Categories: La LigaÖsszefoglaló

Eco üzemmód

A foci (és a Real Madrid) szerelmesei kiélhették magukat, mert tegnap a kora esti órákban megnézhették a Leganés-Real Madrid találkozót, ami bár unalomba hajló volt, de 1-3-as vendég győzelemmel zárult. Sőt, az este nem ért itt véget, mert rögtön utána kezdődött a Bajnokok Ligája esti programja. A Real ezzel revansot vett a CdR miatt, Federer ismét világelső, Trump pedig utolsó helyre került az elnökök rangsorában, azaz minden és mindenki a helyére került – csak Casemiro nem. Valamint fellépett a harmadik helyre és közelített kicsit az első két helyen álló, Barcelona-Atletico párosra.

Egészen felforgatott kezdővel vágtunk neki a mérkőzésnek: Isco, Asensio, Lucas és Kova is rögtön helyet kaptak a csapatban, míg a hattyúdalát játszó Bale (?) csak a kispadra volt elegendő. Az alap formációt a 4-2-3-1-ben jelölte meg Zidane. Ugyanúgy, ahogy Garitano is tette a túloldalt. A különbség csak annyi volt, hogy a hazaiak inkább hosszú labdákkal, ívelésekkel képzelték el. A széleken – kiváltképp a baloldalt – szerettek volna mögénk kerülni. Míg a Real kreatív, labdaügyes játékosokkal hemzsegő csapattal inkább sok és rövid passzos stílusban igyekeztek megbontani az ellen védelmét. Az igazi játékkép nem bontakozhatott ki, mivel a Real hozzásegítette a hazaiakat egy korai gólhoz. Azt is lehet mondani, hogy előnyt adtak, amivel borult minden előzetes terv.

Ugyanis történt a 6. percben, hogy szögletet végezhetett el a Leganés és Pires mindenkit megelőzve meg tudta csúsztatni a labdát, de ezt még védte Casilla. Csakhogy a kipattanót Theo akarta volna elrúgni a gólvonalról, de pechére pont a bevetődő Bustinza fejét találta el, ahonnan természetesen a kapuba pattant a laszti. El lehetne intézni ennyivel a szituációt, és tovább lehetne lépni, de nem szeretném. Azt gondolom, hogy úgy mondván a színfalak mögött több fontos dolog is zajlott, ami megválaszolhatja, hogy a francba sikerült összehozni ezt a “parádés” gólt.

Még mielőtt belemerülnénk, tisztázni kell néhány tényt. Fel kell eleveníteni egy, a szituáció megértéséhez szükséges tudást. Talán még emlékeztek arra a posztomra, amiben összeszedtem – Beregi István munkája alapján – a szögleteknél felmerülő védekezési formákat. (Itt egyébként megnézhetitek, ha kimaradt volna.)

Az első és legegyszerűbb típus mindenképp a man to man marking, azaz a csak emberfogást alkalmazó védekezés. Ilyenkor a védekező csapat tagjai felveszik a nekik kijelölt ellenfél játékosait, lekövetik a mozgásukat és megpróbálják megakadályozni a gólszerzésben, vagy hogy egyáltalán labdához érjenek. Belátható, hogy mennyire sérülékeny ez a rendszer, mivel mini 1v1-es meccsek alakulnak ki, amelyek során kiütközhet a játékosok közti képességbeli különbség. Azaz, ha a támadó fél játékosa ügyesebb, gyorsabb, magasabbra tud ugrani, akkor könnyedén ki tudja ezt használni és gólhoz tudja juttatni a csapatát. Sőt elegendő annyi, hogy a védője elaludjon, pár pillanatra koncentrációt veszítsen, és szintén ott a baj. Tehát hiába végzi el tökéletesen mindegyik játékos a rá kiszabott feladatot, elég egy védő hibája, és borul az egész. Másrészt pedig szintén hibája a rendszernek, hogy a csapatmunkával nem lehet kompenzálni a játékosok közti különbséget.

Nem úgy, mint a másik két típusnál, amit csak felületesen ismertetnék. Van még a vegyes rendszer, ami alkalmaz emberfogást és területvédekezést. Valamint van a nagyon kevés csapat által használt tisztán területvédekezés. Ez a legnehezebben elsajátítható és kivitelezhető típus.

Hogy mindez miért releváns? Hát, ha megnézzük a következő jelenetet, és azt, hogy ki hova helyezkedik, akkor tisztán kirajzolódik, melyik típusba tartozik a Real által választott védekezési mód. Mindenki embert fog, aminek következménye pontosan az, ami történt, ami a rendszer hiányossága. Pires megelőzött mindenkit, és ez vezetett a gólhoz. Zidane nem túl sok energiát tett bele ennek a megszervezésébe, ami csak azért gond, mert a Leganés viszonylag jó rögzített szituációkban, sőt, az említett korábbi posztomban pont egy nagyon hasonló Leganéstől elszenvedett gól szerepel.

Tegnapi Leganés gól:

 

Korábbi eset:

Szerencsére nem maradt sokáig előnyben a hazai csapat, mivel a 11. percben jött a válasz. Casemiro szerzett labdát – jár neki a dicséret -, amivel Lucas fordulhatott kapura. A hosszúba ellőve egyenlített ki a királyi gárda. Jellemző volt az egész meccs során, hogy többször és rossz helyen vesztett labdát a Leganés. Vagy más megközelítésben, megint remekül támadott vissza a Real labdavesztés után.

Említettem már, hogy rövidpasszos játékot alkalmazott a vendégcsapat, ami nem csoda, mivel tele volt labdaügyes és kreatív játékosokkal. Az azonban még nem került terítékre, hogy miként lett megszervezve a játékunk. Kovacic és Casemiro került leghátrébb a középpályán, méghozzá double pivotot alkotva. Csakhogy most jön a csavar, mivel Kázmér a labdakihozataloknál feljebb lépett a pályán, és teljesen kivonta magát a játék ezen fázisából. Azon ritka alkalmakkor, amikor mégis részt vett benne, akkor sem volt benne sok köszönet.

 

Ennek az lett a következménye, hogy a hátul besegítő Kova kevésnek bizonyult az ellenfél egész jó pressingje mellett. Valamint az is tisztán látszik, hogy a pálya középső területe üresen maradt. Íme egy példa:

Nem nehéz kitalálni, hogy küszködött volna a Real a labdakihozatalokkal, de Asensio és Isco állandó jelleggel lifteztek mélyen a középpálya és a csatársor között, azaz ők lettek megbízva, hogy lépjenek be az üres területre. Casemiro pedig kötetlenebb és offenzívabb szerepkört kapott, mint szokott. Ennek volt köszönhető, hogy részt vett a támadásokban, és hogy gólig és gólpasszig jutott. Számomra kissé faramuci megoldás lett ez az egész, de Zidaneknows.

Isco lép hátra, hogy segítse a labdakihozatalt.

Nem véletlen, hogy a mérkőzés kapcsán Casemiro gerjesztette a legnagyobb vitát, legalábbis a szerkesztőségen belül. Hosszabb beszélgetés után arra jutottam, hogy mindkét oldalban van igazság, és valahol a kettő vegyítése fedi le teljesen a helyzetet. Tehát Casemirótól, amit kértek, azt remekül látta el. Sokkal járult hozzá a győzelemhez, és meg kell veregetnünk a vállát. De az érem másik oldalán ott van, hogy a jövőre nézve nem sokat jelent a tegnapi teljesítménye. Előrelépés nem történt, hiszen a brazil középpályástól nem ezt fogják kérni, nem ezzel a szerepkörrel van jelen a csapatban. Sőt a legnagyobb hiányosságai és problémái is megmaradtak, nem történt fejlődés. Pedig talán éppen az ilyen meccsek lennének azok, ahol lehetne gyakorolni és fejlődni. Előbb kicsiben, aztán ha már megy, akkor komolyabb ellenfelekkel szemben is mehet.

Vissza az összecsapás eseményeire, ami nem volt túlságosan izgalmas. Nem kellett lerágnunk a körmünket. Néhány helyzettel csordogált tovább a találkozó, de az 1-1 maradt egészen a 29. percig, amikor is fordított sorrendben zajlott lett, mint a korábbi gólnál. Most Lucas adott gólpasszt Casemirónak, aki be is vágta.

 

Érdemes megfigyelni, hogy Benzema indította el az akciót, hiszen az ő elmozgásával nyert területet Casemirónak. Szép játék volt, még párat el tudtam volna viselni, de a Real Madrid eddig se erőltette meg magát igazán, és ezután sem. Bár látszódott, hogy nagyjából akkor alakítanak ki helyzetet, amikor akarnak, viszont az állás nem változott.

A fordulást követően még talán a tempó is csökkent. A helyzetek sem jöttek olyan sűrűn, mindig volt egy utolsó előtti hiba, ami elrontotta a szituációt. Így eléggé unalmassá vált a találkozó. Valószínűleg ZZ kiadta a szünetben az ukázt, hogy csak annyit srácok, amennyi feltétlen muszáj. Csak annyit! És Iscóék megfogadták ezt az úgymond tanácsot, ő maga is bele-bele kényelmesedett a meccsbe, ezért így nem lett az élete mérkőzése. Valóban többször választotta azt az utat, ami nem a megfelelő volt, ezért lehet ekézni. Szerencsére nem ez az a meccs, ami alapján meg kell ítélni, hanem mellé lehet tenni például a PSG ellenit, ezt pedig gyorsan el lehet felejteni.

Nem ő volt az egyetlen, aki nem hozta ki magából a maximumot, mivel Benzema se villogott. Bár a második gólnál jelentős szerepe volt, de összességében inkább volt gyenge napja. Megint egy olyan alkalmat, egy olyan lehetőséget hagyott ki, amikor CR hiányában magára ölthette volna a szuperhős jelmezt és vállán vihette volna a csapatot.

Persze a második félidő első részében még próbálkozott a hazai csapat, és volt néhány perc, amikor valóban közel is kerültek az egyenlítéshez. Az 54. percben a baloldalt vezettek egy kontrát, de Varane közbelépett, így nem lett belőle igazán nagy helyzet. Három perccel később Ramos jelezte, hogy még él és virul, hiszen az 550. meccse alkalmából begyűjtötte a 163. sárgáját. Szabálytalanul állította meg a Leganés szélsőjét, bár nekem úgy tűnt, hogy mindketten csimpaszkodtak egymásba rendesen. Mindenesetre Ramos igencsak hevesen elkezdett reklamálni a partjelzőnél.

Aztán a 64. percben tényleg hajszálon múlt az egyenlítés. Két Realos őrizetében kapott labdát egy Leganés játékos, majd a bepasszolt labdát Beauvue lőtte kapura. Pillanatra a levegő is megakadt bennem, mert tényleg egészen más meccs lett volna, ha ott az a lövés bemegy, és kiegyenlít a Leganés. De ennek hiányában tovább csordogált a mérkőzés.

Az első cserére a 76. percig kellett várni. Akkor Bale érkezett Benzema helyére. A csere kapcsán pedig valósággal fellángoltak a pletykák, hogy mivel Bale egy ilyen meccsen is csak negyed órát kap, ezért utolsó szezonját töltheti a spanyol fővárosban. Nyilván ez túlzás, hiszen a Betis ellen 73 percet kapott, de azért azt is el kell ismerni, hogy a PSG meccsen sem mellette voksolt ZZ, hanem Isco mellett. És valószínűleg Párizsban sem a walesi lesz favorizálva, hacsak nem kényszerűségből kerül be a sérülések miatt. Mindenesetre én nem látom benne a tüzet, hogy hajtana és meg akarná mutatni. Hogy maradni szeretne. Nem mellesleg ahhoz túl sokba kerül, hogy a fél szezont sérüléssel töltse, így minden lelki nehézség nélkül tudom azt mondani, hogy bízom benne, okosan fognak dönteni a jövőjéről, és számára, meg a Real számára is egyaránt előnyös döntést hoznak az illetékesek.

A mérkőzés végén még Kovacic szolgáltatott némi izgalmat, mivel betört a 16-osra, majd fellökték, ezért a megítélt büntetőt Ramos értékesítette. Amúgy is érdemes megemlíteni a Modric 2.0.-t, mert a fiatal horvát remek mérkőzést hozott. Jól helytállt a középpályán és a passztérképére pillantva láthatjuk, hogy 91 passzából 88 pontos volt, ami pazar stat. Csak így tovább, Mateo!

Zidane egyébként azzal borzolta a kedélyeket, és tett tanúbizonyságot pedagógiai érzékéből, hogy Llorentének kerek 6 percet adott, hadd gazdálkodjon vele. Nyilván korábban nem lehetett becserélni, mert… franc tudja miért. Majd ezt még megfejelte azzal, hogy a 92. percben beküldte Ceballost, hogy keresse meg a posztját és élvezze ki a meccs végét jelző sípszót. Tanítani való edzői húzás volt ZZ részéről.

Összességében tehát egy ultra-eco üzemmódban végrehajtott szerda esti győzelmet láthattak mindazon Real fanok, akik döntöttek, hogy leülnek megnézni a találkozót. Akik pedig lemaradtak volna, azoknak sem kell szomorkodni, mert semmi izgalmat nem hagytak ki, és hamarosan itt a folytatás. Szombaton ugyanis az Alaves látogat a Bernabéuba. Hala Madrid!

Zizou

Share
Published by
Zizou

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago