Elindultunk a 13.-ért

Előre lehetett látni a sorsolást követően, hogy a Real Madrid a történelmi címvédését követően könnyed starttal fogja megkezdeni a következő BL szezont, és ez így is történt. Az Apoel nem tudott különösebb ellenállást kifejteni, cserébe a királyi gárda se erőltette meg magát. A 3-0-ra megnyert mérkőzésen Ronaldo duplája és Ramos találta mellett Kovacic sérülése és lecserélése szolgáltatta az izgalmakat. A győzelemmel egyébiránt sorozatban a 21. szezonját kezdte a habfehér alakulat, amivel csúcstartóvá vált. Most pedig vissza a pályán történtekhez! 

Nem mondhatni, hogy irgalmatlan elánnal vetettük bele magunkat az összecsapásba, hiszen az első percekben némi kocogás és labdajáratás jellemezte a játékot. Az ellenfél elejétől fogva védekezésbe rendezkedett be, mindezt 4-4-2-ben saját térfélén tette, különösebb letámadás nélkül. Kissé ijesztő volt, amikor hullottak a Real játékosok, mivel pár percen belül Casemiro és Marcelo is földrekerült. Semmi komoly nem történt szerencsére, nem úgy, mint a 20.percben, amikor Kovacic miatt állt meg a játék. Elsőre nem látszott semmi, hisz csak Marcelo mellett állt és nem lehetett tudni mi a gond. De néhány másodperc múlva kiderült, hogy itt biza cserére lesz szükség. Kova pedig lesántikált a pálya szélére, bár itt nem ért véget a történet, mert hossszú percekig kellett vándorolnia, mire elért a Real kispadjához és Kroos beállhatott a helyére. A visszajátszásból kiderült, hogy egy passzt követően kezdte el fájlalni a térde környékét. Azóta még nem derült fény, hogy mije fáj és mi a pontos diagnózis.

Na, de vissza a meccshez. Még a sérülés előtt vezetést szerzett a Real Madrid, mert a 12. perc folyamán indult egy támadás Isco vezetesével. Egy csellel túljutott a védőjén és indíthatta a szélén Bale-t, aki egyből középrepasszolta a lasztit. Egyik szempontból így zajlott a támadás, közben a másik szemszögben Ronaldót követhetjük végig. A portugál végig az örzője mögött helyezkedett, majd a beadás előtt elindult, hogy megelőzze a védőt és kérte a labdát, csakhogy rögtön irányt is váltott és kifelé kezdett el mozogni, amivel tisztára játszotta magát és szabadon lőhetett. A csele tehát bejött. A támadás egészben és CR mozgása is megtekinthető az alábbi két szösszenetben:

 

 

A gólról egyből felrémlett bennem, hogy ez tuti kimaradt volna a szombati, Levante elleni meccsen. Ebből is látható mennyit számít, ha egy befejezőcsatár is van a csapatban, aki kíméletlenül kihasználja a lehetőségeket. Ezt támasztja alá, hogy Ronaldo a legutóbbi 16 kapuralövéséből 12-t be is vágott. Sokan örülnének hasonló, vagy fele ilyen effektív helyzetkihasználásnak, bár tudjuk, hogy CR is hajlamos a szenvedésre.

Pár perccel később hasonló szituáció zajlott, megint Bale adott középre, csak ezúttal majdnem fejjel tudott kapuba találni Ronaldo. A walesi egész jól mozgott balszélső szerepkörben és talán ez lehetne az egyik kiút a gödörből. Feltenni a kérdést, hogy mi ment neki Angliában és visszatérni ahhoz. Vissza az alapokhoz, azaz robotolni a bal szélen és a labdákat megjátszani, beadni, kapura küldeni. Nem mondom, hogy varázslatot látnánk, de azt gondolom, hogy sokkal kevesebb kritikát kapna, ha  alázatosan és szorgalmasan tenné a dolgát.

 

CR-rel ellentétben, négy lövést produkált a mérkőzés folyamán, de egyik se ment be, ugyanakkor alapvető különbség rajzolódik ki, ha megnézzük mindkettő helyzeteit. Az látszik, hogy míg Ronaldónak nem csak a 16-oson, hanem az ötösön belül is adódtak lehetőségei – az első gólját innen szerezte -, addig  Gareth nem került helyzetbe az ötösön belül.

Ronaldo és Bale helyzetei:

Isco volt még érdekes, aki amúgy világít a sötétben és ösvény módjára jelöli merre folyik a Real játéka, támadása, de most 100-as izzó helyett valami haloványabbként működött. Mezőnyben most is csinált szép dolgokat, 3 sikeres csel, 1 szerelés és 4 lövés, de el-el tűnt és kevésbé vett szignifikánsan részt a játékban. De igaz Modricra is, aki 98 érintéséből 92%-ban jó helyre továbbította a labdát, szintén 3 cselt, 2 szerelést mutatott be. Vagy Casemiróra, aki 9 szerelésével a legtöbbet érte el. De mégsem volt semmi extra a játékban. Úgy tűnik, hogy az egész csapat visszavett és vége a szórakoztató, olykor szép játéknak. Valószínűleg idén is nagyrészt a minimumra fogunk törekedni, legalábbis erre mutatkoznak jelek.

A félidő hátralevő része egyébként csöndesen telt. Még a vége felé volt egy jelenet, amire érdemes időt szakítani. Ebben Bale labda felé mozgásával eltolja a védelmet az egyik szél felé, majd Isco pontosan az előbbivel ellentétes irányba viszi el a súlypontot, így míg “úton vannak” a védők addig van ideje és helye, hogy megnézze a passzt és CR-t hozza helyzetbe. Az akció nem sikerül, de remek elképzelés volt. Jól mozgattuk az ellenfél védelmét és megtaláltuk a rést.

 

Az első játékrészben óriási különbség volt a két csapat között. Bár nem játszottunk kifejezetten jól, de a statisztika így is rendesen eltolódott a hazaiak felé, ahogy az a lenti képen látható. 64-36 a labdabirtoklás aránya és az a 12-3, ami helyzeteket illeti, az is beszédes.

A fordulást követően felpezsgett a játék picit Ronaldo helyzetei révén, aki szinte rögtön egy óriási kapufával indította a játékrészt. Jól indul be a két védője közé, akik álló helyzetben vannak, így nem tudják felvenni a portugállal a versenyt, lemaradnak. Egy picivel lejjebb megy, vagy más szögben találja el, akkor szép gól, de így csak szép akció marad.

 

Az ötvenedik percben büntetőt ítélt a játékvezető kezezés miatt, amire mondanám, hogy adható volt, de nem volt az. Mindenesetre a bíró a rendelkezésre álló másodpercek alatt döntött és befújta. A tizenegyes egyébként a 44. volt, amit befújtak a Realnak a BL-ben. Ezzel pedig vezetik ezt a listát is, de csak eggyel van lemaradva a Barca. Az elvégzéshez Ronaldo állt oda és esélyt sem adva bevarrta. Funfact(ek): 12 tizenegyesgóllal vezeti a listát, mivel Messinek csak 11 van. Azonban nem csak ebben a tekintetben marad alul csupán egy góllal Leo, mert a BL történelmében Ronaldo rúgta a legtöbb hazai találatot, méghozzá 55-t.

A tizenegyes után maradt olyan a játék képe, mint az első félidő nagyrészében, azaz csöndesen csordogált meg-meg szakítva egy Real helyzettel. Nem kellett sokat várni és Ronaldo megint helyzetbe került, csakhogy a cselét követően buktatták. Erre viszont nem adtak büntetőt, pedig kellett volna. Ugyanakkor ezzel egalizálódik a korábbi tévedés, amikor a javunkra döntött rosszul és megadta a kezezés miatt.

 

A 61. percben Ramos talált be, nem is akárhogyan. íme!

 

Ezzel beállítva a 3-0-s végeredményt. Mivel nagyon hamar eldőlt a meccs kimenetele és az ellenfél sem tudott igazán veszélyes lenni, ezért igencsak unalomba fulladt a mérkőzés. Könnyed edzésnek tűnt számomra. A 73. percben Iscót is lehozta Zidane és helyére Ceballos állt be. Majd nem sokkal rá Mayoral váltotta Bale-t. Talán előbb is érkezhetett volna, hosszabb távon sokat számított volna, ha 10 helyett kap egy 20-30 percet.

Végül a cserék mellett akadt még helyzet, ami felébresztett. Példának okáért: az Apoel is próbálkozott és nem sokkal tévedett.

 

Majd a 85. percben megintcsak Ronaldo, de ezúttal lesről talált be, úgyhogy érvényteleníteni kellett. Pedig ez is pofás akció lett volna. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az Apoel felkínálta a lehetőséget, mert ekkor már nem zártak olyan jól és bizony hajlamosak voltak eltolódni. A meccs zárásaként, már a túlórában indult meg Ronaldo, aki Mayorallal is rúgatott egy gólt. Kár, hogy les előzte meg mindezt, úgyhogy ez sem lett elfogadva.

A mérkőzésről nem hiszem, hogy maradt még leirandó esemény, az összkép meg egyértelmű Real fölényt sugall. Nem mutatott extrát egyik gárda sem, a Real inkább egy könnyed edzésnek könyvelheti el. Ronaldo pedig hozta a tőle sokszor látott effektív helyzetkihasználást. A gálát gyorsan magunk mögött kell hagyni, bár nem lesz olyan egyszerű, mert Kovacic sérülése aggasztó. Nem hiányzik, hogy kidőljön. Viszont ahogy már a kollégák a napokban említették hétvégén komolyabb meccsre lesz kilátás. Nehéz elhinni, de a Sociedad semmiképp nem fogja ilyen könnyen adni magát, de csak meglesz, nem? Hala Madrid!

Zizou

View Comments

Share
Published by
Zizou

Recent Posts

BL döntő a Wembley-ben

Nem nehéz egyetérteni abban, hogy a Bajnokok Ligája 2023/24-es döntőjének favoritja a Real Madrid. Drágább…

2 hónap ago

La Liga 23/24: itt vége, elfutottunk véle!

A La Liga utolsó fordulójára eldőltek a fontos dolgok, ezért, ahogy várható volt, időben szét…

2 hónap ago

La Liga #37: a Villarreal sosem könnyű

Az utolsó előtti fordulóhoz érkezett a La Liga idei kiírása. Itt már a meccsdömping egy…

2 hónap ago

La Liga #36: csak bele ne kényelmesedjünk

Három fordulóval a vége előtt az Alevés jön a Bernabeuba kedden este. Nagyon este. Késő…

2 hónap ago

La Liga #35: Granada trip

A La Ligában véget értek számunkra a fontos dolgok, igazán olyan állításokat lehetne még megvédeni,…

2 hónap ago

Kit vár a Wembley? Reméljük, minket!

Ez lesz az az este, ami elé nem kell, sőt felesleges a bő körítés. Ezerszer…

3 hónap ago