorsan el akarta mindenki felejteni), de inkább nem szeretném senki emlékeit feleleveníteni.

Ellenfelünk nem több, mint egy klub, hiába katalán. Csak egy klub, a többi 18 között… Hogy megismerjük (ismét) ellenfelünket, bemásolom az őszi beharangozónk releváns részeit, ugyanis ennél jobban most sem lehetne bemutatni ellenfelünket. Részlet ReAlantos „tollából”…

“A csapat keretére egy pillantást vetve azt láthatjuk, hogy a 24 játékosból 8 kölcsönben szerepel az együttesnél. Ebből a nyolc játékosból öt érkezett a Manchester City gárdájától, de ettől még talán nem kell Guardiola fejősteheneként tekintenünk az ellenfélre.

Amiért viszont annál inkább, az az a tény, hogy a katalán kiscsapat vezetőségében bizony igen nagy részesedéssel (wiki adatai szerint 44,3%-kal) rendelkezik a Guardiola-család, köztük is Pep bátyja, Pere, aki a Girona Football Groupon keresztül rendelkezik a részvényekkel. Másik szintén 44,3% a City Football Group tulajdonában áll, aki többek között a Pep vezette City tulajdonosa is.

Néhány ismerős név van a csapatban azért ettől függetlenül is. Ilyen a kapus Iraizoz, aki a Bilbaótól érkezett nyáron, vagy az uruguayi Cristhian Stuani, aki korábban az Espanyol játékosa volt, most pedig a Middlesbrough gárdájától érkezett vissza katalán földre. Rajtuk kívül még a volt barcás Muniesa, illetve a korábbi Castilla-játékos Borja García lehet ismerős korábbról. Bevallom, nekem utóbbi nem volt az, még csak a neve sem rémlik.”

A mérkőzés, amikor eldőlt számunkra a bajnokság sorsa…

Ami viszont változott az elmúlt hónapokban, az a csapatuk megítélése. Friss újoncként feljutva egészen bravúros szezont futnak. Nem csak ellenünk tudtak nyerni, de olyan csapatokat is megvertek, mint a Bilbao, Villarreal vagy Celta Vigo, de például az Atlético ellen is kétszer tudtak döntetlent játszani.

Stuani és Portu egyénileg is kimagaslik teljesítményükkel a csapatukból, előbbi 15, utóbbi 11 góljával. Stuani ezzel az eredménnyel ott lohol a legjobbak nyakán a liga góllövői között, de hogy egy kis statisztikát is belecsempésszek a posztba, a 15 gólját 13.4-es xG (Expected Goals) mellett hozta. Ami talán érdekesebb, az a támadó középpályásuk, Portu esete. A 25 éves spanyol játékost csupán 5 millió euró körülire lövi be a transfermarkt, de az idei teljesítménye után nem lehetetlen, hogy egy nagyobb csapat lecsap rá. 11 gólnál és 4 gólpassznál tart idén a szezonban a valenciai nevelésű játékos. Az ő xG adata: 6.7 – hatékonyság: pipa!

Ha tovább böngésszük az xG mutatókat, akkor a Girona 38.8-as szezonbéli érték mellett 40 lőtt gólnál tart, ami pedig a kapott gólokat illeti, 33-as várható érték mellett 36 kapott góljuk van.

Persze, az adatok csak adatok, és sok mindent nem vetítenek elő az esti mérkőzésről, de talán azt ki lehet jelenteni, hogy amíg a Gironának van győzni- és vesztenivalója is, úgy nekünk gyakorlatilag egyik sincs. Ha a vendégcsapat számára a legoptimálisabban alakul a mai játéknap, azaz a saját győzelmük mellett a Sevilla kikap a Leganestől, a Villarreal pedig nem tud nyerni az Atlético ellen, akkor pontosan egy helyezéssel alattunk fognak elhelyezkedni a tabellán, azaz felkúsznak az 5. helyre. (A Sevilla döntetlen esetén pontazonossággal fog állni az andalúz csapattal.)

A liga meglepetés párosa

Nálunk a legrosszabb eset már csak annyit jelent, hogy 2 pontra leszünk a 3. helytől…

Lehet azon vitatkozni, hogy mi éri meg nekik jobban, bejutni az Európa Ligába, vagy épp lecsúszni róla, hiszen a sok kölcsönjátékosnak köszönhetően jövőre nagy változások lehetnek a csapatban, úgy pedig nem feltétlen lenne előnyükre, ha három fronton kellene helytállniuk. A névjegyüket letették idén a bajnokságban. Ha nem akarnak az Alaves sorsára jutni, akkor ideje lenne saját kezükbe venni a klubjuk irányítását, nem pedig a City gyakorló csapataként funkcionálni.

Ha valamennyi játékost nem ismertek meg, az azért van mert legtöbbször a lelátón láthatjuk őket, amint Ronaldo fiának hozzák a kólát

Nálunk az összes játékos teljes értékű munkát tudott végezni az edzésen, így kényszerpihenővel nem kell számolnia Zidane-nak. A keret több játékosa is kapott behívott a jövőhéti válogatott mérkőzésekre, nem tudni ez mennyire befolyásolja majd a franciát a kezdő kialakításában.

Mondogattuk már sokszor itt, hogy jó lenne, ha csapat fiatal, kevésbé használt játékosai több szerephez jutnának a bajnokságban, de erre sok affinitást nem láttunk Zidane-tól. Lehet találgatni, hogy mi lehet a háttérben, viszont az már világossá vált számunkra, hogy egyes játékosok esetében lehetnek személyes problémái a franciának.

A mi bajnoki formánkat ismervén, lehet számítani egy szórakoztató mérkőzésre. A vendégcsapat általában 3-4-2-1-es felállásban áll ki, ami lehetővé teszi, hogy középre koncentrálja a játékot, amíg a szélen lévő wingback-ek passzopcióként szolgálnak. Azzal érdemes számolni, hogy ellenünk a két szélső sokkal mélyebben, már-már 5 védőként fog funkcionálni a leghátsó védelmi vonallal. A vendég gól adott, ahogy a hazaira is nagy összegben mernék fogadni, viszont a kimenet megtippelése nem lesz egyszerű menet. A tippjeiteket 19:30-ig fogadjuk, este pedig remélhetőleg egy szórakoztató meccset látunk.

Norma_va

Share
Published by
Norma_va

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago