Categories: La LigaÖsszefoglaló

Tavaszi hadjárat 2

Erre kevesen számítottunk. Én magam biztosan nem ilyen eredményre tippeltem, sőt… Persze egyáltalán nem bánom, hogy így alakult a dolog. De ahogy a kiesőjelölt Depor földbe gyalulása, úgy a tegnapi eredmény is csalóka. Mondom, milyen szempontok szerint!

Először is a lövések száma.

Mindkét oldalon magas és tudjuk, hogy a Valenciai ‘Benzemák’ miatt nem lett mondjuk 1-2; 2-2 az első félidő vége. Persze ez hozzá tartozik a focihoz, ám egyúttal megmutatja azt is, hogy a védekezésünk még nem elég precíz.

A következő dolog a tény, hogy nagyjából a 75. percig a Valenciának nagyobb helyzetei voltak, mint nekünk. Tehát a közel azonos mennyiség mellett a hazaiak minőségibb helyzeteket dolgoztak ki. Igaz, hogy a rettenetes napot kifogó Montoya két egyéni hibájából kaptunk tizenegyeseket, ám ez az a forgatókönyv volt, amikor a Valencia tényleg tudatosabb és látványosabb támadásokat épített fel. Még mindig csak a meccs kétharmadáról beszélek. A kontránk, amely a vezető gólunkhoz vezetett csodálatos volt. Tankönyvi példa arra, hogy mindenki jól mozgott labdával és labda nélkül, jó irányokba mentek a passzok és időben, ráadásul Ronaldo is okosan tolta meg a büntetőterületen belül a lasztit. De ugye nem mondhatjuk, hogy ZZ idei (illetve all-time) Realjára a kontrázás illik? Ezért mondom, hogy mindkét oldal alapjátékát figyelembe véve, a mi támadásaink minőségben a formációváltásig nem voltak annyira jók, mint a Denevéreké.

Ezek a fenti sorok persze úgy értendőek, hogy mindkét csapat jó focit mutatott be, remek mérkőzést láthattunk, ahol a csapatok épp ideális mértékben rohantak és nyugtatták a labdát. Nem volt olyan érzésem, hogy csak rohanás van, és olyan sem, hogy passzív passzolgatást alkalmaz egyik-másik gárda. Vagyis egy bekezdéssel fentebb a két gárda egymáshoz viszonyított játékáról írtam, és nem a csupasz potenciálról.

Parejóék 85%-ban, mi 88%-ban passzoltunk pontosan. Passzmestereink közül Kroos 93%-ban passzolt, 3 kulcspasszt osztott ki, 1 lövést eresztett meg, amelyre szerintem mind emlékeztek.  😉

Modric „csak” 86%-ban passzolt pontosan, egy kulcspasszt mutatott be, és iszonyat munkát végzett mezőnyben. 5 alkalommal próbálkozott cselezéssel, egyszer nem jött össze, az is partdobással végződött. 4 átadást fülelt le, és egyetlen alkalommal szabálytalankodott, azt is az ellenfél térfelén. Ez egy olyan mérkőzés volt, amikor, ha csak a labdát követi az ember figyelemmel, nem veszi észre a két Mester játékának fontosságát. A tempós meccsen nehéz érzékelni, hogy mindketten 50-60 alkalommal érnek labdához, szinte nem hoznak rossz döntést, segítik csapatukat a labda folyamatos járatásával, labda nélküli mozgásukkal képesek területet nyitni a labdásnak, esetleg egy harmadik társnak (passzfolyosó kialakítása), akinek mehet a passz, illetve ők maguk is passzcélponttá válnak, amikor így elmozognak. Magam részéről nagyon sajnálom, hogy a fociban, a középpályán ezek a rettenetesen fontos mozzanatok nem kerülnek előtérbe, a szakmán kívül alig-alig ismerik el ezt a fajta tudást.

Holott… Casemiro ezen a meccsen a párharcokban jó volt (47%-os mutatóval mondom ezt és azzal a kitétellel, hogy Kondogbia első félidei lövőcsele után talán még most is csúszik a lánctalp Caselele alatt…), 87%-ban passzolt pontosan, 4 átadást fülelt le – de… A build-up során ő volt a legelső sorban „ülő” néző. Emberhátrány labdakihozatalnál. S mert a fent említett tényezők (labda nélküli mozgás, hogy passzfolyosót nyisson; hogy elvigyen egy védőt; hogy területet teremtsen; hogy ő maga üresre játssza magát…) nála sem látványosak, ezért sokan csak a párharcai alapján ítélik meg. Én azonban látom, hogy sétál labdakihozatalnál, hogy majdhogynem egy helyben körbe-körbe forog, amikor a két oldal között járatja a labdát a csapat. Nem segíti a csapatát a buld-up során. Ez óriási hátránya és biztos vagyok benne, hogy a tegnapi meccsen is dominánsabb lett volna a csapat, ha egyel több játékos tudja folyamatosan megteremteni a fent már kétszer leírt dolgokat a középpályán. Vannak mérkőzések, amikor igenis szükség van a játékára, de ez a kevesebb.

A mérkőzés eseményeiről is meg kell emlékezni. Például még el sem kezdődött a találkozó, amikor egy kicsit jobb helyzetbe kerültünk, mert Zaza kimaradt a kezdőből. Annak örülök, hogy így alakult, mert nem csak egy igazi erőcsatártól menekültek meg a védőink, de az olasz olyan szinten tudja tűzben tartani a társait, mint nálunk Ramos. Aztán elkezdődött a bajnoki és Marcelo első ívelése pontatlan lett. Még csak nem is beadás lett volna, csak egy középpályán történő súlypont áthelyezés.

Az első 10 percben mindkét gárda igyekezett a másik csapat labdakihozatalát megakasztani. Nálunk a BBC-hez felváltva lépett fel Kroos és Modric. Azonban egyik oldalon sem volt elég dinamikus ez a letámadás, így visszaálltak a csapatok, a Valencia a hagyományos 442-ben fogadta a labdás Realt, amely védekezésben továbbra is a labdás játékos körüli emberfölényes szituációval védekezett, azaz a mieink folyamatosan mozgásban voltak védekezés során. A munkamorálra nem lehetett panasz, hiszen a BBC mindhárom tagja hajlandó volt mélyen visszazárni és elvégezni a ‘házi feladatot’, szűkítették a csapatrészek közötti területeket. Benzema kétszer szabadított fel, egyszer szerzett labdát. Bale a kontránk előtt mentett fejjel, amit aztán Kroos továbbított Ronaldo felé. Ha a Beharangban a csapatszintű védekezést igényeltem, akkor jelentem: megkaptam. A minőség még nem az igazi, de az irány látható volt.

Az 5. perc elején először Varane, majd Casemiro nem hagyja a labdát Navasnak. Mindkét védőre ráordított a kapus, mégsem engedték neki a játékszert. Azt hiszem ez, és a félidőben látható „csak a biztosra” felhangú passzolgatás azt bizonyítja, hogy a srácok és ZZ is a biztonságot tartotta a legfontosabbnak. Hiszen a labdás játékunkat, a passzorientációt egyszerre lehetett biztos labdatartásnak és ötlettelen játéknak is tekinteni. Hogy melyik volt az igaz? Tényleg csak nézőpont kérdése, mindkét válasz mellett lehet találni érvet pro és kontra. Hiszen mondhatjuk, hogy valóban a biztonságot tartotta szem előtt a Madrid, ezért nem vállaltak be kockázatos passzokat, nem vállaltak be olyat, amiből hirtelen ránk rohant volna egy labdavesztés után a Valencia. De mondhatjuk azt is, hogy lám: a harmadik és negyedik gól micsoda passzjáték után, milyen látványos akciókból alakult ki, amely azt bizonyítja, hogy korábban inkább csak ötlettelen, mint biztonsági volt a játék. Mert hát tudnak ilyet a srácok! A választás a Tiétek, itt nincs egyetemleges jó válasz.

A 7. percben Carvajal kereste beadással Ronaldót, Neto kirongyolt a kapuból, elütötte a labdát és kivégezte Garayt közben. A szabad labdára Bale ért oda először, sajnos elkapkodta a lehetőséget, lett volna ideje lekezelni azt, igazítani rajta és elhelyezni a kapu jobb, vagy bal sarkába. Itt hibázott a Paci. Pár perccel később Rodrigo cselezte be magát a tizenhatos előterébe, ahonnan el is lőtte a labdát. De Bale-hez hasonlóan ő is a rosszabb megoldást választott. A balján ugyanis Santi Mina érkezett tök üresen, aki – ha labdát kap – jobb lövőhelyzetben találja magát, de akár egy lapos beadást is kivitelezhetett volna. Guti mondta: a foci arról szól, hogy a jobb helyzetben lévő társnak passzolsz… A fenti akció előéletéhez tartozik még, hogy Casemiro először Parejót rántotta le, majd Kondogbiát ütközte le. Szerencsére a sárgát megúszta, de ha kap egyet a kettőért, akkor se szólhatott volna egy szót se.

Érdekes, hogy az első negyedórában egyszer-egyszer CR és Bale is beindult a belső védők közé, de a passz nem érkezett. Ezeket mindig sajgó szívvel konstatálom, mert megint az általam nagyra tartott labda nélküli mozgásról van szó. Ronaldo esetében Kroos, Bale esetében Modric nem látta, vagy ha látta, akkor nem akarta belőni a labdát. Pedig a támadóink úgy mozogtak, hogy a belső védőknek nem lett volna esélye közbeavatkozni.

Ezután érkezett a fent már megemlített kontra. A nagybetűs kontra. Lent majd a videóban megnézhetitek. A tizenegyeshez nem férhet kétség.

A gól után a Valencia játéka kicsit hektikus lett, nagyjából 10 perc után kezdtek el koncentrálni és nyomást kifejteni csapatunkra. Ebből is érezhető volt, hogy nem volt benne a gól a mérkőzésben egyik oldalról sem. Váratlanul érte a hazaiakat és úgy is reagálták le. De a mi oldalunkra is hatással volt a gól. Mert ezután Modric, Kroos, Marci azonnal olyan megoldásokat, mozgásokat, passzokat vállalt be, amelyeket addig nem. Sőt, Bale külsős beadás is a plusz önbizalomról tett tanúbizonyságot. A beadást Ronaldo nem tudta rendesen lekezelni, melléről távol pattant a labda, így fel tudtak szabadítani a védők. Nemsokára Modric futotta le a hazai bal oldalt, lapos beadását CR elől vágták ki, de a labdát még a boxon belül lefülelte Bale, aki másodszor választott jó helyzetben rossz megoldást. Kapásból elvállalt lövése ugyanis közelében sem járt Neto kapujának. Ezek azok a pillanatok voltak, amikor a megszédült boxolót alakító Valencia még ténfergett, az adrenalintól pörgő madridi Muhamad Ali pedig mindent elhisz magának.

Ezt a szakaszt zárta le Guedes alakítása, aki Marci oldalán verte meg az összes arra tévedő brazilunkat. Lapos beadását el is lőtte Rodrigo, de Nacho blokkolt. A labda Guedeshez került vissza, aki újra lapos beadással élt, de ezúttal Parejót kereste. Ezt mondjuk pont lesz*rta Rodrigo és elvette a tiszta lövőhelyzetet társától. A labdát végül Lukita szerezte meg és szabadította fel a tizenhatosunkat.

A 24. percben a felezőnél Kroos passzolt CR-hez, aki egyből vissza is adta a labdát, de pontatlanul. Meglepődtem, mert a portugál látványos karlendítéssel kért elnézést a némettől és indult vissza védekezni. Mi ez, ha nem a változás passzátszele? Egyébként ebből a labdavesztésből jött Kondogbia lövőcsele Casemiro ellen. A lövést pedig Navas védte egy fotósoknak küldött vetődéssel. A fordulásból Kroos ugratta ki mélységből a belső védő mellett üresre befutó Ronaldót, aki el is lőtte a labdát, de csak oldalhálót talált. Itt utalnék vissza a fenti sorokra, ahol CR és Bale beindulásairól szóltam. Mert Kroos csak másodszor adta Ronaldónak a passzt. Ha elsőre passzol, az Aranylabdásunk nem ennyire kiszorított helyzetben kapja meg a bogyót. Kérdés, hogy ha tudjuk: képes felpasszolni a résekbe Kroos, Modric a labdát, akkor csak nem ZZ nem kéri ezeket? Hanem mást gyakoroltat?

Aztán jött a második tizenegyes. Számomra meglepő volt, hogy a kommentmezőben voltak olyanok, akik szerint nem volt tizi a dolog. Szerintem egyértelműen szabálytalan volt Montoya. Nem kell kettétörni a felugró embert, hogy szabálytalan legyen  dolog. S itt nem helyből ugrott mindkét játékos, hiszen Montoya hátulról érkezve, lendületből kamikázézott Karim lépébe. Halkan megjegyzem, hogy bő egy perccel ezelőtt Santi Mina ellen fújt be egy ugyanilyen esetet Varane-nal szemben a spori a mi tizenhatosunkon belül. Ha ott nem horkant fel senki, akkor itt miért?

A félidő utolsó perceiben Parejo akart még kérni egy tizit a sporitól. Ha nem kezdi el a „nagyhalál” mozdulatot, akkor simán jogos, mert Casemiro lábat talált. Az a gond, hogy a sporik nem csípik, ha át akarod baszni őket. És itt ez hamarabb meg volt, mint a kontakt.

A félidő utolsó eseményei közé tartozott egy labdavesztésből indult hazai akció. Sajnos igaz, hogy saját térfélen történő labdavesztéskor a támadásra ráizgult labdás gárda nem a védekezésre gondol és nem is védekező pozícióban vannak a játékosai. (Előző szezon, Sevilla-Real, 93. perc, Real bedobás, Karim labdavesztés, Jovetic…) Ilyenkor egyszerűen hátrányban vagy. Mert elveszted a labdát, a társaid nagy része épp előre irányuló mozgást végez, van olyan, aki nem is látja, hogy mi történik. A labdát szerző csapat viszont épp a te kapud felé van arccal, sok játékosuk azonnal sebességbe kapcsol és rád ront. Szerencsénkre Rodrigo túl sok best of Benzema videót nézett és a kapu szájából a nézőtér 17. sorába rúgta a labdát. Nem kell ecsetelnem, mennyivel másabb lett volna 1-2-vel öltözőbe vonulni… De nem kellett, pedig Guedesnek még volt egy sansza. Madridista szemnek szokatlanul szép, a tizenhatos előterében felépített, kényszerítővel fűszerezett támadás során említett fiatalember becselezte magát a danger zone-ba, kényszerítő Rodrigóval, a visszakapott labdával a tizenhatos vonalát átlépve ballal lőtt. Szép támadás volt. S bár szöglet következett volna (Navas beleért), a spori az órájára mutatva pihegni küldte a lábakat. (Kommentben már jeleztem: nálam ez a játék szellemével ellentétes. Tudom, hogy a szabály ezt írja elő, de én engedtem volna a szögletet. Még úgy is, hogy a csapatom ellen jöhetett volna a Valencia.)

S azt sem kell ecsetelnem, hogy várható volt a Valencia lendületes támadójátéka a 2. játékrész elején. Mivel nincs más választásuk, mint a gyorsan bekotort szépítő gól, ami után játszhatnak az egyenlítésért. Ebben a periódusban történtek az első igazán suttyó odalépések (Santi Mina killed Varane) és elkezdődtek a tizenegyesért meghaló valenciai játékosok Arany Balfasz-díjas előadásai; illetve Gaya is elhalálozott egy szellemkönyökös után, ami után feltámadott vala, mikor meglátá, hogy ők jönnek bedobással. Mit lehet erre mondani? Megpróbáltak mindent a szépítésért. Az 53. percben Kroos nyargalt (érzitek az iróniát?) végig a pályán, kiugratta CR-t, aki Garay-jal ütközött. Cé évtizedes rutinnal penaltyt kért, de ez nem volt szabálytalan. Azonban a megszerzett labdával nem tudott mit kezdeni, így nagyjából 25 méterre Neto kapujától Benzemához került a játékszer. Ő pedig igazi csatárteljesítményt mutatott be, amikor becselezte magát a boxon belülre, kialakította a lövőhelyzetet és el is lőtte a labdát. Bár nem lett gól, de ezeket várjuk tőle. Hogy harapjon. Ööö… jó értelemben, nem suarezi értelemben.

Meglepődtem, hogy milyen későn érkezett a szépítő találat. Azt gondoltam, az első 5 percben betalálnak. Aztán már majdnem elértük a lélektani szempontból fontos 60. percet, de előtte sajnos szépített a Valencia. Nachot verte meg fejpárbajban Santi Mina. Ez persze lendületet adott a hazaiaknak és ordított a játék képe a változtatásért. Mire ezt az Enigmával dekódolta Zidane, kicsit sok idő telt el. De adjuk meg neki az elismerést, mert a teljesen eltűnő Bale-t és az örökké lecserélendő Benzemát Lucas és Asensio váltotta. Szerencsére utóbbi nem támadónak érkezett, így a csapat felvette a 451-es telefonszámot, ami azért volt fontos, mert így kettővel több játékos volt szemben a hazai támadókkal, lezárhatták a területeket, passzfolyosókat.

A 84. percben Marcelo és Asensio először 2 a 3 elleni, majd 2 a 4 elleni játékot oldott meg gyönyörűen és ez annyira tetszett a Bohócnak, hogy értékesítette a helyzetet. A 89. percben pedig a Modricot váltó Kovács Máté vette fel a tökéletes pozíciót a védőfalban, a bal oldalról érkező támadás utolsó fázisában Kroos épp ezért tudott vele kényszerítőzni, a visszakapott labdát pedig ujjgyakorlatként helyezte a rövid alsóba német pajtásunk.

Ez a két gól, valamint a korábban leírt valenciai támadások (amelyekből kimaradt a második félidei Parejo által megindított felpassz-elmozgás-visszapassz-lövés) csak azt bizonyítják, hogy kellő intenzitással, kényszerítőkkel kis területen sokkal látványosabb támadásokat lehet felépíteni, mint a beadásokkal. Mindkét csapat elmozgásra, hibára kényszerítette a másik csapat védőit a… KÉNYSZERÍTŐKKEL. Ennyi a varázslat. Ezt nagyon nehéz jól levédekezni, mert általában úton vagy és mire az utolsó védőhöz ér a támadó csapat (feltételezve, hogy kapuig viszik a támadást és nem kroos-ozzák be tizenhatról), akkor szerencsétlen védő két támadóval, a labdással és a védő másik oldalán érkező labda nélkülivel találja szemben magát. Nem kicsit szar a helyzet, ha a védő szemszögéből nézzük. Az ilyen támadások ellen jó a buszozás, amikor annyi védő sűrűsödik össze kis területen, hogy mindig közbeér legalább egy.

Félreértés ne essék: a beadások szükségesek, de az arányuk nem lehet ennyire domináns. Tegnap a Real Madrid 15 beadást mutatott fel. Ebből 1 talált csapattársat. Bale külsős beadása Ronaldót. Ugye nem kell tovább ragoznom?


A tegnapi győzelem igenis hitet kell, hogy adjon a csapatnak. Önbizalmat a játékosoknak. Időt Zidane-nak. Nem voltunk játékban jobbak a formációváltásig a hazaiaknál, de rosszabbak sem. A szerencsével is jól sáfárkodtunk – elég csak Rodrigo ajtó-ablak helyzetére gondolni. De még mindig nagy fejlődési potenciál van a csapatban. Fontos újra megjegyezni: a legszebb gólokban a BBC egy tagja sem vett részt. Tehát nem miattuk nyertünk, s nem azért, mert Isco nem játszott. Az eredményesség és a helyzetek kialakítása nem ugyanaz a platform.

Jaj, mielőtt elfelejtem: Lucas pályára lépése után (ekkor lett 442) egyszer sem lőtt kapura a Valencia. Értelemszerűen Asensio pályára lépése után (ekkor lett 451) sem. A harmadik gólunk és Lucas érkezése között 15 perc telt el.

Zidane összességében jól meccselt.

Összefoglaló, 2 felvonásban.

Jose

View Comments

Share
Published by
Jose

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago