Categories: La LigaÖsszefoglaló

Fortuna reánk kacsintott

Ronaldo hajrábeli fejesével nyert 2-1-re a Real Madrid csapata az Eibar otthonában, így folytatja harcát a második (nem, Zinedine, nem az első) hely megszerzéséért. Összefoglalunk!

A PSG elleni győzelem után joggal gondolhattuk, hogy a csapat végre tényleg elindult felfelé. Hogy Zidane is e szerint készül a következő, Eibar elleni mérkőzésre.

Ekkor kaptuk az első pofont: kopasz mesterünk már a keretbe sem jelölte a Llorente, Ceballos, Mayoral triót. Mivel a hónap hátralevő meccsein a Girona és a Las Palmas ellen játszunk, így talán indokolt lett volna a katalán gárda elleni meccsen bevetni a nagyágyúkat, ha már ősszel kikaptunk tőlük. Most pedig játszhattak volna a fiatalok, ha már a bajnokságban a lényegi kérdések úgy is eldőltek számunkra.

Ezen (nagy nehezen) továbblépve, bizakodva vártuk, hogy a keményen védekező, remekül kontrázó vendégcsapat ellen egy logikusan magyarázható kezdőt álmodik fel a pályára. Ha az elmúlt időszakot nézzük, akkor a logikus döntés egy gyors szélsőkkel felálló 4-4-2 lett volna. Erre…

Gyémánt. A hónapok óta formán kívül játszó Iscóval, a csatár pozíciójában pedig Bale-lel. Lehet, hogy lassú vagyok, de én most jutottam el oda, hogy a bajnoki mérkőzéseken ezentúl semmilyen elvárásom nem lesz Zidane-nal szemben.

Mendilibar a másik oldalon a beharangozóban már megemlített 4-2-3-1 mellett tette le a voksát, és némileg meglepő módon padra ültette a legeredményesebb játékosát, Charlest.

Nos, ha már így alakult, akkor úgy gondoltam, meg kéne próbálni dominálni a mérkőzést. A gyémánt arra jó, hogy lehet tartani a labdát, amíg megtalálja a csapat az ellenfél védelmén a lyukat, a hibát.

Hogy meglegyen a mesterhármasom tévedésekből, az első húsz percben 60:40 volt a labdabirtoklási arány… az Eibar javára. A hazai csapat sorra dolgozta ki a helyzeteket, a Real pedig a saját térfeléről sem tudott érdemben kijönni.

Mindennek a tetejébe, Varane-t a 27. percben le kellett cserélni, miután összefejelt az ellenfél egyik támadójával. Nacho állt be helyette.

Ezen előzmények tekintetében váratlan volt, hogy a Real szerezte meg a vezetést: Modric varázslatos, jobb külsővel adott keresztlabdáját Ronaldo lőtte be ziccerben, 0-1.

Az első játékrész további nagy helyzet nélkül csordogált le.

A második félidő pedig pont ugyanúgy kezdődött, ahogy az első: Eibar-fölénnyel és helyzetekkel. Az 50. percben pedig ki is egyenlítettek. Egy szögletnél mozizott az egész védelem, így Ramis teljesen tisztán fejelhetett Keylor kapujába, 1-1.

Meglepő módon ezután sem állt vissza sündisznóba a baszk gárda, de mivel az eredmény nekik kedvezett, ezért inkább kontrákkal operáltak.

Zidane, látván csapata impotenciáját, cserére szánta el magát. A 70. percben érkezett Isco helyett Lucas, és Kroos helyett Benzema. Erről még később…

A 84. percben Pedro León indított volna egy ellentámadást, azonban labdája Carvajalról Ronaldóhoz pattant. Ő Modrichoz továbbított, aki kitette a szélre a mi Daninknak, az ő beadására pedig Cristiano érkezett tökéletes ütemben, és a léc alá fejelt teljes erőből. Dmitrovicnak esélye sem volt, 1-2.

Az Eibar pedig nem tudott újítani a hátralévő szűk 10 percben, így a Real megnyerte a mérkőzést.

Taktika

Már fentebb említettem, hogy rossz ötletnek tartom Zidane kezdőjét. Ha egyszer van egy működő, bevált rendszer, akkor miért kell visszatérni ahhoz, ami hónapokon keresztül becsődölt? Miért kell a kezdőbe rakni a formán kívül lévő Iscót a hetek óta hasító Lucas helyett, és miért kell kezdenie a sérülésből épphogy visszatérő Kroosnak? Azt nem is említve, hogy Bale miért csatárt játszik?

Ezt alá is támasztja az első húsz perc: az alapvetően labdabirtoklásra alkalmas gyémánttal szemben még a kifejezetten kontrákhoz illő 4-2-3-1-gyel felálló kiscsapat is 60:40 arányban birtokolta a labdát. A saját tizenhatosa elől nem tudott kijönni a csapat, mert nem voltak meg a megfelelő mozgások, ezáltal a passzopciók sem alakultak ki időben. Nem csoda, hogy az agresszíven letámadó baszkok könnyedén szerezték meg nem is egy alkalommal a játékszert.

Szerencse, hogy az ilyen agresszív presszinget nem lehet egy meccsen, de talán még egy félidőn keresztül sem bírni. Mivel ezt az intenzív félórát megúszta a Real kapott gól nélkül, így az Eibar továbbra sem állt vissza sündisznóba. Hanem megpróbálta továbbra is nyomás alá helyezni a Madridot, és ebből adódóan Ronaldo gólja előtt túlságosan kinyíltak.

Az első félidő utolsó perceire patthelyzet alakult ki: a Real nem tudott újítani, az Eibarban pedig már nem volt annyi lendület, hogy komoly akciót vezessen.

A második félidőre a kipihent Eibar megint agresszíven érkezett, és ennek gyors egyenlítés lett az eredménye. A Real-védelem helyezkedését inkább nem minősíteném…

Ezután megint visszaesett a játék színvonala, mert az Eibart nem sürgette az idő, a Real pedig nem tudott elég átütőerőt felvonultatni a hazai kapu előtt.

Így, hogy a baszkok visszább húzódtak, rögtön feltűnő lett, hogy a domináns Real-középpálya akkor érzi jól magát, ha van területe. Isco is, de főleg Kroos sokat javult az első félidei teljesítményéhez képest. Tegyük hozzá, volt honnan…

Ennek ellenére jó döntésnek tartom, hogy a spanyol helyett spanyol, azaz Isco helyett Lucas érkezett a 70. percben, mert szükség volt a sebességre. A néha-néha kontrákat vezető csapat ellen hasznosabb volt Vazquez, mint a görbelábú.

Durva, hogy mennyit változhat a játék képe egyetlen személyi változtatástól

Azonban nem csak Isco, hanem Kroos is elhagyta a pályát, helyére pedig Benzema érkezett. Ezzel a csapat átállt 4-4-2-es játékrendszerre, középen Casemiróval és Modriccsal, a balon Bale-lel, elöl pedig a Benzema-CR párossal.

Míg az Isco-Lucas cserét indokoltnak, ez utóbbit feleslegesnek éreztem, és érzem azóta is. Kroos lecserélése most nem vitatható, mert sérülésből tért vissza (bár Modric végigjátszotta a 90 percet…) és nem is játszott kiemelkedően. Viszont az, hogy Benzema álljon be helyette, aki labdához is alig ér a hátralevő időben… Akkor már hasznosabb lett volna Kovacic vagy Asensio. Gondoljunk bele, hányan vették volna elő ezt a cserét, ha Ronaldo nem lövi be a győztes gólt…

Szerencsére sokkal stabilabbá vált a csapat azzal, hogy átállt a két négyes vonalat felvonultató rendszerre. Ez vezetett a győztes gólhoz is, Leónt ugyanis emiatt tudták olyan nyomás alá helyezni, hogy elrontsa a passzát.

Egyéni teljesítmények

Felfelé lógott ki a csapat jobb oldala: Carvajal, Modric, Ronaldo és a csereként beálló Lucas. Dani rengeteget melózott, jól védekezett, és a támadásokat is eredményesen segítette. Luka újra varázspálcát ragadott, és a csapat motorja volt. CR lőtt két gólt, és ezeken kívül is veszélyes volt az egész meccsen, sőt, néha védekezni is visszajött. Lucas pedig beállta után stabilitást adott a támadások folyamatosságának.

Ronaldo mellett Modric volt a mérkőzés legjobbja

Meg kell még említeni Navast, aki a gólról nem tehetett, a többi esetnél pedig jól végezte dolgát. Még Modric veszélyes hazaadását is bravúrral hatástalanította.

Sajnos a negatív oldalon is fel kell tüntetni néhány ember nevét. A már említett Kroos és Isco ugyanis egyértelműen rosszabbak voltak társaiknál. Beszédes adat: Kroos az első félidő első felében 63%-kal, Isco 40%-kal(!) passzolt…

Ramos sem játszott kiemelkedően, de szerencsére itt van nekünk Ronaldo, ha szarban a haza! Legalább a barnamaci jó helyre raftingolt általa.

Folytatás egy hét múlva, a Gironát fogadjuk hazai pályán.

VIP-páholy, szombathelyi mintára

Hala Madrid!

Összefoglaló videó:

ReAlantos

Share
Published by
ReAlantos

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago